Institutul Italian de Cultură din Bucureşti organizează Gala Puccini la Ateneul Român

Lifestyle

Cu ocazia festivităţilor din România dedicate lui Giacomo Puccini, la o sută de ani de la dispariţia sa, Institutul Italian de Cultură din Bucureşti împreună cu ARTEXIM, instituţie de spectacole de proiecte subordonată Ministerului Culturii, organizează la Ateneul Român, luni, 13 mai 2024, la ora 19.00, Gala Puccini. Este vorba despre un concert extraordinar susţinut de Orchestra Camerata Regală, sub bagheta Maestrului Tito Ceccherini, cu participarea sopranei Cellia Costea, a tenorului Leonardo Caimi şi a corului de cameră „Preludiu-Voicu Enăchescu”, pregătit de dirijorul Andrei Stănculescu.

Programul include arii şi duete preluate din operele lui Puccini – Manon Lescaut, Tosca, Madama Butterfly şi Turandot – precum şi piese din creaţia vocal-simfonică a marelui compozitor italian. Pentru prima dată în România, concertul va prezenta publicului Preludiul simfonic pentru orchestră de Giacomo Puccini. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română” şi Filarmonica George Enescu.

Gala Puccini face parte din programul de evenimente dedicate Centenarului Puccini organizat de Institutul Italian de Cultură şi ARTEXIM sub patronajul Ambasadei Italiei. Programul, prezentat la Institutul de Cultură pe 22 aprilie a.c., cuprinde producţii de operă, concerte, recitaluri, o conferinţă şi un masterclass. Aceste activităţi se desfăşoară într-o manieră larg răspândită pe tot teritoriul României, la principalele opere (Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Braşov şi Timişoara), filarmonici şi instituţii culturale prestigioase. Se remarcă în mod deosebit, pe lângă Gala Puccini, masterclass-ul pentru cântăreţi de operă susţinut de soprana Barbara Frittoli (1-4 iunie), găzduit de Opera Naţională Bucureşti şi conferinţa internaţională, organizată în colaborare cu Universitatea din Milano şi Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, dedicată sopranei române Hariclea Darclee (1860-1939) – prima Tosca din istorie interpretată la Teatrul Costanzi din Roma, la 14 ianuarie 1900 – şi altor interprete ale operelor lui Puccini din Europa de Est (14-15 iunie).

În opinia directoarei Institutului Italian de Cultură din Bucureşti, Laura Napolitano, ” obiectivul principal al sărbătoririi centenarului lui Puccini în România este acela de a promova cunoaşterea şi aprecierea operei lui Puccini în rândul publicului român, precum şi de a consolida legăturile culturale dintre Italia şi România prin muzică şi artă. Această aniversare oferă, de asemenea, prilejul de a explora interpretarea şi influenţa operelor lui Puccini în cultura românească, evidenţiind impactul acestora asupra scenei muzicale şi teatrale a ţării.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *