Guvernul a aprobat rectificarea bugetară

Politica

Guvernul a aprobat vineri, 26 noiembrie, rectificarea bugetară, a anunțat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, într-un briefing de presă la Palatul Victoria, la finalul primei ședințe a noului Cabinet.

Premierul Nicolae Ciucă anunțase, înainte de începerea ședinței, că va fi adoptată și o hotărâre de guvern prin care ziua de 29 noiembrie va fi declarată liberă pentru bugetari, context în care i-a solicitat ministrului de Finanţe să asigure continuitatea în activitate în vederea implementării rectificării.

„Rectificarea atât a bugetului asigurărilor sociale, atât de aşteptată pentru seniorii pensionari, a fost adoptată şi rectificarea bugetului de stat la fel a fost adoptată, în contextul în care am menţinut ţinta de deficit asumată în programul de convergenţă al României în procedura de deficit excesiv de 7,13% din PIB şi în contextul în care am asigurat resurse necesare pentru acest an, până la 31 decembrie, şi în contextul în care – foarte important – am reuşit să găsim o soluţie pentru deblocarea situaţiei critice de la CEC Bank”, a declarat Adrian Câciu, după ședința de Guvern.

Ministrul de Finanțe a mai spus că a fost o greşeală structurală faptul că s-a ajuns în această situaţie, când la final de an banii de pensii şi salarii trebuie realocaţi din alte bugete. „Rectificarea de astăzi ne arată nişte carenţe structurale în modul în care proiecţiile bugetare se fac în România, pentru că ajungem în ultima lună a anului să trebuiască să alocăm suplimentări pentru banii de pensii şi salarii, dar cel mai trist este că trebuie să luăm bani de la proiectele cu finanţare europeană, de la investiţii, din motivul simplu nu pentru că trebuie să iei bani de undeva, ci pentru că acele investiţii au fost doar trecute scriptic într-un buget. E o lecţie pe care o învăţ rapid şi eu, şi Guvernul şi pe care nu trebuie să o repetăm în anul 2022”, a precizat Adrian Câciu.

„Am prevăzut bani pentru Ministerul Sănătăţii, pentru plata salariilor restante şi pentru plata cheltuielilor sanitare, pentru deconturile întârziate, pentru tot ce înseamnă programele naţionale de sănătate, până la final de an sunt asigurate. Am prevăzut bani şi pentru schema de ajutor de la Ministerul Energiei pentru care au existat o serie de confuzii. La acel minister nu a existat de fapt o filă bugetară pentru că schema de sprijin şi discount-ul pentru IMM-uri au venit după rectificarea întâi şi ele nu aveau deschisă o linie bugetară şi atunci trebuia să venim cu rectificarea, evident nu ai cum să tai bani din ceva ce nu există. Practic nu exista linia bugetară, am înfiinţat această linie bugetară şi am acordat sumele care se pot deconta efectiv până la finalul anului”, a mai declarat ministrul, care a precizat că la Ministerul Muncii a fost alocată finanţarea pentru consumatorul vulnerabil şi celelalte legi care necesitau finanţare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *