Peste 500 de vârstnici din România au participat la ateliere de dobândire a abilităţilor digitale

Lifestyle Social

În primele 9 luni ale proiectului pilot Conectăm Generaţii în lumea digitală, iniţiat şi susţinut de Fundaţia Vodafone prin programul Hi Digital şi derulat de Fundaţia Regală Margareta a României, 512 seniori au participat la o serie de ateliere de educaţie digitală special concepute pentru ei. Aceştia au dobândit competenţe digitale de bază, şi-au crescut autonomia şi încrederea în sine în cele 98 de ateliere care s-au desfăşurat în Bucureşti şi în alte 10 localităţi din ţară (Arad, Baia Mare, Mărăşeşti, Odorheiu Secuiesc, Piteşti, Rovinari, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Tulcea şi Turnu Măgurele).

„Proiectul Hi Digital este o iniţiativă europeană a Fundaţiei Vodafone, care se adresează persoanelor de peste 60 de ani, şi contribuie la misiunea fundaţiei de a nu lăsa pe nimeni în urmă în călătoria către o lume digitală. În prezent, programul se desfăşoară în Anglia, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Republica Cehă şi România şi urmăreşte îmbunătăţirea calităţii vieţii vârstnicilor prin integrarea tehnologiei în vieţile acestora, facilitarea incluziunii sociale a seniorilor într-o lume digitalizată şi minimizarea decalajului digital între generaţii”, a declarat Angela Galeţa, directorul Fundaţiei Vodafone în România.

Impactul proiectului la nivel naţional
În Bucureşti, peste 40 de seniori au participat cumulat la 201 de sesiuni de grup ca să înţeleagă tehnologia şi să înveţe să o folosească pentru a-şi uşura viaţa. Aceştia au deprins, în cele 16 ateliere desfăşurate în perioada noiembrie 2023 – iulie 2024, noţiuni de bază despre cum să utilizeze propriul smartphone, să folosească WhatsApp, Facebook sau aplicaţii de monitorizare a sănătăţii şi altele utile vieţii de zi cu zi, să distribuie informaţii şi fişiere, să acceseze şi să partajeze conţinutul online de divertisment, să îşi plătească online facturile, sau chiar să afle mai multe despre inteligenţa artificială.

În ţară, prin programul de pregătire a persoanelor resursă din organizaţiile care lucrează cu vârstnici în cele 10 localităţi, 20 de formatori locali, dintre care 10 seniori, au facilitat, în cele 82 de ateliere desfăşurate în perioada martie – iulie, transferul de cunoştinţe digitale de bază în regim peer-to-peer în rândul a aproape 472 de seniori din comunităţile lor. Au crescut astfel gradul de autonomie al vârstnicilor şi au dezvoltat siguranţa, încrederea în sine şi noi oportunităţi de schimb de idei şi experienţe pe parcursul celor 943 de participări.

„Să fii trainer pentru cei cărora le-ai fost coleg de generaţie, cei care ţi-au fost model de conduită morală şi profesională, este o onoare şi o mare responsabilitate. Noi, cei de 60+, în era digitalizării, o era pe fugă, când toată lumea trebuie să fie conectată pentru a se informa, vrem să ţinem pasul cu tehnologia. Cursanţii noştri participă cu plăcere, fiind încântaţi de oportunitatea de a realiza o deschidere către lumea virtuală, de toată această gamă de proceduri, utilă celor care stau acasă, şi nu mai. Au contact des cu mulţimea, societatea, se simt mai aproape de persoanele distanţate prin imagini, prin povestiri, prin filmuleţe. La Turnu Măgurele, seniorii ţin pasul cu tehnologia!”, a povestit Mariana Birjaru (61 de ani), voluntar senior la Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară „Florian Cristescu” din Turnu Măgurele, în calitatea de formator.

Proiectul a demarat în noiembrie 2023 şi se va încheia în octombrie 2024, iar seniorii sunt încurajaţi să se familiarizeze cu lumea digitală şi să devină utilizatori activi ai acesteia.

Ultimele sesiuni din proiectul pilot Conectăm Generaţii în lumea digitală vor avea loc în lunile septembrie şi octombrie şi, doar în această perioadă, seniorii interesaţi din Bucureşti şi din celelalte 10 comunităţi mai pot participa la aceste ateliere anul acesta. Pentru detalii şi înscrieri, pot apela gratuit Telefonul Vârstnicului – 0800 460 001. Locurile sunt limitate.

Comunicat de presă – Fundaţia Regală Margareta a României

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *