Forumul Naţional al Geoparcurilor din România a adus în prim-plan noi direcţii şi planuri de acţiune pentru 2025

Lifestyle

Reprezentanţi ai Geoparcurilor Internaţionale UNESCO din România, ai Universităţii din Bucureşti, alături de alte instituţii şi organizaţii implicate în dezvoltarea Programului pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, au participat la întâlnirea anuală a Forumului Naţional al Geoparcurilor din România desfăşurat sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO.

Evenimentul s-a desfăşurat online şi a fost o bună oportunitate de analiză a progreselor, provocărilor şi perspectivelor de dezvoltare ale Reţelei Naţionale a Geoparcurilor.

Dr. Alexandru Andrăşanu, preşedintele Forumului Naţional al Geoparcurilor, a prezentat o analiză a progreselor obţinute şi a perspectivelor pentru viitorul reţelei de geoparcuri, subliniind importanţa sprijinului esenţial din partea autorităţilor locale, a parteneriatului solid cu Reţeaua pentru Natură Urbană şi susţinerea din partea BRD Groupe Societe Generale, care sprijină dezvoltarea ambelor reţele. El a precizat că geoparcurile internaţionale UNESCO sunt teritorii de dezvoltare durabilă distincte de ariile protejate. Totodată, printre priorităţile Forumului se numără susţinerea Geoparcurilor Carpaterra şi Oltenia de sub Munte pentru depunerea sau redepunerea candidaturii în vederea obţinerii recunoaşterii UNESCO, precum şi asistenţă pentru derularea altor proiecte geoparc aflate în diverse faze de derulare în zonele Dobrogea de Nord şi Munţii Gutâi.

Prezentă la întâlnire, dna. Madlen Şerban, secretar general al Comisiei Naţionale pentru UNESCO România, a evidenţiat necesitatea alinierii legislaţiei naţionale privind geoparcurile internaţionale la standardele UNESCO. De asemenea, a subliniat importanţa implicării şcolilor în proiecte educaţionale şi explorarea interacţiunilor dintre diferitele forme de patrimoniu natural şi cultural.

În cadrul evenimentului s-a discutat şi despre planurile pentru 2025, când se vor aniversa 10 ani de la lansarea programului UNESCO pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri şi 20 de ani de la obţinerea statutului internaţional de către Geoparcul Ţara Haţegului, primul geoparc UNESCO din România. Cu această ocazie, vor fi organizate mai multe evenimente menite să aducă în atenţia publicului conceptul de geoparc şi să promoveze teritoriile din România recunoscute sau aflate în pregătirea candidaturii pentru prestigiosul statut de geoparc internaţional UNESCO.

Printre proiectele propuse pentru 2025 se numără adoptarea unei Carte a geoparcurilor UNESCO din România şi organizarea unei întâlniri faţă în faţă a Forumului. De asemenea, va avea loc revalidarea Geoparcului Ţinutul Buzăului, organizarea unei noi ediţii a taberei dedicate tinerilor din geoparcuri precum şi a unui simpozion despre geoparcurile din România, programat la sfârşitul anului. Totodată, va continua colaborarea cu diverse instituţii şi organizaţii pentru valorizarea patrimoniului geoparcurilor.

Forumul Naţional al Geoparcurilor din România este o structură informală, constituită printr-un parteneriat între Comisia Naţională a României pentru UNESCO, Geoparcurile Internaţionale UNESCO din România, Universitatea din Bucureşti, universităţi şi institute de cercetare precum şi alte entităţi care ce activează în domeniul mediului, eco-turismului, conservării patrimoniului cultural, reprezentanţi ai Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ministerului Educaţiei şi Institutul Naţional al Patrimoniului cu rol în dezvoltarea Geoparcurilor Internaţionale UNESCO în România.

***
Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului cuprinde întreaga Ţară a Haţegului şi are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 213 de teritorii din 48 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internaţional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti.

Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali.

Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric şi cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Haţegului sunt unici în lume, importanţa ştiinţifică şi atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă şi pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor şi a unei reptile zburătoare gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *