Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi secretarul de stat Raed Arafat au anunțat, luni seară, la Palatul Victoria, care sunt noile restricții ce ar putea fi impuse în România în perioada următoare.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat, că la nivel local, unde incidenţa cazurilor de infectare cu noul coronavirus depăşeşte 1,5 la mie, se vor lua restricţii suplimentare, precum interzicerea nunţilor şi botezurilor sau suspendarea activităţii agenţilor economici care nu respectă regulile.
Principalele declarații făcute de Raed Arafat:
”În urma votului CNSU, au fost stabilite următoarele aspecte care au fost solicitate:
Toate comitetele județene urmează să se întrunească pentru a lua toate măsurile prevăzute în Hotărârile de Guvern sau în CNSU în contextul unei incidente de 1.5 cazuri la 1.000 de locuitori în ultimele 14 zile sau dacă sunt considerente care trebuie să fie analizate.
Măsurile care vor fi analizate analizate în mod deosebit:
– purtarea măștii în spațiile închise, dar și în cele deschise în mod deosebit, în cele publice, unde există aglomerație și e nevoie de portul măștii
– carantinarea localităților care depășesc 3 cazuri/1.000 locuitori, luând în considerare dacă este o răspândire comunitară
– interzicerea evenimentelor, precum nunți și botezuri în zonele în care incidența cazurilor este mai mare decât 1.5/1.000 locuitori în ultimele 14 zile
– închiderea sau sistarea activității restaurantelor în interior în zonele care depășesc incidența de 1.5/ 1.000 locuitori. Acestea au fost decizii care au fost luate de Comitetul Național și prin Hotărârile de Guvern și solicităm tuturor Comitetelor județene și Comitetului municipiului București să implementeze aceste masuri unde regula o impune
Este în analiză posibilitatea suspendării activității agenților care nu respectă reglementările, cel puțin 30 zile de la momentul constatării abaterii.
Şeful DSU a anunţat că participarea credincioşilor la evenimente va fi permisă doar celor care au domiciliul în localitatea respectivă.
“Mai este o decizie luată, şi anume, referitor la organizarea sărbătorilor religioase şi care este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară activitatea, fără participarea persoanelor sau pelerinilor din alte localităţi.
Acest lucru este extrem de necesar, pentru că riscul major nu este numai participarea la faţa locului, riscul major este pe durata transportului în autocare. Dacă se stă într-un autocar, într-o maşină sau mijloc de transport ore, este suficient să fie o singură persoană infectată ca să se întoarcă toţi cei care au călătorit cu mijlocul de transport infectaţi acasă. Acest lucru trebuie să fie limitat. Sărbătorile se fac, doar că participanţii vor fi doar cei care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară activitatea respectivă”, a afirmat Arafat.