Secretarul de stat pentru afaceri europene Iulia Matei a participat marţi, 16 iunie 2020, la reuniunea informală a miniştrilor şi secretarilor de stat pentru afaceri europene din statele membre UE, care s-a desfăşurat prin sistem video-conferinţă.
Agenda Consiliului Afaceri Generale a inclus dezbateri referitoare la noile propuneri ale Comisiei Europene vizând Planul European de Relansare Economică şi Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, relaţiile UE-Regatul Unit, precum şi o prezentare a programului de lucru al viitorului Trio de Preşedinţii ale Consiliului Uniunii Europene format din Germania, Portugalia şi Slovenia (1 iulie 2020 – 31 decembrie 2021).
În contextul discuţiilor privind Planul European pentru Relansare Economică şi viitorul buget european, secretarul de stat Iulia Matei a exprimat susţinerea României pentru avansarea cât mai rapidă a negocierilor, reliefând faptul că propunerile Comisiei Europene constituie o bază consistentă pentru derularea acestor negocieri.
Oficialul român a reafirmat importanţa asigurării unui echilibru între propunerile privind relansarea economică şi bugetul european, în vederea agreării unui plan ambiţios şi consistent, capabil să susţină procesul de relansare economică şi, totodată, continuarea implementării obiectivelor pe termen mediu şi lung ale Uniunii.
Totodată, Iulia Matei a evidenţiat necesitatea asigurării unui acces cât mai facil şi rapid al statelor membre la instrumentele de relansare economică, prin asigurarea unei ponderi consistente a componentei de alocări nerambursabile, precum şi prin soluţii eficiente de implementare.
În ceea ce priveşte noile propuneri prezentate de Comisia Europeană privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, oficialul român a reafirmat susţinerea fermă a României pentru menţinerea unui rol central al Politicii de Coeziune şi al Politicii Agricole Comune în viitorul buget european.
Totodată, a pledat pentru asigurarea unui nivel sporit de flexibilitate în implementarea celor două politici, mai ales în actualul context post-criză care necesită un efort mai consistent de adaptare a priorităţilor de finanţare la noile evoluţii şi la nevoile specifice ale statelor membre.
În context, secretarul de stat a salutat propunerea Comisiei Europene de a crea, în viitorul Cadru Financiar Multianual, un program dedicat pentru domeniul sănătăţii
– EU4Health – subliniind necesitatea asigurării unui acces cât mai extins al tuturor statelor membre la finanţarea prevăzută prin acest nou program.
În ceea ce priveşte componenta de venituri a bugetului european, a arătat deschidere faţă de propunerea Comisiei Europene de majorare a plafonului resurselor proprii pentru a asigura garanţiile necesare pentru contractarea finanţării necesare punerii în aplicare a instrumentelor de relansare economică. De asemenea, a reafirmat disponibilitatea României pentru continuarea discuţiilor cu privire la modalităţile de reformare a sistemului resurselor proprii.
Agenda reuniunii a mai prevăzut şi o discuţie asupra stadiului procesului de negociere a viitorului acord de parteneriat între Uniunea Europeană şi Regatul Unit, context în care negociatorul-şef al Uniunii a informat asupra evoluţiilor recente în proces. În intervenţia sa, secretarul de stat Iulia Matei a reconfirmat susţinerea României pentru negociatorul-şef Michel Barnier şi pentru mandatul acestuia, exprimând aşteptarea cu privire la încheierea unui acord ambiţios şi cuprinzător între Uniunea Europeană şi Regatul Unit.
Partea română a reiterat, totodată, importanţa menţinerii unităţii UE 27 în negocieri, apreciind că angajamentele asumate de părţi prin Declaraţia Politică continuă să reprezinte pilonul de bază în acest proces. De asemenea, Iulia Matei a accentuat importanţa avansării în paralel a procesului de negociere pe toate elementele de interes prioritar pentru Uniunea Europeană, demers care să conducă la un rezultat echilibrat în beneficiul statelor membre şi al cetăţenilor europeni.
A amintit, în context, importanţa avansării negocierilor atât pe aspectele comerciale, cât şi în ceea ce priveşte coordonarea sistemelor de securitate socială, mobilitatea persoanelor şi domeniul transportului. Secretarul de stat român a reiterat, totodată, necesitatea implementării depline a Acordului de retragere, cu accent pe drepturile cetăţenilor.