Scoția – un amestec de peisaje și orașe pline de istorie, mare, munți și lacuri, care încântă ochiul în căutarea uimirii, un ținut în care lumina și culorile predominante ale naturii verde și albastru sunt protagoniste.
Scoția – țara lui Harry Potter, pentru unii, sălbatică și independentă dar și romantică, tradițională și legendară, cucerește turiștii cu peisajele sale minunate, orașele spectaculoase, o istorie plină de evenimente și oameni ospitalieri și prietenoși.
Scoția – țara celor peste 3000 castele grandioase, unele situate în centrul orașelor, în timp ce altele mai misterioase se găsesc pe stânci, în mijlocul unor peisaje unice.
Printre cele mai faimoase castele le menționăm pe cele din Edinburgh, Stirling sau Eilean Donan, dar și cele din Dunnottar, Glamis sau Caerlaverock merită vizitate. Dacă ajungeți în Scoția trebuie neapărat să vizitați – Edinburgh, capitala țării, una dintre cele mai frumoase capitale europene. Edinburgh deține o multitudine de lucruri interesante pentru orice turist – castele desprinse din povești, localnici prietenoși și peisaje superbe. Cea mai populară atracție din Edinburgh este Castelul din Edinburgh.
Glasgow este cel mai mare oraș din Scoția, cât și a doua destinație turistică cea mai populară. Este considerat unul dintre cele mai importante centre culturale din Scoția și găzduiește o serie de galerii de artă, festivaluri culturale și muzee.
Catedrala Glasgow, emblematică pentru oraș, este o catedrală în stil gotic care păstrează un aer de demnitate și măreție. Strada Cannon, o zonă pietonală renumită pentru numeroasele magazine și centre comerciale unde puteți cumpăra aproape orice.
Cei care iubesc distracția trebuie neapărat să participle la petrecerile scoțiene Ceilidh – sunt întâlniri extraordinare a tuturor aspectelor culturii naționale: muzică, dans, mâncare și multă distracție. Toată lumea este invitată să ia parte, fără a cunoaște dansurile tradiționale. Pașii sunt explicați înainte, atât de mult, încât veți învăța fără probleme și veți fi imediat pregătiți să intrați pe ringul de dans. Petrecerile Ceilidh au loc în toată țara și pot consta într-o simplă seară cu prietenii sau în cadrul unui festival.
Unul dintre cele mai unice lucruri despre bărbații scoțieni este că nu se tem să-și arate picioarele și încă poartă cu mândrie kiltul, la ocazii speciale.
Oriunde vă veți afla, Scoția este o adevărată minune. Cu toate acestea, unele locuri sunt mai potrivite decât altele pentru a admira splendidele peisaje scoțiene. Așadar, nu ratați priveliștile spectaculoase de care vă puteți bucura de la Calton Hill din Edinburgh sau de Monumentul Național Wallace din apropiere de Stirling, un turn care îl comemorează pe Sir William Wallace, un erou scoțian din secolul al XIII-lea.
Dacă doriți să aflați mai multe despre istoria Scoției, există diverse atracții care vă vor lăsa fără cuvinte. Întoarceți-vă în timp vizitând principalele muzee: de exemplu, Muzeul Național al Scoției din capitala – Edinburgh, oferă mii de expoziții, cu colecții referitoare la antichități, cultură și istorie scoțiene. Sau vizitați locurile în care au trăit strămoșii scoțienilor moderni – megalitele din Callanish în insulele Hebride Exterioare și cele din inima Arhipelagului Orkney, datând de mai bine de 5.000 de ani.
Scoția are peisaje cu adevărat extraordinare, păduri, munți, râuri și orașe, dar nu uitați să vă ridicați ochii spre cer, pentru că în lunile de iarnă este posibil să admirați Aurora Boreală (sau Luminile Nordice), un fenomen natural extraordinar, cu lumini verzi, violet, roz și albastre care strălucesc pe cer. Cel mai bun punct de a admira fenomenul este nordul țării, deși uneori este vizibil din orice localitate din Scoția, dacă timpul și condițiile o permit.
Dacă vă aflați în mediul rural, vă puteți bucura de o priveliște spectaculoasă asupra cerului înstelat. Există multe parcuri și diverse puncte de observare astronomică care vă permit să admirați miile de stele.
Dar de la cer să trecem la apă. În Scoția puteți găsi o varietate surprinzătoare de sporturi nautice pentru o vacanță plină de distracție. De la surfing și windsurfing profesional în largul coastei până la scufundări în apele adânci pentru a observa epavele. Râurile sunt, de asemenea, perfecte pentru practicarea diferitelor activități sportive, precum caiac, canotaj, tubing și river-bugging.
De asemenea, Scoția este renumită la nivel mondial pentru cultul golfului și nenumăratele sale terenuri de golf. În acest sens, St. Andrews este un veritabil paradis al împătimiților de golf. Centrul orașului este, de asemenea, un loc minunat pentru relaxare, cu o selecție grozavă de magazine, cafenele, restaurante și puburi.
Și ca să fie o vacanță reusită trebuie să vă bucurați de bucătăria scoțiană. Mâncarea tradițională scoțiană este Haggis, un soi de drob, o umplutură de organe fierte și carne, la care se adaugă ceapă, smântână și diverse mirodenii, puse în stomac de porc sau de oaie, care se servește cu garnitură de cartofi sau tatties. Nu negăm că haggis-ul este o adevărată specialitate, dar sunt mult mai multe mâncăruri de gustat. Puteți alege să luați masa în restaurante cu stele Michelin, lângă mare, pentru a servi pește preparat în diferite moduri, sau să degustați produsele micilor fermieri oferite în târguri și piețe. Există suficiente restaurante și fast food-uri pentru orice buzunar.
În Scoția găsiți produse unice, specifice culturii scoțiene, precum mielul hrănit cu alge marine, delicioasa friptură de vită Aberdeen Angus și, bineînțeles, whisky – băutura națională a scoțienilor, pe care aceștia o numesc „apa vieții”. Pasionații adevărați pot vizita The Scotch Whisky Experience, situată pe Castlehill în Vechiul Oraș din Edinburgh. Aici aveți ocazia să aflați mai multe despre istoria acestei băuturi rafinate și să vedeți cea mai mare colecţie de sticle de whisky din lume.
Alte mâncăruri tradiționale scoțiene pe care trebuie să le încercați: Stovies – o tocaniță de cartofi, legume și carne de vită; Colcannon – o mâncare din varză fiartă, cartofi, morcovi și napi, care se servește cu o bcățică de unt; Lorne sausage – un fel de cârnați din carne de porc și vită, tăiați felii și pregătiți la grill sau prajiți, lângă care se adugă fasole fiartă, sau ouă ochiuri; Broth – supă cremă de miel sau de oaie; cullen skink – o ciorbă de pește afumat; Bridie – placintă cu carne de vită, ceapă și condimente.
În Scoția cele mai renumite rețete sunt cele de budincă, preparate cu fructe uscate. De asemenea, Shortbreadul scoțian este si el la fel de renumit precum oatcakes-ul și clătitele, sau Crannachan, preparat din zmeură, ovăz, whisky, zahăr, smântană, lapte condensat și unt -o delicatesă specifică Scoției.
Scoţia – patria castelelor oferă cu adevărat ceva de ţinut minte pentru totdeauna şi locuri de văzut pentru toată lumea, făcând din acest tărâm al legendelor o destinaţie turistică în care vă veți întoarce oricând, cu aceeaşi plăcere.
Ca să ajungeți în Scoția puteți opta pentru avion București – Glasgow, sau București – Edinburgh, cu companiile Wizz Air și Blue Air (ambele low-cost), care au zboruri directe. Aeroportul din Glasgow se află la 15 minute de centrul orașului, iar cel din Edinburgh, la o jumatăte de oră de centru. Pentru cazare puteți accesa site-ul Airbnb.com.