parlamentul european

Parlamentul European aprobă începerea negocierilor cu cu Consiliul UE pentru un salariu minim corect

Externe

Deputaţii europeni au votat, joi pentru începerea negocierilor cu Consiliul UE privind o directivă care va garanta tuturor lucrătorilor din Uniune un salariu minim corect şi adecvat. Negocierile pot începe de îndată ce Consiliul îşi aprobă propria poziţie.

Reunit săptămâna aceasta în sesiune plenară la Strasbourg, Parlamentul European a aprobat mandatul convenit de Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale (EMPL), cu 443 de voturi pentru, 192 împotrivă şi 58 de abţineri, conform unui comunicat de presă publicat pe site-ul legislativului UE.

Potrivit proiectului de lege, statele membre trebuie să evalueze şi să raporteze dacă salariile minime legale sunt suficiente, utilizând criterii care să instituie condiţii de muncă şi de viaţă decente şi care să includă elemente precum puterea de cumpărare şi rata sărăciei. Iniţiativa are drept scop stabilirea unor cerinţe minime pentru a asigura un venit care să permită un nivel de trai decent pentru lucrători şi familiile lor. Acest lucru poate fi realizat fie prin intermediul unui salariu minim prevăzut de lege (cel mai mic nivel salarial permis de lege), fie permiţând lucrătorilor să îşi negocieze salariile cu angajatorii lor prin intermediul negocierilor colective.

“Parlamentul European a acordat astăzi, la Strasbourg, votul său de încredere Raportului Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale referitor la salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Subiectul salariului minim european se discută de ani de zile, astăzi însă suntem cu un pas mai aproape de o propunere de directivă concretă în acest sens. Astfel, până la finalul lui 2022 am putea avea o reglementare a salariului minim la nivel european. Negocierile între instituțiile UE vor continua, dar votul de astăzi transmite un mesaj ferm, acela că toți cetățenii UE care muncesc trebuie să aibă un venit care să le permită o viață decentă.

Dacă proiectul de directivă, în forma pe care am votat-o astăzi, va fi un succes, statele care au salariile minime reglementate prin lege vor trebui să respecte criterii clare la stabilirea acestuia. Criterii care să garanteze oamenilor plătiți cu salariul minim un trai adecvat. Mai mult, dacă România va reuși să atingă valoarea indicativă a salariului minim ca fiind 50% din salariu mediu, ne-am putea aștepta la o creștere de aproximativ 20-25% a salariilor minime ale românilor, creștere absolut firească și necesară pentru atingerea unui prag de decență.

Se pune accent puternic și pe negocierile colective, pe dreptul la informare și apărare, pe monitorizarea și analiza evoluției implementării directivei – toate acestea pentru a ne asigura că cei care au un loc de muncă sunt și răsplătiți pe măsură. Sper ca după finalizarea negocierilor interinstituționale să avem cât mai repede un text final care mai târziu să poată fi implementat de către statele membre.

Avem obligația să oferim românilor din țară un trai decent și românilor din afară un motiv să se întoarcă acasă!”, a scris pe pagina sa de Facebook eurodeputatul Eugen Tomac, membru al Grupului Partidului Popular European (Creştin Democrat).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *