O propunere a Uniunii Europene pentru a reînființa acordul nuclear iranian din 2015 , menit să prevină obținerea armei nucleare de către teocrația radicală de la Teheran, ar putea fi acceptată de Iran cu condiția să „prevadă asigurări” în legătură cu solicitările sale cele mai importante, relatează Reuters.
Uniunea Europeană a transmis, luni, că prezintă un text „final” după patru zile de discuții indirecte între oficialii americani și cei iraniei, la Viena.
Un oficial european de rang înalt a spus că textul ar putea să mai sufere schimbări. Acordul se află în negociere de 15 luni. Oficialul citat a spus că se așteaptă ca o decizie finală a tuturor părților să fie luată „în câteva, foarte puține, săptămâni”.
„Propunerile UE pot fi acceptabile, dacă dau Iranului asigurări legate de protecție, sancțiuni și garanții”, a spus un diplomat iranian, citat de presa de stat de la Teheran.
Iranul încearcă să obțină garanții că un eventual acord reînființat nu va mai fi anulat, în cazul în care se schimbă administrația SUA, iar la putere vine cineva precum Donald Trump. Totuși, astfel de garanții sunt dificil de oferit, în condițiile în care acordul se bazează, mai degrabă, pe o înțelegere politică, și nu pe un tratat cu greutate legală.
Și guvernul de la Washington a anunțat că este pregătit să accepte un acord pe baza propunerilor Uniunii Europene.
Oficialii iranieni au precizat că vor veni cu „noi perspective și evaluări” după consultări la Teheran.
Pactul, oficializat de Obama în 2015 și anulat unilateral de Trump în 2018, părea că ar putea fi reînființat în martie, însă negocierile au fost întrerupte din nou după o neînțelegere în SUA și Iran, după ce guvernul de la Teheran a cerut ca SUA să scoată Gărzile Revoluționare iraniene de pe lista sa de organizații teroriste.
Iranul s-a angajat, în 2015, să renunțe la activitățile de îmbogățire a uraniului, un pas important pentru dezvoltarea de arme nucleare, în schimb relaxării sancțiunilor extrem de dure impuse economiei țării. Guvernul de la Teheran susține că intenționează să folosească puterea nucleară doar pentru scopuri pașnice.