Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat, marți, că îi va cere Prefectului Municipiului București să atace în instanță cele 5 PUZ-uri de sector, actualmente suspendate printr-o hotărâre a Consiliului General al Municipiului București.
Primarul general Nicuşor Dan anunţă că a identificat 23 de motive de nelegalitate la întocmirea PUZ-urilor de sector.
“La 3 luni de la decizia de a suspenda pe un an de zile aplicarea PUZ-urilor de sector, am prezentat în conferința de presă de azi concluziile unei analize făcute de o echipă de urbaniști. Am identificat 23 de motive de nelegalitate privind aceste PUZ-uri.
Analiza a relevat faptul că PUZ-urile de sector sunt fundamental greșite. Ele duc la pierderi masive de spații verzi, permit construirea unor imobile de 14-15 etaje în zone de case, densifică substanțial orașul și aglomerează în continuare traficul. Nu au la bază niciun studiu real privind impactul dezvoltării imobiliare asupra traficului rutier. În plus, PUZ-urile, actualmente suspendate, nu prevăd realizarea de școli, unități sanitare și parcuri, pentru a realiza o dezvoltare armonioasă a Bucureștiului și nici nu oferă securitate investițională. Sunt vulnerabile la demersuri în instanță și deci nu dau garanții investitorilor că proiectele lor nu vor fi oprite la un moment dat prin decizii judecătorești.
Nu e posibilă amendarea parțială a PUZ-urilor, ci ele trebuie total schimbate. Acest lucru Primăria Capitalei îl va face prin viitorul Plan Urbanistic General (PUG). De asemenea, voi cere prefectului Capitalei să atace în instanță PUZ-urile de sector, ceea ce ar determina suspendarea acestora și prin acțiunea Prefecturii, pe lângă decizia municipalității.
Pe de altă parte, Primăria Capitalei e preocupată de rezolvarea unor probleme curente, pe care le știm și care au fost semnalate și de bucureșteni. E vorba despre starea parcurilor, gropile de pe bulevarde și operațiunile de dezinsecție, deratizare, dezinfecție, lucruri pentru care am găsit soluții ce vor fi puse curând în practică.
În ceea ce privește amenajarea parcurilor, cosirea ierbii din parcuri a început deja. În două săptămâni această activitate se va încheia, urmând apoi să se lucreze la spațiile verzi din afara parcurilor. Aceste lucruri trebuie însă să se facă și se vor face la prețuri corecte, nu la prețurile umflate care au existat până acum. De exemplu, pentru cosirea unui metru pătrat de gazon, Compania Municipală Parcuri și Grădini propunea un preț de 1 leu / mp, față de prețul pieței de 0,23 lei / mp, adică de 4 ori mai mult cere Compania. Vom realiza corectările de preț necesare, iar banii publici vor fi cheltuiți responsabil.
În privința gropilor de pe bulevarde, contractul pentru asfaltarea gropilor e deja semnat (și am putut face acest lucru la scurt timp după ce a fost votat bugetul Capitalei pentru 2021, pe 7 mai) . Imediat ce vremea se va îmbunătăți vor începe lucrările. În două luni vom reuși să remediem problema gropilor de pe bulevarde.
Referitor la dezinsecție, deratizare și dezinfecție (DDD), în precedenta ședință a CGMB, pe 19 mai, a fost aprobat Planul Unitar de Acțiune, iar acum utilajele sunt pregătite. Imediat ce vom avea o perioadă de câteva zile fără ploi, vom demara operațiunile DDD, începând cu dezinsecția prin stropire.
Toate aceste probleme curente vin din povara datoriilor pe care a trebuit să le gestionăm chiar din prima zi de mandat, ceea ce ne-a întârziat în luarea măsurilor pe teren. Rezolvăm însă lucrurile pas cu pas – plătim datoriile, eliminăm risipa și facem lucrările necesare în București”, a scris Nicușor Dan, într-o postare pe pagina de facebook.