Printr-un gest puternic de susţinere a libertăţii de mişcare şi a unităţii europene, la Bruxelles, în 21 aprilie 2023, peste 100 de organizaţii de tineret din întreaga Europă au adoptat în cadrul Adunării Generale a Forumului European de Tineret (YFJ) moţiunea „Libertate de mişcare pentru toţi: România şi Bulgaria în zona Schengen”.
Prezentată de Consiliul Tineretului din România, prin reprezentantul Larisa-Nicoleta Bejan, Vicepreşedinte Relaţii Internaţionale, alături de reprezentanţii Consiliilor Naţionale de Tineret din Bulgaria (NYF), Lituania (LiJOT) şi Portugalia (CNJ), moţiunea cere Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, din cadrul Consiliului Uniunii Europene, să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia privind aplicarea deplină a acquis-ului Schengen în cele două ţări.
De asemenea, trio-ul viitoarelor preşedinţii ale Consiliului Uniunii Europene – Spania, Belgia şi Ungaria – este chemat să sprijine aderarea României şi Bulgariei la zona Schengen, prin acordarea priorităţii agendei de aderare, asigurarea unui spaţiu adecvat pentru negocieri şi facilitarea dialogului constructiv între statele membre.
Tinerii şi societatea civilă din România şi Bulgaria au fost de mult timp vocali în dorinţa lor de a promova o comunitate europeană unită, iar această moţiune reprezintă o declaraţie puternică de solidaritate europeană. Moţiunea reafirmă importanţa menţinerii valorilor de bază ale Uniunii Europene, în special a unităţii, nediscriminării, inclusivităţii şi accesului deplin la cele patru libertăţi fundamentale, garantând în acelaşi timp că toate statele membre sunt tratate în mod egal şi echitabil.
„Consiliul Tineretului din România consideră că participarea activă şi conectarea tinerilor români la spaţiul european reprezintă un factor crucial pentru dezvoltarea şi prosperitatea ţării noastre. Sprijinul copleşitor oferit din partea organizaţiilor de tineret membre ale Forumului European de Tineret pentru ca România şi Bulgaria să fie în spaţiul Schengen dovedeşte că tinerii europeni sunt agenţi ai schimbării şi pot contribui la menţinerea sentimentului de unitate în regiune.” – Mircea MERIACRI, preşedinte CTR.
Conţinutul complet al moţiunii poate fi consultat accesând acest link.
*** Consiliul Tineretului din România (CTR) şi-a asumat misiunea de a asigura prezenţa unei voci puternice a tinerilor în plan instituţional şi public în procesul de dezvoltare a politicilor publice care vizează tinerii şi care pot avea un impact semnificativ asupra acestora, inclusiv în domenii care ţin de ocupare, educaţie, sănătate, participare civică şi politică şi voluntariat. CTR reuneşte structuri federative cu o reţea de peste 400 de organizaţii de şi pentru tineret din ţară, fiind singura structură din România afiliată la Forumul European pentru Tineret (European Youth Forum) şi Organizaţia Mondială pentru Tineret (World Assembly of Youth).
*** Forumul European de Tineret (YFJ) este platforma de reprezentare a tinerilor şi organizaţiilor de tineret din Europa, reprezentând peste 100 de organizaţii de tineret care reunesc zeci de milioane de tineri din toată Europa. YFJ lucrează pentru a împuternici tinerii să participe activ în societate pentru a-şi îmbunătăţi propriile vieţi, reprezentând şi susţinând nevoile şi interesele lor şi pe cele ale organizaţiilor lor. În contextul politic şi social nesigur care îi afectează pe tineri, aceştia pot fi catalizatori puternici pentru schimbări pozitive şi contribuitori la soluţii inovatoare la provocările Europei.
*** Acquis-ul Uniunii Europene este o colecţie de drepturi şi obligaţii comune care constituie ansamblul legislaţiei Uniunii Europene şi este încorporată în sistemele juridice ale statelor membre ale Uniunii Europene.