Misterul peisajului din fundalul pânzei Mona Lisa – descifrat de un geolog iubitor de artă

Lifestyle

La peste 500 de ani după ce Leonardo da Vinci a pictat Mona Lisa, un specialist în geologie crede că a descifrat misterul peisajului din fundalul uneia dintre cele mai celebre opere de artă din lume, potrivit Reuters.
Istoricii artei dezbat de mult timp acest subiect, speculând asupra locaţiei care ar fi putut să-l inspire pe Leonardo da Vinci, dar geologul Ann Pizzorusso, o mare iubitoare a Renaşterii italiene, susţine că locaţia ar putea fi la Lecco, în nordul Italiei.

”Când am ajuns la Lecco, am înţeles că a pictat Mona Lisa acolo”, a susţinut Pizzorusso, vorbind despre micul oraş de pe malul lacului Como, cunoscut mai degrabă din romanul-capodoperă „Logodnicii” al lui Alessandro Manzoni.
Conform lui Ann Pizzorusso, podul arcuit ce apare în pictură ar fi Ponte Azzone Visconti, din secolul XIV, deşi în alte teorii podul din tablou este asimilat unor structuri din alte oraşe italiene, cum ar fi Arezzo sau Bobbio.

Ann Pizzorusso nu este prima persoană care pretinde că a descifrat acest mister. Ea a apelat la cunoştinţele sale de geologie pentru a demonstra că are dreptate. „Pentru mine podul nu este un aspect important al tabloului. Celelalte ipoteze sunt incorecte din punct de vedere geologic”. Astfel, formaţiunile stâncoase din Lecco sunt calcaroase, ceea ce corespunde peisajului pictat în spatele nobilei Mona Lisa.

”Atunci când te uiţi la Mona Lisa poţi vedea această parte a râului Adda, şi în spatele său se află un alt lac, ce este reprezentat perfect sub aceşti munţi ca nişte dinţi de fierăstrău”, a susţinut ea din locaţia de unde crede că a fost pictată celebra pânză.

Cercetările derulate de Ann Pizzorusso asupra operei lui Leonardo „demonstrează perfect îmbinarea dintre artist şi omul de ştiinţă”, a declarat Michael Daley, director executiv al ArtWatch UK, o organizaţie nonprofit care monitorizează conservarea operelor de artă. „Niciun istoric al artei nu este calificat să o contrazică pe Ann în ceea ce priveşte modul ei ştiinţific de înţelegere. Celelalte studii sunt invalidate acum”, a mai susţinut el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *