FMI avertizează statul El Salvador să nu folosească Bitcoin ca monedă oficială

Externe

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a transmis un avertisment statului El Salvador cu privire la adoptarea criptomonedei Bitcoin ca monedă oficială, transmite Reuters. FMI evidenţiază, per total, riscurile de stabilitate financiară, iar avertismentul vine la o zi după ce preşedintele salvadorian, Nayib Bukele, şi-a anunţat dorinţa de a construi un „Bitcoin City”, un prim astfel de oraş, alimentat cu energia furnizată de un vulcan şi finanţat prin emiterea de obligaţiuni în Bitcoin.

„Având în vedere volatilitatea ridicată a preţului Bitcoin, utilizarea sa ca monedă oficială ridică riscuri semnificative cu privire la protecţia consumatorilor, integritatea financiară şi stabilitatea financiară”, arată FMI într-un raport publicat la finalul consultărilor cu privire la Articolul IV.

FMI trimite în mod regulat misiuni de experţi în statele membre ca parte a procesului de consultări periodice – de obicei anuale – desfăşurate în baza Articolului IV din Statutul FMI.

În luna septembrie a acestui an, El Salvador a devenit prima ţară din lume care a adoptat Bitcoin ca mijloc legal de plată, susţinătorii estimând că experimentul va reduce costurile pentru remitenţele în valoare de miliarde de dolari trimise anual în ţara din America Latină.

„Din cauza riscurilor, Bitcoin nu ar trebui să fie utilizat ca monedă oficială. Staff-ul FMI recomandă limitarea ariei de aplicare a legii privind Bitcoin şi înăsprirea reglementării şi supervizării pentru acest nou ecosistem de plată”, se mai arată în raportul FMI.

Mai mulţi analişti au avertizat că decizia privind adoptarea Bitcoin ar putea complica discuţiile cu FMI într-un moment în care El Salvador încearcă să obţină un program de asistenţă financiară de peste un miliard de dolari. Adoptarea criptomonedei ar putea alimenta operaţiunile de spălare de bani, într-o ţară cu grave probleme de corupţie şi crimă organizată, susţin specialiştii.

Economia El Salvador depinde semnificativ de banii trimişi în ţară de cei care lucrează peste hotare. Datele Băncii Mondiale arată că remitenţele către El Salvador au reprezentat aproximativ o cincime din PIB în 2019, unul dintre cele mai ridicate procente din lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *