În timpul unei conferințe de presă comune cu ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, și șeful politicii externe al UE, Josep Borrell, desfășurată la scurt timp după ce președintele Vladimir Putin a transmis un avertisment către vest cu privire la Ucraina, Stoltenberg a spus că Rusia este agresorul, potrivit Reuters.
Președintele Putin nu se pregătește pentru pace, se pregătește pentru război și pentru noi ofenisve, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a spus că regretă decizia Rusiei de a-și suspenda participarea la cel mai recent tratat bilateral „Start” de control al armelor nucleare. El a cerut Moscovei să-și reconsidere poziția.
În timpul unei conferințe de presă comune cu ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, și șeful politicii externe al UE, Josep Borrell, desfășurată la scurt timp după ce președintele Vladimir Putin a transmis un avertisment către Vest cu privire la Ucraina, Stoltenberg a spus că Rusia este agresorul, potrivit Reuters.
Jens Stoltenberg: Acesta este un simbol al solidarității noastre, NATO și UE sunt alături de Ucraina. În urmă cu un an, președintele Putin a declanșat războiul său ilegal împotriva unui vecin pașnic. Faptele sunt clare pentru toată lumea. Nimenu atacă Rusia! Rusia este agresorul! Ucraina este victima agresiunii! Noi susținem dreptul Ucrainei de a se apăra, care este prevăzut în Charta ONU. Președintele Putin este cel care a declanșat acest război imperialist de cucerire. Putin este cel care escaladează războiul! A crezut că poate distruge Ucraina, că ne poate diviza.
Dar a subestimat hotărârea poporului ucrainean de a-și apăra pământul și a subestimat unitatea noastră.
„Regret decizia Rusiei de a-și suspenda participarea la un nou program Start”.
Cât despre ajutorul militar occidental oferit Ucrainei, Stoltenberg a promis că NATO va ajuta această ţară să-şi stabilească un sistem „eficient” de achiziţii de armament pentru a lupta împotriva Rusiei. În cadrul acestui demers, Alianţa va organiza o întâlnire cu experţi în achiziţii militare din Ucraina şi Uniunea Europeană astfel încât Kievul să primească „armele de care are nevoie”. „Trebuie să-i dăm Ucrainei ce-i trebuie pentru a învinge”, înainte ca Rusia să poată lua iniţiativa pe câmpul de luptă, a insistat Stoltenberg.
„La un an după invazia rusă, nu vedem semnale că preşedintele Putin s-ar pregăti pentru pace. Dimpotrivă, aşa cum a spus clar astăzi, se pregăteşte pentru mai mult război”, a justificat Jens Stoltenberg intensificarea transferului de arme occidentale către Ucraina, care intenţionează să pornească o contraofensivă împotriva trupelor ruse şi exclude orice negocieri cu Moscova atât timp cât aceasta nu-şi retrage complet armata de pe teritoriul ucrainean, inclusiv din Crimeea.
Le reuniunea miniştrilor apărării din statele NATO desfăşurată săptămâna trecută, Stoltenberg a insistat că sunt necesare investiţii importante pentru modernizarea capacităţilor militare ale Alianţei Nord-Atlantice. El a menţionat în special completarea stocurilor de muniţii diminuate de ajutorul oferit Ucrainei şi nevoia Alianţei de a dispune de o capacitate industrială care să poată produce arme şi muniţii suficiente pentru un război de înaltă intensitate, cum este cel care se desfăşoară în Ucraina, a cărei armată consumă o cantitate de muniţii de câteva ori mai mare decât capacitatea de producţie a statelor NATO.