ministerul finantelor

Ministerul Finanțelor – România a atras 3,5 miliarde euro de pe piețele externe de capital

Politica

„Succesul primei emisiuni de euroobligațiuni a României din anul 2021 reconfirmã încrederea de care se bucurã țara noastrã din partea investitorilor la nivel internațional. Deși criza generatã de pandemia Covid-19 nu a luat sfârșit, aceastã tranzacție dovedește faptul cã mãsurile și obiectivele Guvernului privind consolidarea fiscal-bugetarã și relansarea economiei românești, apreciate deja de instituții internaționale, sunt recepționate pozitiv și de comunitatea investiționalã”, a declarat ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare
Ministrul a precizat că prin aceastã emisiune România și-a asigurat o parte importantã din necesarul de finanțare de pe piețele externe aferent anului 2021 și și-a consolidând totodatã rezerva în valutã (buffer-ul).

„Împrumutul contractat va fi utilizat pentru acoperirea nevoilor de finanțare determinate de nivelul deficitului bugetar și volumul refinanțãrii datoriei publice, în contextul pandemiei Covid-19”, a spus Alexandru Nazare.

Valoarea totalã a emisiunii de euroobligatiuni este de 3,5 miliarde euro, cu o subscriere finalã de 10 miliarde EUR, prin participarea unui numãr de peste 380 de investitori.

Emisiunea a fost realizatã în douã tranșe, din care 2 miliarde euro cu maturitatea de 12 ani, cu un randament de 2,104% și o ratã de dobândã de 2,000% pe an și 1.5 miliarde euro cu maturitatea de 20 ani, cu un randament de 2,773% și o rata de dobândã de 2,750% pe an.

Din punct de vedere al tipurilor de investitori, pentru ambele tranșe se distinge preponderența investitorilor de tipul „real money”, respectiv fonduri de active administrate privat care au o pondere în cadrul maturitãților de 12 și 20 de ani de 63% și respectiv 62%.

Totodatã, bãncile comerciale și private au o alocare de 21% și 17%, fondurile de pensii și companiile de asigurãri au o distribuție de 6% și 13%, iar alte categorii de investitori printre care și instituții oficiale dețin 10% și respectiv 8%.

În ceea ce privește distribuția geograficã a investitorilor, pentru maturitatea de 12 ani, aceasta a fost urmãtoarea: Marea Britanie și Irlanda 37%, SUA 17%, Germania și Austria 13%, România 6%, Franța 6%, Europa de Sud 6%, restul Europei 6%, CEE (exclusiv România) 5%, Benelux 3% și 1% restul statelor.

Pentru maturitatea de 20 ani, distribuția geograficã a investitorilor a fost urmãtoarea: Marea Britanie și Irlanda 45%, SUA 13%, Germania și Austria 12%, România 12%, restul Europei 5%, CEE (exclusiv România) 4%, Franța 3%, Europa de Sud 3%, restul statelor 2% și Benelux 1%.
Tranzacția a fost intermediatã de cãtre BNP Paribas, Citigroup Global Markets Europe AG, HSBC Continental Europe, Raiffeisen Bank International AG, Société Générale și UniCredit Bank AG.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *