Poliţia de frontieră finlandeză a înregistrat cu peste 30 de solicitanţi de azil în plus la frontiera cu Rusia, la scurt timp după ce a anunţat că va închide 4 puncte de trecere, au anunțat autoritățile, citate de DPA.
Până la ora 6:00 (4:00 GMT), s-au înregistrat 34 de persoane, a anunţat poliţia de frontieră în sud-estul Finlandei. Douăzeci şi şase de solicitanţi de azil erau deja în zonă joi.
Guvernul finlandez acuză Rusia că permite tot mai multor migranţi să treacă graniţa, fără documentele necesare.
Prim-ministrul Petteri Orpo şi ministrul de Interne Mari Rantanen au anunţat joi că punctele de trecere a frontierei Imatra, Niirala, Nuijamaa şi Vaalimaa, care sunt situate în apropiere de metropola rusă Sankt Petersburg, vor fi închise timp de 3 luni, din noaptea de vineri spre sâmbătă.
Cererile de azil vor fi acceptate la punctele de trecere a frontierei Salla şi Vartius, care sunt situate la sute de kilometri mai la nord.
La scurt timp, poliţia de frontieră a anunţat că 18 persoane au sosit joi la Vartius. Potrivit informaţiilor iniţiale, aceste persoane veneau din Yemen, Siria şi Somalia. Imigranții nu aveau documentele de călătorie necesare şi au cerut azil.
Finlanda va instala bariere în punctele de trecere a frontierei finlandezo-ruse pe care intenţionează să le închidă la miezul nopţii, ora locală (22:00 GMT), a anunţat de asemenea poliţia de frontieră finlandeză, citată de Reuters.
După ce peste 200 de solicitanţi de azil au sosit în Finlanda în această săptămână, Helsinki a acuzat Moscova că este responsabilă și că aduce oamenii la graniţă, o acuzaţie pe care Rusia a respins-o.
Executivul finlandez a avertizat marţi că ia în calcul închiderea frontierei cu Rusia, suspectând Moscova de încercare de destabilizare a ţării nord-europene ce a aderat la NATO în aprilie, aminteşte France Presse.
În ultimele săptămâni, Finlanda a constatat o creştere a numărului de migranţi ilegali originari din Orientul Mijlociu şi Africa, în special din Irak, Somalia şi Yemen.
”Vrem ca acest fenomen să înceteze, vrem ca activitatea frontalieră să revină la normal. Dacă situaţia se extinde la alte puncte de trecere şi devine mai dificilă, vom lua măsurile necesare”, a declarat prim-ministrul Petteri Orpo.
Finlanda şi Rusia au o frontieră terestră comună cu o lungime de 1.340 de kilometri.
În luna aprilie, după aderarea Finlandei la NATO, Kremlinul a promis că va adopta ”contramăsuri” şi a calificat extinderea Alianţei Nord-Atlantice drept „o atingere adusă securităţii” Rusiei. Finlanda a prezentat la finalul lui 2022 un plan pentru construirea unui gard pe o lungime de 200 de kilometri la frontiera cu Rusia.