Oslo – capitala Norvegiei (din 1814) este animată de un mare fermec architectural deoarece orașul a cunoscut o creștere și o modernizare semnificativă în ultimii ani, fapt pentru care a devenit un oraș foarte modern, care oferă o combinație unică de cultură, natură și divertisment.
Este una dintre cele mai mari capitale din lume în ceea ce privește suprafața, dar doar 20% din acest spațiu este ocupat de oameni. Restul este alcătuit din parcuri, păduri protejate, dealuri și sute de lacuri. Zonele verzi și spațiile deschise sunt o parte integrantă a peisajului urban din Oslo și sunt ușor accesibile de oriunde din oraș.
În 2019, Oslo a fost proclamată Capitala Verde a Europei. Rețeaua eficientă de transport public și lupta constantă împotriva poluării aerului o fac o adevărată destinație sustenabilă.
De asemenea, este una dintre puținele capitale din lume unde puteți naviga, schia și patina la câțiva pași de centrul orașului, care este perfect pentru a fi explorat pe jos datorită numeroaselor căi protejate și trasee naturale care leagă spațiile sale publice, precum și numeroasele sale zone pietonale, inclusiv strada principală a orașului, poarta Karl Johans.
Oslo se dovedește a fi un oraș magic în fiecare anotimp al anului, dar în timpul iernii joacă rolul reginei zăpezii cu patinoarul său iluminat numit Narvesen, un spațiu plăcut pentru a petrece timpul liber.
Capitala Norvegiei este și un oraș bogat în muzee și galerii de artă. Una dintre cele mai populare atracții turistice din Oslo este, fără îndoială, Galeria Națională, în limba norvegiană Nasjonalgalleriet. Această galerie, inclusă în complexul muzeal al Muzeului Național, găzduiește cea mai mare colecție de artă norvegiană din perioada romantică până la opere moderne, variind de la secolul al XIX-lea până la al doilea război mondial. De mare interes este expoziția multor capodopere ale lui Edvard Munch.
Galeria Națională, nu deține doar opere ale unor artiști norvegieni ci și opere ale unor pictori europeni importanți, cum ar fi Picasso, Gauguin și El Greco. Nu ratați capodoperele impresioniștilor Monet, Manet, Renoir, Degas, Cézanne și Matisse. De asemenea, este de remarcat colecția de sculpturi printre care se remarcă: „Triumful Afroditei” a lui Renoir și „La Toilette in the morning” a lui Degas. Galeria găzduiește, de asemenea, expoziții temporare de artă istorică și contemporană.
Printre alte atracții de interes se numără:
Castelul Akershus – principalul simbol arhitectural al capitalei norvegiene. Construit sub domnia lui Håkon V spre sfârșitul secolului al XIII-lea pentru a proteja orașul de invadatori (dovadă fiind cele patru turnuri defensive), în prima jumătate a anilor 1600, clădirea medievală a fost transformată într-un palat renascentist. Turistii pot vedea diferite camere, printre care Sala Christian al IV-lea și capela, cu mormântul lui Håkon VII (1872-1957) situat în criptă.
Capela regală găzduiește Mausoleul Regilor Norvegiei. Muzeul Rezistenței Norvegiene și Muzeul Forțelor Armate sunt, de asemenea, adăpostite în zidurile cetății. Vederea portului și a orașului este frumoasă. Nu ratați Schimbarea Gărzii care are loc în fiecare zi la 13:30;
Catedrala din Oslo – nu este doar cea mai importantă clădire religioasă din oraș, dar și templul oficial al Familiei Regale Norvegiene. Toate evenimentele religioase oficiale și solemne legate de monarhi au loc aici: încoronări, nunți, serbări importante, cu participarea monarhului sau a familiei sale;
Muzeul corăbiilor vikinge – Vikingskipshuset, unde veți vedea clele mai impresionante și maiestuoase corabii vikinge descoperite vreodată. Corăbiile au fost descoperite în trei morminte regale, ascunse în malul din apropierea fiordului Oslo. Corăbiile funerare, fabricate din stejar au fost îngropate cu mai mult de 1100 de ani în urmă, deoarece erau folosite ca sicrie gigantice pentru nobili, alături de care era pus tot ce credeau că ar putea avea nevoie în viața de apoi, de la bijuterii la tapiserii, (multe artefacte găsite sunt expuse în muzeu);
Teatrul de Operă și Balet – construcție futuristă din sticlă și marmură albă de Carrara de pe malurile Oslofjordului, Opera iese din mare ca un bloc imens de gheață strălucitoare. Inaugurată în primăvara anului 2008, structura destinată găzduirii activității Operei și Baletului norvegian, a devenit deja o icoană a orașului, un simbol al proiectului de reamenajare a falezei .
Opera monumentală proiectată de studioul norvegian de proiectare Snøhetta pare un experiment îndrăzneț în arhitectura urbană, dovadă fiind planul mare înclinat care, din oraș permite intrarea în teatru și apoi urcă până pe acoperiș de unde vizitatorii pot admira panorama orașului. Definiția excelentă a detaliilor și o alegere rafinată a materialelor caracterizează, de asemenea, interiorul (foaierul și sălile de teatru) în care domină lemnul de stejar baltic. Clădirea găzduiește 1.100 de camere, inclusiv un mare auditoriu în formă de potcoavă de 1369 de locuri, a cărui scenă măsoară câteva mii de metri pătrați, din care o parte este la 16 metri sub nivelul mării; a doua sală (400 de locuri) și studioul (200 de locuri). Pentru a vizita interiorul clădirii, trebuie rezervat un tur cu ghid (în limba engleză);
Muzeul Norvegian de Folclor (Nork Folkemuseum) – situat pe peninsula Bygdøy este cel mai mare muzeu în aer liber al Norvegiei, unde, prin reconstrucții de peisaje rurale și urbane, colecții bogate și numeroase activități antrenante, vizitatorul retrăiește istoria culturală norvegiană de la Evul Mediu încoace.
Muzeul include mai mult de 150 de clădiri din diferite regiuni ale țării datând din secolele XVII și XVIII și o biserică construită în întregime din lemn în jurul anului 1200 în comuna Gol și transportată aici în 1885 la cererea Regelelui Oscar al II-lea al Suediei. Spațiul fascinant al muzeului este completat de magazine antice, ateliere de artizanat, trăsuri, muzică și dansuri populare, ghizi îmbrăcați în costume tradiționale și chiar un loc de joacă istoric. Dacă doriți să petreceți o zi plăcută în aer liber și să descoperiți viața, artele și tradițiile norvegiene, Muzeul Norsk Folke nu vă va dezamăgi;
Parcul Vigeland – parc și muzeu de sculptură, care expune lucrările lui Gustav Vigeland, plus expoziții de artă temporare;
Parcul Tusenfryd – este un frumos parc de distracții, la aproximativ 20 km de centrul orașului, foarte iubit atât de adulți, cât și de copii. Nu este doar bogat în artă, muzee și monumente, dar știe foarte bine cum să vă facă să vă distrați.
În ceea ce privește gastronomia, mâncărurile tipice din capitala norvegiană sunt legate de tradiția sa marină veche și profundă. În acest oraș puteți gusta diferite tipuri de pește proaspăt și specialități din fructe de mare pe care nu le-ați gustat niciodată în altă parte, cum ar fi: somon consumat afumat sau la grătar, cod, somn, hering, crustacee și creveți, preparate într-un mod tipic.
Dacă preferați carnea, găsiți mâncăruri preparate cu carne de elan, ren și cerb. De asemenea, este de remarcat și carnea uscată, care în Oslo ia forma șuncă sau cârnați, poate însoțită de deliciosul geitost, o brânză dulce făcută din lapte de vacă și de capră. Pentru a vă bucura mai bine de aceste feluri de mâncare, gustați delicioasa bere locală și rachiul rafinat din Oslo.
În ceea ce privește cazarea, Oslo oferă o gamă largă de hoteluri și campinguri. Majoritatea pensiunilor sunt situate în oraș, dar unele sunt și împrăștiate în mediul rural. Cea mai bună zonă pentru a rămâne în Oslo este centrul orașului, în Sentrum , care poate fi explorat cu ușurință pe jos. Zona are cea mai mare ofertă hotelieră din oraș și majoritatea atracțiilor din Oslo sunt situate aici.
Cel mai bun moment pentru a vizita capitala Norvegiei este din iunie până în august. Există numeroase companii aeriene low cost care leagă orașele europene de Oslo. Odată ajuns în capitala norvegiană, vă puteți deplasa ușor și confortabil cu transportul public: metrou, trenuri, taxiuri și autobuze.