Magia întâlnirii dintre Orient și Occident poate fi trăită în Istanbul, capitala Turciei, cu peste 2.000 de ani de istorie glorioasă pe umeri. Acest oraș plin de viață, răscruce a diferitelor culturi, are multe de oferit vizitatorului.
O mie de chipuri marchează fascinantul Istanbul, un oraș asiatic și european amplasat pe malul Bosforului unde peisaje, frumuseți arhitecturale și de altă natură, atmosfere diferite, vechi și noi, încântă și surprind.
Istanbulul este atrăgător, imprevizibil, plin de străzi vechi care fac cu ochiul la cea mai modernă parte a sa.
Există multe de descoperit în Istanbul mergând pe străzile sale, pierzându-vă prin mulțime, vizitând cele mai caracteristice locuri ale sale. Cartierul Sultanahmet, inima orașului vechi și sit al Patrimoniului Mondial, care evocă imperiile Roman și Otoman, ascunde surprize minunate: minaretele și cupolele magnificelor moschei vechi de secole care domină panorama Istanbulului, luxosul palat al sultanilor, impresionanta cisternă subterană, nenumăratele fântâni și frumoasele hamamuri (băi turcești).
Dacă faceți o listă cu ce să vedeți în Istanbul, nu puteți uita Hipodromul, Moscheea Albastră – cunoscută oficial ca Moscheea Sultanului Ahmed, sau Moscheea Hagia Sophia – cunoscută oficial ca Marea Moschee Ayasofya(fost o biserică ortodoxă, astăzi este un muzeu), Marele Bazar din Istanbul – una dintre cele mai mari și mai vechi piețe acoperite din lume, cu 61 de străzi acoperite și peste 4.000 de magazine, Bazarul Egiptean(piața de mirodenii).
Întotdeauna parte a vieții sociale și economice din Istanbul, vechiul centru comercial oferă obiecte de tot felul: cărți vechi, covoare, bijuterii, haine tradiționale, țesături, condimente, ceramică, produse din piele, artefacte din cupru și alamă.
Este o adevărată plăcere să te pierzi printre mii de tarabe, să participi la ritualul negocierii, să fii fermecat de comercianții exuberanți și de marfa lor atât de atent aranjată. Marele Bazar este o destinație de neratat, pentru cei care iubesc cumpărăturile, dar nu numai.
Palatul Topkapi și Cisterna Bazilica – Yerebatan Sarniçi (o atracție a vechiului Constantinopol), sunt alte puncte cheie ale orașului care trebuie atinse, probabil înainte de a vă îmbarca pe o barcă romantică pentru o croazieră pe Bosfor(locul simbolic al Istanbulului și, fie că îl vizitați plimbându-vă, fie într-o croazieră, îi veți respira magia).
Palatul Topkapi este cel mai vechi muzeu din Turcia. Găzduiește îmbrăcăminte de epocă, arme și manuscrise ilustrate. Dintre numeroasele încăperi doar câteva pot fi vizitate și printre acestea se numără haremul și tezaurul.
Foarte frumoase sunt și Moscheea Suleymaniye si Biserica Chora plină de frumoase mozaicuri bizantine.
Există cu adevărat multe de văzut în Istanbul și pentru iubitorii de artă modernă, de exemplu Muzeul de Artă Modernă din Istanbul și galeriile Karaköy nu trebuie ratate.
În plus față de principalele atracții, dacă aveți suficient timp să vă dedicați vizitării districtelor mai puțin cunoscute, cum ar fi Fener și Balat – cartiere care fac parte dintr-un itinerar alternativ de descoperire a orașului. Cartierul vieții subterane de experimentat arta stradală și arta din Istanbul este Beyoglu.
Apusul din Üsküdar, pe plăcile de beton din fața laturii europene a Istanbulului este o experiență unică. Plăcile au devenit cafenele cu covoare și perne unde, stând ghemuit, puteți admira apusul și zborul pescărușilor.
Nu uitați să vă relaxați în numeroasele băi turcești cu saună, masaj și scrub.Cea din Cağaloğlu este una dintre cele mai vechi, încă în funcțiune și datează din anii 1700.
Istanbulul este locul potrivit pentru cumpărături, pentru a căuta obiecte de mobilier, covoare lucrate manual, narghilea și multe alte lucruri care te fac să-ți imaginezi un trecut îndepărtat și o tradiție străveche și fascinantă. Pe lângă turul din bazarele și magazinele mici din Karakoy, puteți arunca o privire la mobilierul interior al designerilor turci care reproduc stilul tradițional, cum ar fi Hakan Ezer.
În ceea ce privește gastronomia – alimentele sunt de calitate, arome naturale, pregătire atentă. Acestea sunt ingredientele bucătăriei turcești, o fuziune perfectă a bucătăriei mediteraneene și asiatice, bogată în condimente parfumate, ulei de măsline, legume proaspete, carne și pește. O bucătărie sănătoasă și variată, cu multe specialități locale pentru care merită călătoria la Istanbul.
Cele mai bune locuri pentru a savura gastronomia turcească sunt restaurantele mai modeste, care oferă mâncăruri simple și gustoase, cum ar fi lokanta – hanuri în care porțiile sunt generoase și există o gamă largă de mâncare: kebapci și köfte, specializate în prepararea kebabului (carne de oaie sau miel) și köfte (chiftele de miel cu condimente) sau meyhane – taverne unde se servesc (aperitive reci și calde) savurând unYeni Raki( bautură tradițională turcească, neîndulcită, cu aromă de anason).
Chiar și pe stradă, vânzătorii ambulanți pregătesc gustări apetisante de tot felul, de la variborek (plăcintă cu foietaj umplută cu brânză sau carne), până la balik ekmek (sandviș cu pește la grătar) și lahmacun (pizza turcească acoperită cu carne miel, ceapă și sos de roșii).
Mierea, laptele, zahărul și fructele uscate sunt protagoniștii din patiseria turcească, un adevărat paradis al gurmanzilor. Printre dulciurile tipice, un loc special aparține celebrei baklava, produse de patiserie, acoperite cu nuci sau fistic tocate, coapte la cuptor și îndulcite cu sirop sau miere. De asemenea, budinci bune, cum ar fi muhallebi.
Printre băuturi, ceaiul este cea mai populară băutură, turnată fierbinte în paharul clasic în formă de lalea. Încercați, măcar o dată, cafeaua turcească (kahve), care ar trebui să fie sorbită calm și cu înghițituri mici.
Pentru a vă petrece timpul după apusul soarelui, seara în Istanbul începe în Piața Taksim și continuă în barurile din Istitkal Caddesi. Noaptea este lungă și în cluburile și pe terasele de lângă Bosfor. Reina, Sortie, Black și 360 sunt câteva dintre locurile de neratat.
Karakoy este cartierul alternativ printre cafenelele la modă sau cafenelele istorice, mediile relaxate și terasele frumoase, puteți alege Snrtl Dükkan, Pastel sau Divan Patisserie.
În ceea ce privește cazarea, în Istanbul există aproximativ 1300 de structuri turistice, dintre care aproximativ 900 sunt clasificate drept hoteluri. Există de toate dimensiunile, prețurile, categoriile. Cel mai bun mod de a vizita centrul este să stați în cartierul Sultanahmet la câțiva pași de cele mai importante monumente.
Evident, acesta este cartierul cel mai turistic și relativ scump (prețurile din Istabul sunt foarte mici comparativ cu alte capitale europene). Hotelurile mai moderne sunt situate chiar în afara centrului, în special de-a lungul Istiklal Caddesi (unul dintre cele mai faimoase bulevarde din Istanbul).
Pentru a ajunge la Istanbul puteți alege un zbor direct de la București sau puteți călători cu mașina. Printre ompaniile aeriene care operează zboruri directe din România către Istanbul sunt: TAROM, Turkish Airlines, Pegasus Airlines.