Președintele Klaus Iohannis a convocat luni o ședință cu premierul, vicepremierul și cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Demersul președintelui vine în contextul în care Guvernul a prezentat la Bruxelles un draft al PNRR, însă Comisia Europeană a solicitat modificarea acestuia.
Modificarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă s-a discutat la Cotroceni, după ce Comisia Europeană a avut obiecții legate de unele investiții propuse, cum ar fi cele pentru irigații. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a anunţat luni că România va depune proiectele din PNRR pe 31 mai.
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a spus după ședință că în formula inițială a proiectelor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă „nu s-a greșit nimic”. „Eu sunt foarte mulțumit că avem componentele de Educație, de Sănătate, de Infrastructură care sunt apreciate de Comisia Europeană”, a spus ministrul Ghinea. „În discuţia cu preşedintele, cu domnul Orban, cu domnul prim-ministru şi cei doi vicepremieri am convenit ca mâine, în întâlnirea pe care o să o am cu vicepreşedintele Vestager al Comisiei Europene, să mergem pe calendarul de depunere pentru 31 mai pentru PNRR”, a adăugat ministrul Investițiilor.
Preşedintele Iohannis a convocat ședința cu premierul Florin Cîțu, preşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban, vicepremierii Dan Barna și Kelemen Hunor şi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.
Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților: „Obiectivul nostru este să aducem într-un termen cât mai scurt posibil Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă în canoanele care sunt stabilite prin regulament și ținând cont de punctele de vedere semnalate de Comisie și de acolo, în anumite puncte unde vor exista rezerve la nivelul Comisiei Europene, să îmbunătățim argumentația și sfera proiectelor pe care noi le considerăm importante. La irigații sunt discuții legate de cele peste 600 de milioane pe care noi ni le-am propus să le alocăm pentru înființarea distribuției de gaze. Sunt chestiuni tehnice care pot fi soluționate. În privința investițiilor în sistemele de irigații, hai să fim cinstiți, anul trecut am avut secetă.
Este evident pentru oricine că este necesar să facem investiții în managementul apei. Problema este să convingem la nivelul Comisiei Europene că aceste proiecte tehnice pe care le utilizăm nu afectează mediul, ci, dimpotrivă, au un efect favorabil asupra mediului”.