Insula Procida situată în Golful Napoli, este o paletă de culori în mijlocul mării care ascunde plaje frumoase, golfuri și străzi înguste, cu mese în aer liber și puncte panoramice sugestive ce încântă și uimește călătorii din întreaga lume.
Procida, la fel ca majoritatea insulelor Mării Tireniene, este de origine vulcanică, iar multe dintre golfurile sale curbate amintesc, încă de forma inițială a craterelor, acum dispărute. Insula are peste 10.000 de locuitori dar în sezonul estival turiştii care decid să ajungă aici sunt cu adevărat numeroşi.
Fie că preferați să petreceți o vacanță de vară plină de activități în aer liber sau să vă bucurați de un sejur romantic ori să vă răsfățați cu o excursie de iarnă de neuitat, pe această insulă micuță, care măsoară doar 3,7 kilometri pătrați veți găsi toate propunerile pe care vi le-ați putea dori, deoarece Procida are caracteristicile potrivite pentru a satisface toate gusturile.
Insula a fost dintotdeauna iubită și celebrată de poeți, regizori și scriitori , un exemplu ar fi descrierile Elsei Morante, în minunata sa carte, „L’Isola di Arturo”.
Procida nu este doar natură și mâncare excelentă, ci și tradiții și cultură, drept dovadă Procida a fost aleasă Capitala Culturii Italiane în 2022.
Pentru a vizita insula sunt suficiente trei, patru zile. În comparație cu insulele Ischia și Capri, este un loc mai puțin turistic dar mai legat de tradiții, reușind să-și păstreze de-a lungul timpului unicitatea extraordinară. Printre cele mai intersante locuri de vizitat se numără:
Marina Grande – locuitorii o numesc Sent’Co (Sancio Catolico) și este principala zonă portuară. De aici, pe lângă faptul că luați principalul mijloc de transport pentru a ajunge pe toată insula,vă puteți plimba printre casele colorate ale centrului istoric și pe Via Roma unde vă puteți răsfăța la o sesiune de cumpărături în diferitele buticuri și magazine de meșteșuguri locale. Printre cele mai vizitate clădiri religioase se numără Biserica Pietà, care conține un crucifix datând din 1845 și o clopotniță deosebită în stil baroc;
Palazzo d’Avalos și satul Terra Murata – Inima insulei este Terra Murata, cetatea fortificată situată în cel mai înalt punct al insulei, unde timpul pare să se fi oprit în loc. A fost construită în epoca medievală în scop defensiv, se accesează prin pasajele originale și, odată intrat înăuntru, te pierzi într-un labirint de alei. Cel care domină priveliștea este Castelul Avalos (o fostă închisoare de importanță istorică), la care se poate ajunge urcând pe străzi înguste și abrupte. Este locul ideal pentru a admira priveliștea asupra întregului Golf Napoli cu insulele sale. Palatul poate fi vizitat pe bază de rezervare care se face pe site-ul oficial al Primăriei;
Casale Vascello – a fost construit în jurul anului 1500. Este un exemplu splendid de arhitectură militară, cu un ansamblu de case închise într-o curte interioară și cu foarte puține deschideri către exterior;
Marina della Corricella – este cel mai vechi sat de pescari de pe insulă, unde a fost filmat celebrul film “Il Postino” cu Massimo Troisi și Maria Grazia Cucinotta. Aici puteți face o plimbare relaxantă pentru a admira casele colorate și balcoanele acoperite cu arcade de origine arabă . Marina della Corricella este, de asemenea, locul perfect pentru a gusta preparatele tipice din pește din Procida;
Vivara și Zona Marina Protejată Procida – înființată în 2007 pentru a proteja ecosistemul marin. Aici, puteți observa delfini și vă puteți cufunda în istoria insulei admirând descoperirile arheologice răspândite pe fundul mării. Este cu adevărat o oază naturală de o frumusețe nespusă.
Printre muzeele de vizitat în Procida se numără: „La casa di Graziella” – este o mică casă-muzeu inspirată din romanul lui Alphonse De Lamartine „Graziella”. Amplasat chiar aici, în Procida, în 1800, acest roman celebrează povestea de dragoste dintre scriitor și o tânără din Procida și este inspirat de un personaj din viața reală;
Muzeul Mării Procida este o altă oprire obligatorie deoarece istoria mării este strâns legată de cea a insulei.
Situat în clădirea istorică a Institutului Nautic „Francesco Caracciolo” din Procida, acest muzeu a fost fondat în 1996 pentru a promova tradițiile maritime ale insulei. Creat inițial în scop educativ, astăzi este un pretios muzeu al memoriei care pastreaza esența acelei iubiri dintre locuitorii din Procida si marea lor.
Insula este plină de plaje și golfuri unde puteți face plajă și baie în apele cristaline ale mării. Printre principalele plaje din Procida se numără: Spiaggia della Lingua, plaja Chiaiolella (cea mai populara de turiști), plaja Silurenza, plaja Ciraccio, plaja Postino și plaja Chiaia. Toate sunt situate atât în partea de vest, cât și în cea de est a insulei și au vedere la celelalte insule frumoase din Golful Napoli, și anume Capri și Ischia, care sunt ușor accesibile cu feriboturile, care circulă în orice moment al zilei. Pentru cei care sunt în căutarea vieții de noapte și a divertismentului, plaja Chiaiolella este cea mai indicată.
De asemenea există excursii cu barca pentru toate gusturile. Puteți alege să vă îmbarcați în barca tipică a pescarilor sau să optați pentru o barcă cu pânze. Apele din Procida sunt perfecte pentru a admira fundul mării sau pentru a face o excursie la pescuit.
În ceea ce privește gastronomia, în insula Procida puteți găsi echilibrul perfect între mâncărurile marine și cele terestre pregătite cu experiență după tradiție. Peștele proaspăt și crustaceele sunt ingredientele principale ale bucătăriei împreună cu legumele și fructele cultivate pe insulă. Printre felurile de mâncare tipice se numără linguine cu homar, paste alla pescatora și iepurele în stil procidan. Pe insulă se cultivă lămâi din care se produce incredibilul limoncello Procida. Găsiți baruri și restaurante aproape peste tot pentru a savura delicatese locale. La Marina Chiaiolella sunt cele mai populare restaurante de pe insulă.
Pentru pasionații de cumpărături, zona Marina Grande este deosebit de bine dotată cu animata stradă Via Roma și cu posibilitatea de a cumpăra suveniruri colorate din ceramică, diverse obiecte de artizanat sau îmbrăcăminte și accesorii pentru locuință cu stil marin și non-marin.
Cât privește cazarea, insula Procida este foarte mică și asta înseamnă că nu este ușor să găsiți un loc în hotel. Indicat este să aruncați o privire și la unele dintre casele de vacanță de închiriat care au un preț mai mic și oferă în general o priveliște spectaculoasă.
Insula Procida se află la aproximativ o oră de continent. Se poate ajunge în aproximativ 45 de minute cu feribotul din Napoli. Alternativ se poate ajunge și din Pozzuoli în aproximativ 35 de minute, tot cu feribotul.
Pe insulă vă puteți deplasa cu autobuzele care pleacă din Marina Grande unde poți găsi și microbuze pentru tururi panoramice. De asemenea, există posibilitatea de a închiria scutere, mașini și biciclete sau bărci pentru excursii în jurul insulei.
Clima în regiunile din sudul Italiei este în general destul de caldă, așa că este posibil să vă bucurați de mare din primăvară, până aproape de sfârșitul toamnei.