PSD şi PNL nu vor ca cetăţeanul plătitor de taxe să fie egal cu statul

Politica

Contribuabilul român ar putea să fie egal cu statul, să aibă drepturi şi obligaţii în mod egal, dacă PSD şi PNL nu ar mai îngropa proiectele USR. Mai exact, USR propune ca în situaţiile în care ANAF nu îşi face treaba la timp, funcţionarii care greşesc să plătească amenzi, iar dacă statul are datorii către contribuabil, să plătească penalităţi aşa cum plătesc şi cetăţenii care nu dau la timp banii la ANAF.

PSD şi PNL se opun acestor proiecte.
Senatorii PSD şi PNL au respins două iniţiative legislative USR care ar fi amendat funcţionarii ANAF care nu-şi respectă termenele şi obligaţiile care le revin în relaţia cu contribuabilii şi care ar fi introdus sancţiuni pentru funcţionarii care nu radiază la timp menţiunile din cazierul fiscal.

„Este inacceptabil ca, din cauză că cineva nu şi-a terminat treaba la timp, o firmă sau o persoană să se trezească datoare la fisc. Dacă cetăţeanul plătitor de taxe este sancţionat cu penalităţi, cu majorări, inclusiv decăzut din anumite drepturi, ar fi normal ca şi autorităţile responsabile, funcţionarii în culpă, să răspundă pentru neîndeplinirea unor operaţiuni care sunt, până la urmă, motivul pentru care primesc salariu”, a declarat senatorul USR Cristian Bordei.

Iniţiativa USR prevede o amendă contravenţională între 2.000 şi 10.000 de lei pentru neîndeplinirea la timp a obligaţiei de a şterge datele din cazierul fiscal, dacă fapta contravenţională nu ar putea constitui infracţiune. Proiectul prevede clar că amenda să fie plătită de angajatul care a greşit, nu de instituţie, adică tot din taxele contribuabililor.

A doua iniţiativă USR prevede amenzi usturătoare pentru funcţionarii ANAF dacă nu respectă termenele pentru trimiterea comunicărilor către contribuabili pentru a organiza întâlnirea în vederea demarării procedurii de mediere. Şi această faptă ar fi considerată contravenţie, pedepsită cu amendă de la 2.000 de lei la 10.000 de lei.

Senatorul USR Cristian Bordei susţine că măsura propusă, de responsabilizare a funcţionarilor ANAF, este justificată deoarece contribuabilii suferă consecinţe majore, precum executarea silită sau blocarea conturilor, dacă procedura medierii nu este iniţiată la timp. Potrivit legii, după depunerea procedurii de mediere, executarea silită încetează până la finalizarea medierii. Dar există cazuri în care ANAF nu răspunde în termen, nu răspunde luni de zile sau niciodată, drept pentru care executarea silită continuă, fără a da contribuabilului posibilitatea de a aduce clarificări.

USR atrage atenţia că se împlineşte un an de când iniţiativa legislativă depusă de deputatul Victor Ilie, care urmărea şi ea ca relaţia statului cu cetăţeanul-contribuabil să fie una corectă, ar fi trebuit să primească raport din partea Comisiei de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor, pentru a putea intra la vot final. Iniţiativa legislativă a deputatului USR Victor Ilie prevede ca şi statul să plătească dobânzi şi penalităţi contribuabililor pentru întârzierea achitării sumelor datorate. PSD şi PNL ţin şi această iniţiativă blocată pe circuitul parlamentar.

Comunicat de presă – Uniunea Salvați România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *