Guvernul a adoptat, joi, Proiectul de lege care transpune Directiva Europeană în domeniul restructurării preventive. Companiile româneşti vor avea acces la cadre de restructurare îmbunătăţite şi la instrumente de avertizare timpurie
Guvernul României a adoptat, astăzi, Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, care transpune în dreptul românesc Directiva (UE) 2019/1023 privind restructurarea şi insolvenţa.
Directiva europeană şi proiectul de lege de transpunere îşi propun să faciliteze accesarea măsurilor de restructurare la primele semne de dificultate, pentru a preveni ieşirea din circuitul economic a companiilor viabile şi pentru a stimula reluarea activităţii economice a companiilor care întâmpină dificultăţi financiare, îndepărtând, astfel, stigmatul eşecului.
În contextul actual, când multe companii experimentează dificultăţi punctuale sau sectoriale pe fondul pandemiei, transpunerea Directivei în legislaţia naţională este o oportunitate pentru însănătoşirea mediului de afaceri românesc.
Proceduri mai clare, mai flexibile, cu o mai largă marjă de negociere a debitorului cu creditorii săi, sub umbrela unei suspendări de maximum 4 luni a executărilor silite, instrumente procedurale adaptate unei stări de dificultate incipientă vor veni în sprijinul antreprenorilor afectaţi de pandemie.
În acelaşi timp, creditorii companiilor vor beneficia de un grad mai mare de recuperare a creanţelor prin apelarea la mecanisme de restructurare încă de la primele semne de dificultate.
În plus, noua legislaţie va încuraja acordarea de finanţări în procedură şi va cuprinde prevederi care încearcă să elimine blocajele care tergiversează, actualmente, în procedurile de insolvenţă, aprobarea unui plan de reorganizare.
Urmând standardele prevăzute de Directivă pentru armonizarea legislaţiilor statelor membre, dar şi spiritul acesteia, de eficientizare şi flexibilizare a instrumentelor de redresare, proiectul de lege propune introducerea unei noi proceduri pre-insolvenţă-acordul de restructurare preventivă-şi modificarea substanţială a procedurii concordatului preventiv.
Noua procedură a fost concepută a se adresa debitorilor aflaţi într-o fază incipientă a stării de dificultate, în care nu se resimte încă presiunea creditorilor (prin declanşarea unor executări silite), dar în care indicatorii de natură financiară şi/sau non-financiară semnalează deja nevoia de a interveni pentru a preveni o situaţie de insolvenţă. Procedura este în cea mai mare parte extrajudiciară, negocierile debitorului cu creditorii fiind desfăşurate out-of-court, fără existenţa unor constrângeri de timp sau procedurale, instanţa fiind sesizată abia la final, când acordul de restructurare a fost aprobat de creditori, cu majorităţile prevăzute de Directivă.
Dacă starea de dificultate este mai serioasă, fiind previzibilă declanşarea urmării de către creditori sau au fost deja începute executări silite individuale, debitorul are la dispoziţie o procedură de restructurare mai complexă, concordatul preventiv. În cadrul acesteia, în vederea facilitării negocierii unui plan de restructurare, debitorul beneficiază de o suspendare a executărilor silite individuale pe o perioadă de 3 luni, cu posibilitatea prelungirii, în condiţii limitativ prevăzute de lege şi cu garanţii adecvate pentru creditori. Sunt corectate în proiectul de lege elementele ce împiedicau funcţionarea concordatului, identificate de practică, doctrină sau semnalate de mediul de afaceri, inclusiv pe durata consultării publice.
Proiectul de lege încurajează folosirea mijloacelor electronice în realizarea demersurilor procedurale, pentru a facilita ajungerea în termen cât mai scurt la un rezultat favorabil în negocierea acordului de restructurare sau a planului de restructurare.
Vom susţine dezbaterea proiectului de lege în Parlament în procedură de urgenţă, fiind important să oferim cât mai repede mediului de afaceri un cadru de restructurare eficient, care să însemne negocieri în confidenţialitate, departe de perspectiva insolvenţei şi a eşecului.
Consultările intense cu mediul de afaceri şi cu corpurile profesionale cu competenţe în domeniul procedurilor de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, derulate pe durata elaborări proiectului, ne-au dovedit că acesta este aşteptat şi că soluţiile acolo preconizate sunt larg îmbrăţişate.