Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, vineri într-o conferintă de presă că va fi constituit Registrul electronic naţional al infecţiilor asociate asistenţei medicale şi un grup tehnic special pentru elaborarea cerinţelor şi indicatorilor privind calitatea îngrijirilor medicale.
„Mai avem câteva activităţi în desfăşurare. Sperăm ca majoritatea să le finalizăm până la sfârşitul anului. O chestiune mai laborioasă este legată de definirea şi dezvoltarea laboratoarelor de referinţă. În momentul de faţă instituţiile responsabile sunt Institutul Naţional de Sănătate Publică, care dezvoltă o zonă de laboratoare în acest moment şi la Institutul „Cantacuzino”.
Constituim Registrul electronic naţional al acestor infecţii asociate asistenţei medicale într-o aplicaţie web care este dezvoltată în această perioadă la Institutul Naţional de Sănătate Publică, încât să existe o zonă dedicată acestui subiect. O vom aproba prin modul de funcţionare şi de introducere a datelor prin ordin al ministrului Sănătăţii. De asemenea, se constituie un grup tehnic special pentru elaborarea cerinţelor şi indicatorilor privind calitatea îngrijirilor medicale, împreună cu instituţia responsabilă care este ANMCS. Şi acest lucru se realizează în cadrul PNRR”, a susţinut Rafila, într-o conferinţă de presă organizată de Societatea Română de Microbiologie, cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cu ocazia Săptămânii Mondiale a Conştientizării Consumului de Antibiotice.
Ministrul a amintit că a fost pus în dezbatere publică un proiect de ordin pentru stabilirea indicatorilor de evaluare a activităţilor desfăşurate de managerii spitalelor și a declarat că se va face o normare care să permită angajarea de medici infecţionişti în spitale.
„Probabil că o să găsim să putem să facem o normare care să permită angajarea de medici infecţionişti în toate spitalele. În ceea ce priveşte epidemiologii, acolo avem o problemă. Trebuie să ne gândim cum organizăm cel puţin o perioadă de tranziţie care să permită angajarea epidemiologilor în toate spitalele”, a arătat Rafila.
Ministrul a spus că a discutat deja cu reprezentanţii Ministerului Muncii pentru realizarea unui ordin comun care se referă la raportarea infecţiilor asociate asistenţei medicale în centrele de îngrijire a persoanelor vârstnice.
În opinia sa, trebuie găsită o soluţie încât să se ofere servicii medicale în spitalele publice cât mai mult timp.
Potrivit ministrului, acest lucru ar putea fi dezvoltat, având în vedere că patologiile complicate care presupun cheltuieli mari şi riscuri mari pentru sănătate sunt gestionate de spitalele publice.