Rata obezității în Europa a crescut cu 138%, în ultimele decenii, potrivit InfoCons.
Cu ocazia Zilei Europene de Luptă Împotriva Obezității, se pune accent pe informarea consumatorilor cu privire la importanța adoptării unui stil de viață sănătos, bazat pe o alimentație echilibrată. Această inițiativă vine ca răspuns la creșterea accelerată, atât la nivel european, cât și global, a numărului persoanelor supraponderale și obeze.
Cu ocazia Zilei Europene de Luptă Împotriva Obezității, InfoCons pune la dispoziția tuturor Aplicația Europeană InfoCons, un instrument care permite fiecărui utilizator să își personalizeze experiența în funcție de preferințele legate de consum – de la cantitatea de zahăr și sare, până la numărul și tipul de aditivi alimentari și alergeni. Astfel, fiecare persoană poate lua decizii informate despre produsele pe care le consumă, contribuind la un stil de viață mai sănătos.
Conform datelor publicate recent de mai multe instituții europene, și de Organizația Mondială a Sănătății, obezitatea a devenit o problemă majoră de sănătate publică în întreaga Europă. Printre aceste date îngrijorătoare se numără :
Situația generală în Uniunea Europeană:
– 51% din populația UE (de peste 16 ani) este supraponderală
– 17% sunt deja obezi
– Între 1975–2016, obezitatea în Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (53 de țări) a crescut cu 138%
– Niciun stat membru UE nu este aproape de a atinge obiectivul de combatere a creșterii obezității
Impactul obezității:
– Printre principalele cauze de deces și dizabilitate
– Aceasta este asociată cu peste 13 tipuri de cancer
– Cauze complexe: nu doar alimentație și sedentarism, ci și factori biologici, genetici, sociali, psihologici și de mediu
Date privind obezitatea infantilă:
– 12% dintre copiii cu vârste între 7–9 ani suferă de obezitate (în 33 de țări europene), dintre care 14% băieți și 10% fete
– În România, incidența obezității la copii a crescut de la 165,94 la 100.000 de locuitori în 2020 la 196,14 în 2021, apoi a scăzut ușor la 173,02 în 2022.
Date privind obezitatea la adulți
– În 2022, 22,6% dintre adulții din Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății trăiau cu obezitate, în creștere față de 18,8% în 2006.
– Prevalența obezității în rândul adulților din România a fost de 34,0% în 2022, una dintre cele mai ridicate din Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății.
– Variații regionale: Cele mai ridicate rate ale obezității din Europa s-au înregistrat în țările mediteraneene și est-europene, cu Georgia în frunte, având o rată de 34,7%.
Cu ajutorul Aplicației Europene InfoCons, consumatorii pot alege ei pentru ei, ce mănâncă, printr-o simplă scanare a codului de bare, în urma căreia afla instant direct pe telefonul mobil:
Afișarea instantă a informațiilor de pe etichetele produselor agroalimentare în limba selectată
– Ingredientele din produsul scanat
– Numărul și tipul aditivilor alimentari însoțiți de o descriere explicită;
– Numărul și tipul alergenilor regăsiți în produl scanat;
– Valorile nutriționale (cantitatea de sare, zahăr și calorii);
Calculator în care se poate insera cantitatea de produs consumată pentru a afla instant cantitatea de sare si zahăr, numărul de calorii precum și activitățile sportive necesare pentru arderea caloriilor (mers, alergare și bicicletă);
Posibilitatea de a acorda rating de la 1 la 5 produselor;
Salvarea produsului scanat în secțiunea „Produse Salvate”, consumatorii având astfel posibilitatea de a-și crea propria listă de cumpărături, meniul zilnic/ săptămânal, rețete Din secțiunea „Produse Salvate”, printr-o simplă bifare a produselor, consumatorii află numărul total de E-uri, cantitatea totală de zahăr și cantitatea totală de sare. De asemenea, aceștia pot distribui produsele bifate care alcătuiesc lista de cumpărături, meniul zilnic/săptămânal sau retetele cu familia si prietenii.