Papa Francisc a condamnat, duminică, în termenii cei mai duri de până acum invadarea Ucrainei numind-o „agresiune armată inacceptabilă” și spunând că „masacrul” trebuie să înceteze. Papa a numit Mariupol „oraș martir” și a spus că orașele ucrainene riscă să fie devină ”niște cimitire” relatează Reuters.
Papa nu a folosit cuvântul „Rusia” în mesajele în care a condamnat războiul din Ucraina declanșat când președintele Vladimir Putin a ordonat invazia pe 24 februarie. Dar alegerea pontifului pare din ce în ce mai menită să respingă justificările Moscovei pentru invazie.
„Confruntat cu barbaria uciderii copiilor, a inocenților și a civililor neînarmați, niciun motiv strategic nu poate rezista”, le-a spus el credincioșilor aflați în Piața Sf. Petru, în timpul binecuvântării sale de duminică.
„Singurul lucru de făcut este oprirea acestei agresiuni armate inacceptabile înainte de a reduce orașele în cimitire”, a spus Papa Francisc.
„În numele lui Dumnezeu vă cer: opriți acest masacru!”, a spus papa, înainte de a cere mulțimii să i se alăture în rugăciune tăcută pentru încheierea războiului.
El a numit Mariupol, portul asediat al Ucrainei, un „oraș martir” și a făcut din nou apel pentru „coridoare umanitare cu adevărat sigure” care să permită evacuarea civililor.
Rusia a bombardat miercuri o maternitate din Mariupol. Ucraina a anunțat că printre răniți s-au aflat și femei însărcinate, deși Rusia a pretins că spitalul nu mai funcționează și ar fi fost ocupat de luptători ucraineni.
Moscova numește acțiunea sa o „operație militară specială” și susține că acțiunea sa nu este menită să ocupe un teritoriu, ci să demilitarizeze și să „de-nazifieze” vecinul său. De asemenea, a negat constant că a vizat zone civile.
Duminica trecută papa Francisc a respins implicit acest termen, spunând că nu poate fi considerat „doar o operațiune militară”, ci un război care a dezlănțuit „râuri de sânge și lacrimi”.
Papa a îndemnat oamenii să primească refugiați din Ucraina și le-a mulțumit celor care s-au alăturat unei „mari rețele de solidaritate” pentru a-i ajuta pe cei care fug de război. Luptele din Ucraina au generat peste 2,5 milioane de refugiați, cei mai mulți fiind primiți de Polonia.