Regiunea Centru a aderat oficial la Reţeaua Economică a Regiunilor celor Trei Mări

Social

Ieri, 17 mai 2023, Regiunea Centru, prin Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, a aderat oficial la Reţeaua Economică a Regiunilor celor Trei Mări, o platformă de cooperare directă a regiunilor şi administraţiilor locale din douăsprezece state din Europa.

În cadrul celei de-a treia ediţii a Congresului Iniţiativei celor Trei Mări, care a avut loc în perioada 16-17 mai 2023 la Lublin, Polonia, conducerea ADR Centru a semnat Acordul de aderare la această organizaţie. Scopul reţelei regiunilor este de îmbunătăţire a cooperării inclusiv la nivel local şi regional a administraţiilor din statele membre ale Iniţiativei celor Trei Mări. Se urmăreşte dezvoltarea parteneriatelor în domeniul dezvoltării durabile si responsabile, facilitarea şi promovarea cooperării transfrontaliere şi internaţionale pentru a consolida coeziunea economică şi socială a ţărilor din această asociere a ţărilor din estul Europei.

În faţa unei audienţe totale de peste 1.500 persoane, în prezenţa Preşedintelui Polonei, Andrzej Duda şi a Premierului Mateusz Morawiecki, în cadrul Congresului Economic al Iniţiativei celor Trei Mări, a avut loc semnarea Acordului de înfiinţare a unei reţele a Universităţilor din cele 12 state membre, România fiind reprezentantă prin Universitatea clujeană” Babeş-Bolyai”, precum şi constituirea oficială a Reţelei Economice a Regiunilor celor Trei Mări, fiind semnat de către toţi membrii iniţiatori Acordul de aderare şi Statutul organizaţiei, alături de noii membri ai reţelei, între care şi Regiunea Centru prin ADR Centru.

Congresul este un eveniment internaţional care reuneşte reprezentanţii administraţiei guvernamentale, administraţia publică locală şi regională, împreună cu reprezentanţi din domeniul ştiinţei şi ai sectoarelor de afaceri din cele 12 state membre ale Iniţiativei Celor Trei Mări (Austria, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Ungaria, Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia). Acestora le sunt alături reprezentanţii partenerilor strategici (Uniunea Europeană, Statele Unite şi Germania) şi parteneri regionali din Europa Centrală şi de Est.

„Azi punem oficial bazele acestui organism puternic care îi va proteja şi pe cei mai slabi. Suntem la 100 km de graniţa Ucrainei, iar securitatea şi siguranţa reprezintă principalul subiect al acestei întâlniri. Trebuie să ne concentrăm pe viitor, nu putem să ne rezumăm la” aici” şi” acum”. Azi trebuie să decidem pentru viitor, pentru dezvoltarea noastră în pace. Iniţiativa celor Trei Mări are un potenţial enorm, membrii acestei reţele au o istorie comună, iar comunităţile noastre vor să atingă nivelul de trai al ţărilor occidentale. Locuitorii din regiuni estice ale Europei vor şi trebuie să muncească din greu pentru a avea succes. Au ambiţii uriaşe. Acesta este atuul nostru puternic. A nu-l folosi, ar fi o greşeală pentru care nu am fi iertaţi”, a subliniat Andrzej Duda, Preşedintele Republicii Polone, în cadrul ceremoniei de deschidere a Congresului, la Lublin.

Contextul creării acestor reţele vine din provocările constante ale procesului de dezvoltare, influenţat negativ de factori cum sunt migraţia, criza demografică sau transformarea tehnologică a industriei şi, mai recent, pandemiile sau războiul. Pentru a face faţă acestor provocări în mod solidar, regiunile din estul Europei, care au un fond comun în deceniile trăite sub opresiunea comunistă, pot aduce în comun, în noile reţele, cercetători, oameni de afaceri, specialişti şi politicieni, pentru a identifica soluţiile adecvate şi proiecte pragmatice, pentru o cât mai bună trecere prin momentele de criză.

Prin Carta semnată, membrii reţelei regiunilor şi-au setat ca obiective: diminuarea decalajelor de infrastructură din Europa Centrală şi de Est în raport cu Europa de Vest; construirea cooperării interregionale, care constituie componentă de autoguvernare şi administraţie locală a Iniţiativei celor Trei Mări; impuls esenţial de dezvoltare pentru guvernele locale şi regionale datorită cooperării şi stabilirii de conexiuni permanente în domeniul infrastructurii, transporturilor, digitalizării şi inovaţiilor; un instrument pentru o utilizare mai eficientă a fondurilor UE, a fondurilor naţionale şi a Fondului de investiţii pentru Iniţiativa Trei Mări; participarea la un proces dinamic de redresare economică şi dezvoltare a infrastructurii care leagă regiunile Trei Mări: Via Carpathia, Rail Baltica, Via Baltică, Rail-2-Sea precum şi noi proiecte şi anume, Rail Carpatia; promovarea antreprenoriatului, în special a întreprinderilor mici şi mijlocii şi a comerţului internaţional; promovarea dezvoltării şi schimbului reciproc în domeniul culturii, artei şi turismului.

„Această Reţea va fi un test important pentru noi toţi, semnatarii Acordului, în calitate de regiuni care cooperează, reprezentând state vecine. În cadrul acestei întâlniri de lucru de la Lublin s-a stabilit un ţel al securităţii, al siguranţei în această reţea. Prezenţa celor mai importanţi reprezentanţi ai Poloniei la Congres demonstrează cât de importantă este această structură pentru consolidarea Reţelei Regiunilor celor Trei Mări. Implicarea noastră, a regiunilor din Europa Centrală şi de Est este vitală pentru a construi o infrastructură de transport şi de aprovizionare, pentru dezvoltarea socio-economică şi creşterea calităţii vieţii celor peste 120 milioane cetăţeni care putem spune că fac acum parte din reţea.

Decidenţii politici şi noi, experţii tehnici, ne-am asumat să deschidem perspective de dezvoltare, să creăm cât mai multe oportunităţi pentru businessuri, să creăm comunităţi sigure pentru oameni, inclusiv căi de acces rapide pentru ca oamenii să facă uşor schimburi culturale şi turistice. Toate acestea reprezintă priorităţi şi pentru Uniunea Europeană, de aceea putem considera că vom beneficia de o susţinere importantă la nivel continental”, a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.

Ideea şi spiritul acestei iniţiative se extind peste graniţele UE, motiv pentru care este susţinută şi aderarea Republicii Moldova şi a Ucrainei la reţea. Membrii reţelei se vor implica şi vor coopera în proiecte de dezvoltare şi reconstrucţie, siguranţă energetică, economie şi cultură, infrastructură de acces atât către Ucraina, cât şi către Moldova. Congresul a avut mare succes şi rândul tinerilor prezenţi în număr mare la eveniment, care au avut un panel dedicat de discuţii în contextul în care Lublin este desemnată în 2023 Capitală Europeană a Tineretului.

Informaţii suplimentare: Declaraţia privind înfiinţarea reţelei (denumită Declaraţie de la Lublin) a fost semnată în cadrul Congresului Economic al Guvernului Local, II Forumul de Iniţiativă a Regiunilor din Trei Mări din 29 iunie 2021 în prezenţa preşedintelui Republicii Polone Andrzej Duda de către cele cinci voievodate poloneze: Lubelskie, Mazowieckie, Podkarpackie, Podlaskie şi Swietokrzyskie, regiunile lituaniene Alytus, Marjampole şi Regiunea Slovacia, Preseve Slovacia, Paneve, Polonia. Judeţul maghiar Hajdú-Bihar, precum şi 5 regiuni româneşti: Călăraşi, Caras Severin, Dolj, Maramureş şi Timiş.

În 2022, alte cinci regiuni au depus o declaraţie de aderare la reţea, două regiuni din România (Agenţia de Dezvoltare Regională „Centru” şi judeţul Hunedoara) – ca membri şi trei regiuni din Ucraina (regiunile Lviv, Ternopil şi Odesa) – ca membri asociaţi.
Forumul Regiunilor pentru Iniţiativa celor Trei Mări este un proiect iniţiat de Preşedintele Republicii Polone Andrzej Duda în 2018 la Rzeszow.

În perioada 29-30 iunie 2021, la Lublin a avut loc prima ediţie a Congresului Administraţiei Locale Trei Mări şi cea de-a doua ediţie a Forumului Regiunilor Iniţiativei Trei Mări.
Toate ediţiile s-au aflat sub Patronajul de Onoare al Preşedintelui Republicii Polone.

A doua ediţie a Congresului, alături de Forumul Economic, a avut loc în perioada 6-7 iunie 2022.
În cadrul proiectului „Reţeaua Regiunilor celor trei Mări – un instrument de cooperare între autorităţile locale din Europa Centrală” a fost elaborat conţinutul Acordului şi carta de oficializare a Reţelei Regiunilor celor Trei Mări. De asemenea, în cadrul proiectului este dezvoltat un site web pentru promovarea Reţelei şi a activităţilor întreprinse, precum şi pentru a facilita comunicarea între membri.

Membrii Reţelei au posibilitatea de a avea întâlniri periodice la Lublin pentru a face schimb de experienţă şi pentru a stabili contacte pentru implementarea de proiecte comune. Regiunile nu suportă niciun cost care rezultă din participarea la Reţea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *