Marsilia este cel mai vechi oraș din Franța, fondat de greci în anul 600 î.Hr. Situat pe coasta Mediteranei, în vechea Provența, este al doilea oraș ca mărime , multicultural, multietnic, plin de muzee, arhitectură și artă stradală. Este, de asemenea ste un port comercial de peste 2000 de ani.
Numit și Napoli din Franța pentru traficul său haotic și piețele sale, Marsilia este un oraș care nu doarme niciodată, este zgomotos, dar și plin de viață, colorat și vesel, un oraș cu o personalitate puternică care emană un farmec intens.
De asemenea, orașul păstrează o neprețuită moștenire istorică care i-a adus titlul de Capitală a Culturii în 2013. Pe scurt, este destinația perfectă pentru un weekend sau pentru o oprire într-o excursie, în sudul Franței.
Odată cu numirea ca și Capitală a Culturii în 2013, orașul a fost protagonistul unei mari renașteri și s-a angajat într-un proiect de reamenajare, în special a portului, care a dat o nouă strălucire, atât acestuia cât și cartierelor cele mai importante. Conexiunile moderne TGV cu Parisul au facilitat, de asemenea, sosirea unui număr tot mai mare de vizitatori, iar noile diguri au stimulat sosirea navelor de croazieră.
În timp ce majoritatea turiștilor se plimbă pe străzile sinuoase ale orașului vechi și de-a lungul cheilor portului, Marsilia cuprinde și cartiere care oferă o perspectivă mai autentică asupra vieții franceze.
Printre atracțiile principale care nu trebuie ratate se numără:
Bazilica Notre Dame de La Garde – lăcaș de cult inaugurat în 1864, bazilica este cunoscută popular ca „la Bonne Mère”. Dominată de o imensă statuie de aur a Fecioarei Maria și a pruncului, Notre Dame de la Garde este o clădire impunătoare în stil neobizantin, emblema inconfundabilă a orașului pentru cei care sosesc de la mare. În interiorul bisericii există o serie de modele din lemn de nave cu vele.
Acestea sunt ale marinarilor care ar fi supraviețuit naufragiilor datorită intervenției Fecioarei Maria;
Vieux Port (Portul Vechi) – inima orașului, a fost anterior centrul economic deschis comerțului în orașul mediteranean. Astăzi, acest loc istoric este un port de agrement care găzduiește monumente istorice, magazine antice și, mai presus de toate, Farul. Cea mai bună vedere a Portului Vechi este din palatal Palais du Pharo, pe care împăratul Napoleon al III-lea îl construise pentru soția sa, acum folosit ca centru de congrese;
La Cité Radieuse – opera unuia dintre cei mai renumiți arhitecți ai timpului nostru, este un loc unic în care puteți admira imaginația fără margini a arhitectului Edouard Jeannerot Gris, cunoscut sub pseudonimul Le Corbusier (1887-1965). Cunoscută popular ca Maison du fada, această clădire face parte dintr-un concept de tipologie rezidențială a mișcării moderne.
Construită între 1947 și 1951, clădirea are mai mult de 165 de metri lungime, 24 lățime și 56 înălțime. Pe de altă parte, apartamentele în număr de 337 sunt repartizate pe 12 etaje, inclusiv magazine, grădinițe, hoteluri, galerii de artă și chiar o piscină, la ultimul etaj. Pe scurt, fiecare cameră din La Cité Radieuse este concepută ca un stimul pentru socialitate. Face parte din Patrimoniul UNESCO din 2016, împreună cu alte 16 clădiri construite de Le Corbusier pe teritoriul francez. Puteți găsi alte tipuri de case similare proiectate de el în toată Europa;
Musée des Civilisations de l’Europe et de la Méditerranée (MuCEM) – simbol al renașterii recente din Marsilia, acest muzeu de design, inaugurat în iunie 2013, este dedicat descoperirii celor mai mari etape ale civilizației din Mediterană. Oferă un program complet de expoziții pe tot parcursul anului. De asemenea, nu puteți pierde splendida vedere la mare care poate fi admirată de la muzeu;
Cartierul Le Panier – unul dintre cele mai vechi cartiere din oraș cu aleile și fațade colorate, tipic mediteraneene. Le Panier se află pe partea de nord a Portului Vechi. Aici și-au construit vechii greci Marsilia și, până în cel de-al doilea război mondial, Panier a fost o aglomerare de alei medievale, scări abrupte și case din toate perioadele care au format La Vielle Ville (orașul vechi). O mare parte din cartier a fost distrusă de bombardamente (toți liderii Rezistenței, comuniștii și evreii s-au adăpostit aici), iar clădiri mari de apartamente au fost construite după război. Cândva un cartier „dificil” în Marsilia, astăzi este una dintre cele mai vii zone ale orașului, cu cluburi, baruri și galerii de artă. Plimbați-vă prin acest cartier și lăsați-vă ispitiți de un pahar de Pastis (aperitivul alcoolic tipic marseilian) în fermecătoarele sale piețe. În Marsilia, locuri de interes de acest gen trebuie văzute;
Rue de la Canebière – bulevardul emblematic al orașului, acest loc se întinde pe o lungime de 1000 de metri și vă va duce la Portul Vechi – inima orașului. Este locul ideal pentru shopping relaxat . La Canebière este cunoscut popular ca Champs Élysées din Marsilia;
Barrio del Estaque – la poalele masivului North, se află cartierul pitoresc Estaque care se învecinează cu micul port, sursă de inspirație pentru mulți pictori;
Parcul Național Calanques – la periferie, aceste peșteri maiestuoase cunoscute în Franța sub numele de „calanques” au fost declarate parc național. Acest parc natural se întinde pe trei orașe de pe Coasta de Azur: Marsilia, Cassis, La Ciotat. Golfulețele oferă o mare albastră profundă;
Palatul Langchamp – cu fântâna sa maiestuoasă, această clădire inaugurată în 1869 este unul dintre simbolurile puterii orașului din secolul al XIX-lea. În acest palat se află Muzeul de Arte Frumoase, Muzeul de Istorie Naturală, Parcul Botanic și Grădina Zoologică, ( parte a Marsiliei care nu trebuie ratată);
Insulele Frioul (pe coastă) – o idee bună pentru a descoperi arhipelagul Frioul care este format din patru insule, două mai mari: Pomègues şi Ratonneau , şi două mici If și Tiboulen. Nu ratați acest tur al arhipelagului care vă va face să descoperiți minunile naturale ale Mediteranei. Insula Pomègues deține o mare fermă de pește și midii, recunoscută ca fiind prima ecologică din lume.
Insula Ratonneau dispune de câteva plaje, precum La plage de Saint-Estève, La plage de Morgeret, La Plagette du Grand Soufre, sau golfuri cu apă turcoaz și vedere frumoasă către Marsilia, precum: La Calanque de L’Éoube, Calanque du Berger, Calanque de Morgiret;
În ceea ce privește gastronomia, peștele și fructele de mare sunt principalele ingrediente ale bucătăriei din Marsilia, care se bazează fundamental pe două puncte, respectiv autenticitatea și prospețimea produselor locale și simplitatea procesării și preparării acestora.
Rezultatul acestei combinații convingătoare este o bucătărie cu adevărat delicioasă, gustoasă și parfumată. Una dintre marile bogății din Marsilia este, de fapt, teritoriul cu o natură generoasă care i-a permis să se bucure de produse excelente atât de pe uscat, cât și de pe mare și, în special, a făcut-o să prospere cu plante aromate cu un miros ușor sau intens, dulci sau mai picante, cum ar fi cimbru, arpagic, rozmarin și busuioc. Cel mai tipic fel de mâncare este invenția din Marsilia prin excelență – faimoasa bouillabaisse. Este o supă de pește cu șofran și usturoi servită cu crutoane.
Printre alte preparate tipice se numără:
Aioli – un sos gustos, sărat, făcut din ulei de măsline, usturoi și sare și se servește ca aperitiv împreună cu pâine sau măsline. Aioli este, de asemenea, servit ca garnitură la preparatele din pește, legume sau carne; Tapenade este un amestec delicios de piure de măsline negre, hamsii sărate, capere și ulei de măsline. Este servit pe pâine prăjită sau folosit pentru umplerea cărnii; Panisses Fris un fel de mâncare tipică a bucătăriei din Marsilia pe bază de făină de naut prăjită în ulei de măsline sau, alternativ, coaptă la cuptor. Ar trebui să fie consumate calde și însoțite, la discreție, de sosuri locale; Pan Bagnat este un sandwich delicios preparat cu usturoi, înmuiat cu câteva picături de oțet de vin alb sau roșu, ulei de măsline, sare și piper; Les Moules à la marseillaise – midii condimentate cu roșii, ce reprezintă unul dintre cele mai iubite feluri de mâncare de la Marsilia.
În ceea ce privește cazarea, dacă decideți să aveți un hotel în Vieux Port, cu siguranță nu veți regreta acest lucru. Datorită locației sale centrale, în zonă veți găsi tot ce aveți nevoie. În timpul zilei puteți explora forturile medievale Saint Jean și Saint Nicolas sau puteți ajunge la Chateau d’If, faimoasa închisoare făcută celebră de Dumas în cartea „Contele de Montecristo”, în timp ce seara vă puteți bucura de atmosfera tipică franceză într-unul dintre numeroasele cluburi cu vedere la mare.
De asemenea, puteți opta pentru cazare în cartierul Le Panier, cândva a fost un cartier pescăresc. A rămâne în Le Panier înseamnă a dormi într-una dintre cele mai vechi zone din Marsilia. Foarte aproape de Vechiul Port, ceea ce caracterizează acest cartier sunt străzile sinuoase și aleile înguste, magazinele de artizanat și fațadele caselor.
Pentru o vacanță cu familia puteți opta pentru cazare în cartierul Corniche, situat la câțiva kilometri sud de oraș. Este o zonă rezidențială care se întinde în jurul malului mării și este foarte bine legată de centrul istoric. Facilitățile din zonă sunt printre cele mai exclusive din oraș și dotate cu toate conforturile necesare pentru familii. Nu este cea mai strategică zonă pentru a vizita orașul, dar aici veți fi departe de haosul orașului și vă puteți bucura de plaje mici, pentru a scăpa de căldura verii.
În Marsilia se poate ajunge din România cu mașina sau cu avionul. Aeroportul orașului – Aéroport de Marseille-Provence, este situat la 20 de kilometri nord-vest de centrul orașului Marsilia și are legături directe cu mai multe orașe precum și cu toate capitalele europene.
Deplasarea în Marsilia este destul de simplă, centrul istoric poate fi vizitat în întregime pe jos, iar pentru atracțiile mai îndepărtate puteți utiliza serviciul de transport public (autobuz, tramvai și metrou).
Datorită mării și climatului mediteranean, Marsilia este un loc absolut plăcut de vizitat pe tot parcursul anului, chiar și iarna când maximele sunt întotdeauna peste 10 grade.