Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri, la începutul ședinței de Guvern că în urmă cu o zi s-a decis în cadrul reuniunii Coaliției de guvernare lansarea „Planului Național pentru Marea Industrie”.
De asemenea, premierul a anunțat ți măsuri pentru „a răsplăti și încuraja performanța școlară”, prin acordarea unui stimulent financiar elevilor care au obținut nota 10 la examenele de absolvire a gimnaziului și liceului.
“Am decis ieri, în cadrul reuniunii coaliției de guvernare, să consolidăm modelul de dezvoltare economică bazat pe investiții. Sub coordonarea domnului vicepremier Marian Neacșu, împreună cu miniștrii Finanțelor și Economiei, domnul Boloș și domnul Oprea, am definitivat un pachet de măsuri prin care generăm un impuls major pentru reindustrializarea economiei. Astfel, putem lansa astăzi Planul Național pentru Marea Industrie. Este cel mai important pachet economic de susținere a economiei, de circa două miliarde de euro, axat pe trei mari piloni.
Primul este Schema de Sprijin pentru Investițiile Strategice în industria de prelucrare, cu un buget de peste 500 milioane euro. Acordăm facilități fiscale investițiilor de peste 150 milioane euro și, așa cum este normal, se vor crea sute de locuri de muncă în regiuni unde PIB-ul pe locuitor este sub media națională.
Al doilea pilon este Programul Național de Sprijin pentru Marea Industrie din România. Este o schemă de ajutor de stat de un miliard euro pentru marile companii. Vor primi un sprijin de până la 100 milioane euro per beneficiar acele companii ce derulează investiții capabile să reducă emisiile directe de gaze cu efect de seră, respectiv consumul de energie. Sursa de finanțare este provenită din vânzarea certificatelor de emisii de dioxid de carbon.
A treia componentă a planului înseamnă o schemă de ajutor de stat de 250 de milioane de euro pentru companii care propun investiții în producția de materii prime industriale – țevi, profile, bare, aluminiu sau cupru.
Simultan, facem și o rectificare bugetară, bazată pe un plus de venituri bugetare care susțin investiții în 4 domenii esențiale: Sănătate, Educație, Transporturi și Dezvoltare. Dezvoltarea țării prin investiții mari în autostrăzi, școli și spitale este calea sigură pentru ca România să aibă o creștere economică importantă în următorii ani! Evident, continuăm să reducem cheltuielile publice inutile, deficitul bugetar trebuie să fie exclusiv unul generat de investiții, nu pe risipă prin achiziții inutile!
Tot astăzi venim cu noi măsuri pentru a răsplăti și încuraja performanța școlară. Acordăm, astfel, un stimulent financiar elevilor care au obținut nota 10 la examenele de absolvire a învățământului gimnazial și liceal, în acest an.
Absolvenții clasei a VIII-a cu 10 la evaluarea națională din acest an primesc câte 2000 de lei. Iar celor cu media 10 la bacalaureat le acordăm câte 5000 de lei. Cred că este un gest firesc de apreciere a performanței școlare, principiu pe care îl punem la baza sistemului public de educație.
Asigurăm finanțări și pentru investiții verzi în energie și transport. Am discutat această temă a dezvoltării transportului public în întâlnirea avută ieri, cu primarul Capitalei și cu primarii de sectoare. Și vom continua să discutăm regulat, pentru că așa e firesc. Avem un împrumut cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare de 600 de milioane euro. Sunt bani pentru investiții în energia regenerabilă și transport, inclusiv în parteneriat public-privat. Așteptăm proiectele, mai ales cele pentru Capitală! Vă mulțumesc mult!”, a transmis premierul.