Hobart este capitala statului insular australian – Tasmania. Este un un oraș-port situat pe estuarul râului Derwent, în sud-estul statului și este cunoscut în întreaga lume pentru moștenirea sa naturală, culturală și istorică.
Considerat centrul financiar și administrativ al Tasmaniei, Hobart este binecunoscut și pentru comerțul său portuar, dar și și pentru cercetarea științifică care se practică aici. Orașul oferă o mulțime de atracții pentru toate gusturile – muzeele și galeriile de artă sunt unele dintre atracțiile turistice de top.
Hobart găzduiește catedrale anglicane și romano-catolice și cea mai veche sinagogă evreiască din Australia (1843–45). Este locul unde se află Universitatea din Tasmania (1890), alte câteva colegii, Palatul Parlamentului, Biblioteca de stat și Muzeul și Galeria de Artă din Tasmania.
Istoria sa colonială poate fi văzută în arhitectura portului orașului. Vizitați Battery Point – principalul cartier istoric din Hobart, caracterizat de alei înguste și căsuțe în stil colonial pe malul mării, care datează din anii 1800. Acest vechi cartier maritim păstrează și astăzi arhitectura colonială și atmosfera istorică care îl fac unul dintre cele mai fascinante cartiere istorice din toată Australia. Absolut de neratat este Arthur Circus, o mică piață înconjurată de căsuțe splendide care datează din primele zile ale colonizării orașului.
Mergeți pe faleză pentru a vizita Salamanca Place, unul dintre cele mai populare locuri ale orașului, construit între 1835 și 1860. Această piață pitorească, presărată cu foste fabrici și depozite, este un exemplu clasic de arhitectură colonială australiană. Cândva, centrul comercial al vechiului Hobart , Salamanca Place este astăzi un punct turistic unde veți găsi peste 300 de tarabe, buticuri, cafenelele și restaurante, diverse articole, suveniruri, îmbrăcăminte, obiecte de atră fabricate local până la produse cultivate aici și mâncăruri delicioase de gustat.
Tot aici veți găsi și frumoasa clădire Salamanca Arts Center – centrul activității culturale din zonă. Orașul organizează multe evenimente și festivaluri tematice, inclusiv celebra cursa anuală de iahturi Sydney – Hobart, un eveniment sportiv care se desfășoară în fiecare an la 26 decembrie, precum și turneul internațional de tenis feminin.
Unul dintre sectoarele deosebit de dezvoltate este cel gastronomic, datorită minunatelor materii prime pe care i le oferă natura a devenit un punct de referință în domeniul culinar, motiv pentru care, în fiecare an, la Hobart se desfășoară Taste of Tasmania Festival (Festivalul Gustului), care reunește principalii exponenți din domeniu.
De asemenea, Tasmania este renumită și pentru producția de vinuri și lichioruri excelente, pe care le veți putea cumpăradin numeroasele magazine din centrul orașului, sau direct din fabricile importante. Cu un tur ghidat aveți ocazia să vizitați vechea distilerie, cunoscută sub numele de Lark Distillery, (renumită în toată Australia) care produce lichioruri și whisky, sau faceți o vizită la Cascade Brewery, cea mai veche fabrică de bere (1832) din Australia, renumită pe aceste meleaguri. Dacă iubiți dulciurile puteți merge la fabrica de ciocolată – Cadbury Chocolate Factory (preferată și apreciată mai ales de copii), unde puteți participa la o sesiune de informare și bineînteles să cumpărați delicatesele.
Centrul orașului Hobart este plin de magazine mari și buticuri de ultimă generație, bănci, baruri și restaurante care șerpuiesc pe străzile înguste. În centrul orașului se află Royal Theatre construit în 1837, unde puteți vedea spectacole live. De asemenea, teatrul oferă și posibilitatea unor tururi ghidate în interior pentru a admira detaliile.
Cei interesați de istoria Tasmaniei pot face o vizită la situl istoric Penitentiary Chapel – vechea închisoare a orașului peste care plutesc povești străvechi și înfricoșătoare cu fantome.
Pentru a cunoaște în profunzime istoria si cultura din Tasmania vizitați Tasmanian Museum and Art Gallery – Muzeul și Galeria de Artă Tasmanian înființat în 1846. Aici veți descoperi viața comunităților aborigene care au locuit pe insulă înainte de sosirea coloniștilor și veți putea admira lucrările acestora. Ca în orice muzeu australian vei găsi și secțiuni pentru pentru pasionații de arheologie, botanică, biodiversitate și o secțiune dedicată primelor expediții în Antarctica, dintre care multe au pornit chiar din portul Hobart.
De asemenea, foarte interesant este și Muzeul de Artă Veche și Nouă cunoscut sub numele de MONA, care este mai mare muzeu privat din Australia. Muzeul a fost construit de David Walsh și găzduiește opere de artă ineresante și diferite expoziții actualizate constant.
Vizitați Grădina Botanică Regală Tasmaniană – Royal Tasmanian Botanical Gardens care se întinde pe o suprafață de aproximativ 14 hectare și este a doua cea mai veche grădină botanică din Australia. Se află la aproximativ 25 de minute de mers pe jos de centrul orașului Hobart. Construită în 1818, se mândrește cu colecții mari de plante semnificative (peste 600 de specii de plante autohtone și exotice), printre care și colecții de cactus și palmieri tasmanieni și chinezești.
De asemenea, puteți face o excursie pe Muntele Wellington, care domină orizontul orașului, cu cei 1.271 de metri ai săi. Urcarea se poate face cu masina sau cu mijloacele de transport în comun care vă duc în varful muntelui, de unde veți putea admira o priveliște uluitoare aspura insulei.
În ceea ce privește cazarea, Hobart oferă cazare pentru toate gusturile și bugetele. În centrul orașului vei găsi numeroase hoteluri și pensiuni. Dacă doriți să petreceți mai mult timp în natură și să evadați de agitația orașului într-un cadru liniștit puteți opta pentru un camping de la marginea orașului – “The Lea Scout Camp” care se află într-o zonă protejată la doar 2 km de centrul orașului.
Cel mai bun moment al anului pentru a vizita orașul Hobart este din decembrie până în martie. Verile sunt calde, cu o temperatură maximă medie de 23°C, în timp ce temperatura în timpul iernii poate scădea până la 5°C.
Toamna și primăvara se caracterizează de obicei prin lipsa vântului, cu zile însorite și nopți reci. Zăpada este destul de rară în Hobart, dar nu lipsește pe vârful Muntelui Wellington.
Capitala Tasmaniei este bine conectată cu alte capitale ale Australiei. Cele mai frecvente legături sunt cu orașul Melbourne, dar există și zboruri directe din Sydney, Brisbane și Adelaide. Din principalele capitale europene trebuie să faceți cel puțin două escale, în Dubai și Melbourne. Aeroportul Hobart se află la aproximativ 20 de minute de centru, iar de aici găsiți autobuze , sau puteți închiria o mașină. Printre companiile care oferă zboruri către Tasmania sunt Emirates, Qantas, Jetstar.