S-a lansat SDSN România, parte a celei mai mari organizaţii internaţionale din zona dezvoltării durabile

Politica

S-a lansat SDSN România (Sustainable Development Solutions Network), parte a celei mai mari organizaţii internaţionale din zona dezvoltării durabile, eveniment la care a participat și Preşedintele organizaţiei, Jeffrey Sachs.

Academia de Studii Economice din Bucureşti în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, din cadrul Guvernului României, a organizat astăzi evenimentul de lansare al Sustainable Development Solutions Network Romania, care se alătură demersului mai amplu pornit în urmă cu 12 ani de la nivelul Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Fondată în 2012 de către fostul Secretar General al Organizaţiei Naţiunilor Unite Ban Ki-Moon şi renumitul economist Jeffrey Sachs, SDSN funcţionează sub auspiciile Secretarului General al ONU pentru a mobiliza universităţile şi think-tank-urile din întreaga lume pentru acţiuni privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) şi Acordul de la Paris, pentru a responsabiliza societăţile prin educaţie online gratuită şi pentru a pune în valoare soluţiile şi ideile ştiinţifice.

În deschiderea evenimentului a luat cuvântul printr-o intervenţie online şi renumitul economist Jeffrey Sachs, care a transmis mesaje apreciative referitoare la activitatea României în privinţa Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, adoptată în 2015 la nivelul Organizaţiei Naţiunilor Unite. Preşedintele SDSN a evidenţiat în discursul său modul în care resursele organizaţiei pe care o coordonează poate sprijini generarea de cunoaştere ştiinţifică şi impulsionarea tranziţiei către un viitor sustenabil atât în România, cât şi la nivel regional şi European.

.„Suntem parte din cel mai select club al dezvoltării durabile. După ce anul trecut am fost ales în funcţia de preşedinte al Reţelei Europene de Dezvoltare Durabilă (ESDN), anul acesta reuşim să facem un nou pas uriaş în direcţia consolidării poziţiei de hub regional pe dezvoltare durabilă de care România se bucură. Este un privilegiu pentru mine că avem ocazia să punem România la masa celor care contează într-una dintre cele mai dinamice şi mai relevante tematici la nivel global: sustenabilitatea. Conform clasamentului anual realizat de SDSN, România ocupă locul 40 din 166 de ţări în ceea ce priveşte implementarea Obiectivelor ONU pentru Dezvoltare Durabilă. Agregarea indicatorilor este mai complicată şi ţine de mai mulţi factori, dar ceea ce trebuie să vedem este că avem perspective reale de creştere.”, a declarat consilierul de stat Laszlo Borbely.

Discursuri şi prezentări legate de activitatea SDSN au fost adresate de către persoane din conducerea organizaţiei: Maria Cortes Puch , Vicepreşedinte; Maria Garcia Haro, Senior Manager; Guillaume Lafortune, Preşedinte SDSN Europa. Structura din România va fi coordonată de trei co-preşedinţi: Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice din Bucureşti; Laszlo Borbely, consilier de stat şi coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă; Eden Mamut, membru în consiliul de conducere al filialei regionale SDSN Marea Neagră.

Despre SDSN România
SDSN promovează abordări integrate pentru a găsi cele mai potrivite soluţii bazate pe ştiinţă, educaţie, cercetare, analiză de politici şi cooperare globală pentru implementarea ODD. Ca parte a acestei reţele internaţionale, SDSN România şi-a asumat rolul strategic de pol naţional ce oferă soluţii inovatoare şi eficiente pentru dezvoltarea durabilă prin crearea de sinergii între instituţiile generatoare de cunoştinţe, mobilizându-le şi promovând educaţia şi cercetarea de înaltă calitate.

În luna ianuarie 2024 a fost aprobată solicitarea Academiei de Studii Economice din Bucureşti (ASE) de a adera la reţea în calitate de membru instituţional. Universitatea a continuat demersurile pentru a înfiinţa şi operaţionaliza reţeaua naţională care să reunească instituţii cu expertiză în domeniul cunoaşterii privind sustenabilitatea din România.

Printre obiective SDSN România se numără:

* Mobilizarea comunităţii de cunoaştere din România pentru promovarea soluţiilor bazate pe ştiinţă pentru dezvoltarea durabilă la diferite scale.
* Deschiderea colaborării şi angajamentului instituţiilor de învăţământ superior şi cercetare pentru o colaborare eficientă între ştiinţă, politici şi societate, în vederea maximizării realizărilor Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă la nivel local, naţional şi global.
* Promovarea învăţării reciproce, abordărilor interdisciplinare şi transdisciplinare, colaborării orientate spre soluţii şi educaţiei pentru dezvoltarea durabilă pentru toţi. Comunicat de presă – Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *