Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului, administrat de Universitatea din Bucureşti, a participat şi în acest an la Săptămâna Europeană a Geoparcurilor (European Geoparks Network Week-EGN Week). În 2024, acest eveniment paneuropean, anual, s-a desfăşurat în cele 109 geoparcuri din 28 de ţări de pe continentul nostru, în intervalul mai-iunie. Săptămâna Europeană a Geoparcurilor urmăreşte sensibilizarea publicului larg cu privire la importanţa unor teme legate de geoconservare şi promovarea patrimoniului geologic, natural şi cultural prin participarea la diverse activităţi de educaţie şi turism.
În Ţara Haţegului, importantul eveniment internaţional al geoparcurilor a debutat cu lansarea proiectului „Casa Vulcanilor 10 ani”, la Casa Geoparcului. 25 de voluntari au fost prezenţi la prima dintre activităţile ce marchează, pe parcursul acestei veri, un deceniu de derulare al unuia dintre cele mai de succes proiecte dedicate voluntariatului şi educaţiei, administrat de Asociaţia Drag de Haţeg, partener instituţional al Geoparcului. Proiectul, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, se desfăşoară în parteneriat cu Şcolile Gimnaziale Sîntămăria-Orlea şi Densuş, cu contribuţia Asociaţiei Femeilor din Santamaria-Orlea şi Asociaţia de Turism Retezat.
Ambasadorii pentru Geoparc, selectaţi, timp de mai multe generaţii, dintre cei mai buni voluntari, au fost şi ei implicaţi într-o serie de evenimente menite să împărtăşească din experienţa lor şi altor tineri. La Costeşti (jud. Vâlcea), Rupea (jud.Braşov) şi la Buzău, ambasadorii au avut întâlniri cu peste 150 elevi şi profesori din cele trei zone cărora le-au povestit despre experienţele trăite de ei şi de rolul pe care voluntarii îl pot avea în dezvoltarea sustenabilă a comunităţilor lor. Cele trei întâlniri au fost organizate în colaborare cu Geoparcul aspirant
UNESCO Oltenia de sub Munte, Geoparcul Internaţional UNESCO Ţinutul Buzăului, Reţeaua Geoparcurilor din România şi BRD.
Cartea „Ultimii dinozauri” scrisă de Cristian Ciobanu, coordonatorul local al Geoparcului Ţara Haţegului, a reprezentat o reală invitaţie la lectură şi descoperirea lumii vieţuitoarelor ce străbăteau Insula Haţeg în urmă cu 70 de milioane de ani. Un atelier plin de informaţii şi de activităţi interesante a fost găzduit de librăria Cărtureşti din centrul oraşului Cluj-Napoca. Evenimentul a fost organizat împreună cu Societatea Ornitologică Română (SOR) Cluj şi Editura Humanitas.
În Săptămâna Europeană a Geoparcurilor am promovat geodiversitatea nu numai pe pământ, ci şi în eter. În centrul comunei Râu de Mori, a avut loc o acţiune de promovare a Geoparcului UNESCO Ţara Haţegului cu sprijinul a 10 radioamatori de la Clubul Sportiv Silver Fox Deva. Evenimentul a avut alocat şi un indicativ special YP2GEO. Totodată, echipa de radioamatori a tipărit un QSL card special care promovează Geoparcul şi care a fost expediat corespondenţilor din ţară prin reţeaua proprie a Federaţiei Române de Radioamatorism, iar corespondenţii străini l-au primit, în format electronic, pe site-urile specializate.
Într-un teritoriu atât de important pentru paleontologia mondială cum este Ţara Haţegului, promovăm ştiinţa în rândul tinerilor prin facilitarea întâlnirii dintre oamenii de ştiinţă şi voluntari, ori de câte ori este posibil. Astfel, ei au avut posibilitatea să participe la prospecţiuni realizate în teren de 10 cercetători de la Universitatea din Bucureşti şi Universitatea ELTE din Budapesta şi să afle detalii, direct de la sursă, despre ce înseamnă munca în teren ce duce, în cele din urmă, la descoperiri ştiinţifice remarcabile.
Pe baza experienţelor acumulate în activităţi, voluntarii pentru Geoparc au posibilitatea să împărtăşească, la nivel naţional şi internaţional, valorile Geoparcului. Astfel, o parte dintre ei au participat la cursuri urmate de un examen final care le permite să fie mediatori – ghizi pentru turiştii care vizitează expoziţia „Balauri, Dragoni, Dinozauri” de la Casa Geoparcului, în perioada vacanţei de vară. La nivel internaţional, 7 voluntari şi-au câştigat dreptul de a reprezenta Geoparcul în schimbul de experienţă desfăşurat în Geoparcul Internaţional UNESCO Djerdap (Serbia). Deplasarea s-a desfăşurat mulţumită Premiului „Nea Marin”, instituit în amintirea lui Dumitru Huzoni, fost membru al echipei de management a Geoparcului şi un susţinător al ideii de dezvoltare a tinerilor din Ţara Haţegului prin voluntariat.
Cu puţin înainte de încheierea şcolii, le-am adresat o provocare elevilor şi profesorilor EduGeoparc, dar şi voluntarilor implicaţi în proiectul „Punem sustenabilitatea la treabă”, primul proiect din România finanţat de UNESCO şi abrdn Charitable Foundation. Îndrumaţi de 20 de profesori, 80 de elevi şi voluntari au avut de prelevat probe de apă potabilă din suse alternative pe care au trebuit să le analizeze din punctul de vedere al calităţii. Rezultatele obţinute de ei în acest proiect de ştiinţă participativă (citizen science) vor figura pe o hartă a calităţii apei din Geoparc. În plus, participanţii la proiect au avut posibilitatea să îi întâlnească pe doi reprezentanţi ai UNESCO prezenţi în Ţara Haţegului, într-o vizită de monitorizare.
Importantul eveniment al geoparcurilor europene a fost ocazie excelentă de a împărtăşi din experienţa geoparcurilor din România care au obţinut statut UNESCO către cele care aspiră sau se pregătesc să aspire la această prestigioasă recunoaştere, dar şi de a afla informaţii de la colegii implicaţi în promovarea naturii urbane. 20 de participanţi din partea organizaţiilor membre în Reţeaua Geoparcurilor din România şi Reţeaua pentru Natură Urbană sau întâlnit la Braşov pentru a decide strategii comune de acţiune. Întâlnirea a fost susţinută de BRD.
Proiectul „Râul care curge din vechime” iniţiat de Şcoala Gimnazială Sîntămăria-Orlea şi Asociaţia Femeilor din Santamaria-Orlea şi evenimentul „Ziua Iei” organizat de Cooperativa Haţegana, au contribuit de asemenea la promovarea patrimoniului local atât de bogat al Geoparcului, în context internaţional.
Prin activităţile derulate în Săptămâna Europeană a Geoparcurilor din acest an, Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului – Universitatea din Bucureşti a contribuit la promovarea moştenirii noastre geologice, naturale şi culturale dar şi implicarea comunităţii locale şi al partenerilor în dezvoltarea durabilă a teritoriului.
Comunicat de presă – Universitatea din Bucureşti
*********
Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului cuprinde întreaga Ţară a Haţegului şi are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 213 de teritorii din 48 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internaţional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric şi cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Haţegului sunt unici în lume, importanţa ştiinţifică şi atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă şi pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor şi a unei reptile zburătoare gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.