Situaţia cu intervenţiile MApN pentru limitarea răspândirii COVID-19

Politica

În intervalul 31 martie ora 16.00 – 1 aprilie ora 16.00, un număr de 1.743 militari şi 501 mijloace tehnice au acţionat în Bucureşti şi în ţară, în 352 misiuni de întărire a prezenţei şi asigurare a fluidizării traficului la punctele de trecere a frontierei de la Siret (Suceava), Sculeni (Iaşi), Albiţa (Vaslui), Giurgiuleşti (Galaţi), Vama Veche şi Ostrov (Constanţa), Giurgiu (Giurgiu), Bechet şi Calafat (Dolj), Porţile de Fier 1 (Mehedinţi), Stamora Moraviţa, Jimbolia şi Cenad (Timiş), Nădlac 1, Nădlac 2 şi Vărşand (Arad), Borş şi Oradea (Bihor), Petea şi Halmeu (Satu Mare), patrulare şi sprijinirea forţelor MAI în activităţi de ordine publică în Capitală şi în alte localităţi din ţară, transport echipamente medicale şi alte materiale, însoţire convoaie de transport persoane.

Totodată, în Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ‘Cantacuzino’ au fost prelucrate un număr de 461 teste pentru depistarea infectării cu SARS-CoV-2.

Primul modul din compunerea Sistemului Modular Mobil de Izolare şi Tratament (SMMIT) de la Constanţa a fost asamblat luni, 30 martie. După echiparea cu aparatură medicală, acest prim modul va constitui o secţie de tratament pentru pacienţii infectaţi cu COVID-19, cu forme uşoare şi moderate, şi va avea o capacitate de 55 paturi, din care şase vor fi dotate cu aparatură de terapie intensivă. Cazurile severe vor fi tratate la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, conform protocoalelor medicale.

În prezent se continuă activitatea de instalare a următorului modul al SMMIT, de triaj şi de izolare, unde vor fi amplasate peste 100 de paturi, cu logistica medicală specifică pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu COVID-19, care vor fi plasaţi în carantină.

De la începutul aplicării măsurilor pentru limitarea răspândirii COVID-19, MApN a sprijinit autorităţile centrale şi locale printr-un număr de 1.461 misiuni, la care au participat 8.566 militari şi 2.635 mijloace tehnice, iar la Institutul Cantacuzino au fost prelucrate un număr total de 5.950 teste.

Prin regulile stabilite de cadrul legislativ (OUG 1/1999, cu modificările şi completările ulterioare), coordonarea la nivel naţional a tuturor acţiunilor circumscrise implementării măsurilor stabilite prin decretul de instituire a situaţiei de urgenţă revine Ministerului Afacerilor Interne.

Ministerul Apărării Naţionale are rol de sprijin şi au fost luate toate măsurile pentru asigurarea forţelor şi mijloacelor MApN în situaţiile în care va fi necesară alocarea lor, pe tipurile de misiuni pentru care vor exista solicitări.

Militarii sunt pregătiţi să sprijine autorităţile în zonele unde va fi necesară intervenţia armatei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *