Mesajul președintelui Iohannis – la începutul anului școlar 2024-2025

Politica

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut luni, 9 septembrie 2024, la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Bucureşti, o alocuţiune în cadrul festivităţii de deschidere a anului şcolar 2024-2025.

Vă prezentăm în continuare alocuţiunea Preşedintelui României:
„Vă doresc tuturor un nou an şcolar foarte bun, cu rezultate frumoase şi cu reuşite dascălilor în a promova ideea că educaţia este foarte valoroasă, iar elevilor reuşite frumoase, rezultate bune, reuşite în carieră pe mai departe.
Doamnă ministru al Educaţiei,
Domnule primar ales,
Doamnă director,
Distinşi profesori,
Dragi elevi şi părinţi,
Doamnelor şi domnilor,
Este o bucurie să fiu astăzi aici, în mijlocul acestei impresionante comunităţi a Colegiului Naţional ‘Mihai Viteazul’, într-un moment atât de important şi vă mulţumesc pentru invitaţie!
Entuziasmul elevilor care abia aşteaptă să se reîntâlnească, anticiparea noilor provocări şcolare, aspiraţiile profesorilor de a-şi inspira elevii să fie pasionaţi de cunoaştere, emoţiile părinţilor – toate acestea creează efervescenţa şi energia unui început bun de nou an şcolar.

Acest colegiu şi-a dobândit reputaţia de şcoală-fanion a învăţământului românesc pentru că, în cei aproape 160 de ani de existenţă, a dat societăţii absolvenţi remarcabili, care au ridicat standardele de performanţă în domeniile în care s-au afirmat.
Văd astăzi, aici, elevi extrem de motivaţi, care, sub îndrumarea profesorilor dedicaţi din Colegiul ‘Mihai Viteazul’, se implică în cluburi de dezbateri, deprind abilităţi de leadership şi fac voluntariat în scop caritabil, participă la cluburi de lectură şi de radio, la programe de mobilitate europeană, sunt pasionaţi de astronomie, film, robotică sau sport.

Aceste iniţiative, care se identifică cu spiritul colegiului dumneavoastră, sunt dovada unei deschideri atât de necesare în învăţământul românesc pentru o educaţie care să-i pregătească în mod real pe tineri pentru provocările lumii în care vor deveni adulţi.

Dragi elevi,
Îmi doresc ca acest spirit creat alături de mentorii Colegiului ‘Mihai Viteazul’ să fie o sursă de inspiraţie pentru elevii din toată ţara, pentru că ceea ce promovaţi aici este esenţa educaţiei: curiozitatea şi cunoaşterea, perseverenţa de a vă urma pasiunile, dorinţa de a fi azi mai buni decât ieri. În acest timp, noi, adulţii, ne angajăm să vă susţinem şi să construim un viitor mai sigur şi mai prosper.

Doamnelor şi domnilor,
Şcolile trebuie să fie absolut sigure pentru elevi, cadre didactice şi restul personalului din învăţământ.
Unul dintre obiectivele prioritare ale proiectului ‘România Educată’, transpus în Legile educaţiei din 2023, a fost tocmai crearea unui mediu şcolar şi universitar care să fie nu doar propice dezvoltării educaţionale, ci şi un spaţiu în care toţi cei implicaţi să se simtă protejaţi şi respectaţi.

Dragi părinţi,
Ştiu că pentru dumneavoastră începutul de an şcolar aduce la fel de multe emoţii ca şi pentru copii.
Sunteţi cei care le oferiţi sprijinul de care au nevoie pentru a-şi atinge potenţialul. Vă încurajez să rămâneţi implicaţi în educaţia lor, să le fiţi alături în fiecare etapă a acestei călătorii fascinante. Cred cu tărie că reuşita elevilor depinde de o bună colaborare şi comunicare între familie şi şcoală, dar şi de sprijinul moral pe care copiii îl primesc din partea părinţilor.

Dragi profesori,
Educaţia, cum bine ştiţi, se face privind spre viitor, fără a ignora nicidecum prezentul şi trecutul. Trebuie să acceptăm că rolul educaţiei în destinul unui elev s-a transformat radical, la fel cum economia, industria sau societatea continuă să treacă prin schimbări profunde.
Pentru a fi sustenabile, creşterea economică şi a bunăstării publice trebuie să se bazeze pe cetăţeni capabili de decizii autonome, informate, uneori poate riscante.

Rolul dumneavoastră în această ecuaţie devine esenţial, pentru că sunteţi cei care pregătiţi noile generaţii să facă faţă provocărilor şi să beneficieze de oportunităţile care li se oferă. Sunteţi cei care oferiţi modele de dezvoltare profesională şi de abilităţi practice, îndrumare adaptată contextului particular al elevilor.
Educaţia este temelia pe care se construieşte viitorul unei naţiuni, iar dumneavoastră, cadrele didactice, sunteţi arhitecţii acestui viitor.

Doamnelor şi domnilor,
În ceea ce priveşte infrastructura şi dotările şcolare, avem fondurile necesare să continuăm modernizarea spaţiilor de învăţământ, inclusiv pentru dezvoltarea ‘şcolilor verzi’, cum le-am numit, pentru că beneficiem de încă 2,2 miliarde de euro pentru educaţie şi formare prin Programul Operaţional Educaţie şi Ocupare, parte a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Aici, în inima Bucureştiului şi din curtea unuia dintre cele mai prestigioase colegii din ţară, este locul cel mai potrivit să conştientizăm că, oricât de spectaculos ar fi spaţiul pe care îl oferă, oricât de moderne sunt dotările sale, o şcoală este mult mai mult decât un simplu edificiu. Performanţa şcolară se măsoară prin rezultatele elevilor în competiţiile şcolare şi extraşcolare sau la examenele naţionale, dar şi prin reuşita personală a fiecărui copil, prin modul în care mediul şcolar a contribuit la conturarea personalităţii sale.

În definitiv, educaţia nu este doar un proces formal, ci şi un drum al autocunoaşterii şi al dezvoltării personale.
Aşa cum ştim, rezultatele reformelor în educaţie se văd în timp, iar eu sunt convins că acestea se vor vedea pe măsură ce generaţiile noi vor ajunge la momentul examenelor naţionale.
În încheiere, vă doresc tuturor un an şcolar plin de realizări, în care să vă atingeţi obiectivele şi să vă depăşiţi limitele!
La mulţi ani!”
Comunicat de presă – Administraţia Prezidenţială

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *