Hum – cel mai mic oraș din lume

Lifestyle

În Croația, în peninsula Istria, se află orașul Hum care, conform Guinness Book of World Records, este cel mai mic oraș din lume și câștigă această nominalizare pentru numărul său de 30 de locuitori, două străzi și a suprafeței de doar 100 de metri lungime și 30 de metri lățime.

Hum a fost prima oară menţionat în documente în anul 1102, iar atunci purta numele Cholm, derivat din italianul Colmo. În toate documentele orașul a fost desemnat ca cetate până în secolul al XVII-lea inclusiv. Potrivit unei vechi legende, oraşul ar fi fost fondat cu pietrele abandonate de cei care au construit diferite aşezări în valea râului Mirna.

Hum este situat pe un deal la o altitudine de 349 metri și este înconjurat de un vechi zid de cetate, care este bine conservat până în prezent. Cel mai mic oraș din lume este astăzi un oraș-monument, unul dintre rarele exemple păstrate, dovezi ale unei dezvoltări urbane exclusiv în interiorul zidurilor medievale și a rămas așa până în prezent, cu excepția unei clădiri folosite ca școală, construită în 1892 dincolo de ziduri.

Există o singură intrare – prin porțile vechi ale orașului, construite în 1562 (o atracție pentru turiști). Pe teritoriul orașului există o piață centrală, douăzeci de clădiri situate pe două străzi mici pavate cu piatră, un oficiu poștal, un magazin de vinuri, suveniruri și lucrări ale meșterilor locali, câteva restaurante, un muzeu civic, un cimitir, două biserici romanice, San Gerolamo și San Giacomo, care se mândrește cu clopotnița sa. Ambele structuri oferă iubitorilor de istorie medievală fresce originale din secolul al XII-lea (rămășițe de gravuri în glagolitic, cel mai vechi alfabet slav ) ale unui artist necunoscut, despre care experții spun că lucrările sale sunt de o valoare fără egal.

Există, de asemenea, un primar în Hume, a cărui alegere se desfășoară în fiecare an, în iunie, în timpul celebrării Zilei Orașului (doar bărbații pot candida).

Pentru această funcție pot candida nu numai bărbații care locuiesc în Hum, ci și în alte 33 de sate situate în vecinătatea sa. Mulți turiști vizitează cel mai mic oraș din lume exclusiv pentru a participa la această sărbătoare.

Trebuie menționat faptul că această funcție este simbolică. Principalele atribuții ale primarului sunt soluționarea litigiilor dintre locuitorii din zonă și participarea la diferite ceremonii oficiale. De regulă, el are un alt loc de muncă de bază.

Dacă ați hotărât să faceți o excursie în aceste locuri vă puteți bucura atât de micul oraș, dar și de împrejurimile sale. Mult apreciat de iubitorii de drumeții este drumul Glagolitic care leagă Hum de satul din apropiere, Roc – un bulevard lung de 7 km înconjurat de natură. Pe câmpurile adiacente drumului se află monumente uriașe de piatră reprezentând literele alfabetului glagolitic utilizate de cetățenii acestor zone până la începutul secolului al XX-lea.

Dacă nu vă plac plimbările lungi și preferați mâncarea și vinul, trebuiea sa gustați neapărat Biska produsă de locuitorii din Hum – un lichior din plante medicinale și frunze de vâsc alb. Rețeta datează de acum aproximativ 2000 de ani, iar astăzi o puteți găsi doar în Hum.

În concluzie, o scurtă călătorie în cel mai mic oraș din lume vă va face să respirați un aer bogat în istorie și farmec medieval, cufundat în natura splendidă a ținutului magic istrian. Trebuie menționat faptul că proprietarii a două case oferă cazare turiștilor. Micul dar fermecătorul restaurant Humska Konoba servește mâncăruri istriene foarte bune.

Vizitatorii stau pe o terasă confortabilă cu vedere spre vale. În special vara sunt mulți oameni în restaurant.

Hum poate fi accesat prin orașele Pazin și Buzet (care se afșă la 14 km) .
Se poate ajunge în aproximativ două ore și jumătate din capitala Zagreb cu mașina sau cu autobuzul.

Merită, de asemenea, să vizitați micul sat pitoresc Kotle, de lângă Hum , cunoscut pentru cascada și morile sale, unde viața pare să reînvie încet după o perioadă în care satul a fost complet pustiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *