Cel mai bun moment pentru a arunca o privire asupra orașului francez -Toulouse este la apus, când lumina soarelui se reflectă pe cărămizile roșii cu care sunt construite majoritatea clădirilor antice.
Nu întâmplător este numit „Orașul roz”, deoarece pe clădiri se reflectă această culoare în anumite ore ale zilei, creând o atmosferă pe care nu o veți găsi în alte părți ale Franței.
De-a lungul secolelor, orașul francez și-a păstrat intact marele patrimoniu religios. Situat în regiunea Occitania, orașul își datorează faima bisericilor gotice și romanice și a monumentelor arhitecturale. Toulouse este, de asemenea, centrul cultural al Occitaniei, o zonă geografică europeană, dezvoltată mai ales în sudul Franței, renumită pentru limba occitană, care în trecut se vorbea în această regiune, derivând din vechea limbă francoprovensală.
Principalele atracții ale orașului sunt:
Piața Campidoglio (în franceza Place du Capitole), a fost proiectată de pictorul Antoine Rivalz și a fost deschisă pentru prima dată în 1730.
Este adevăratul centru al vieții orașului din Toulouse, adevărata inimă a centrului istoric și chiar aici domină faimoasa clădire numită „Capitole”, un monument maiestuos, a cărui fațadă este caracterizată de 8 coloane mari de culoare roz, cunoscut în întreaga lume drept capodoperă absolută a artei neoclasice din secolul al XVII-lea și emblemă a orașului Toulouse.
Astăzi a devenit sediul Primăriei și al Teatrului – Théâtre du Capitole. În interior puteți găsi Sala «Oamenilor Iluştri», plină de picturi care evocă istoria orașului Toulouse și personalitățile care au definit orașul.
În interiorul curții puteți vedea o statuie a lui Henric al IV-lea, în timp ce în spate se află temnița pătrată datând din 1500. Utilizată în timpuri străvechi în scopuri defensive, în timp a devenit sediul arhivelor municipale și al depozitului de praf de pușcă. Astăzi însă găzduiește Biroul de turism.
Biserica Sfântul Sernin, diferențiată de clopotnița de pagodă, o capodoperă a artei romanice care a ajuns la noi din secolul al XI-lea;
Catedrala din Toulouse, numită și Catedrala Sfântul Ștefan, cu o fațadă aspră, incompletă, care conține totuși un stil gotic magnific în interior. Altarul de marmură este în stil baroc, împreună cu vitraliile, printre care găsim unul celebru, așa-numita „fereastră a regelui Franței” care îl înfățișează pe regele Carol al VII-lea și Delfinul, viitorul Ludovic al XI-lea. Capelele sunt pline de picturi și relicve care formează împreună multe muzee mici și interesante;
Mănăstirea Augustinienilor, un complex monahal gotic care – cu un motiv întemeiat – a devenit acum Muzeul de Arte Frumoase al orașului.
Muzeul Augustinienilor, pe de altă parte, merită o vizită în primul rând pentru frumusețea complexului monahal și apoi pentru colecția de sculpturi clasice, gotice și renascentiste și o galerie de imagini cu lucrări până la 1800, inclusiv: Perugino, Reni, Rubens, Murillo.
Alte biserici frumoase din oraș sunt:
Notre -Dame du Taur -o clădire gotică cu forma unei fortărețe;
Notre – Dame de la Daurade construită în stil neoclasic în 1764 pe locul unui templu antic dedicat lui Apollo;
Notre- Dame de la Dalbade, situată în cartierul Carmes.
De asemenea, foarte interesante sunt arhitecturile Turnului Arhivelor, turnul civic al orașului și al podurilor care traversează fluvial Garonne – pe care se află Podul St Pierre și Podul Catalan, printre cele mai frumoase dintre toate.
Muzeele din Toulouse se remarcă prin perfecțiunea colecțiilor pe care le oferă turiștilor. Printre acestea se află:
Muzeul Arheologic St Raymond – Musée Saint-Raymond, un muzeu dedicat arheologiei, deschis în 1892;
Muzeul de Aeronautică, numit Cité de l’Espace, dedicat prin urmare astronomiei și studiului Universului;
Observatorul Astronomic – fondat de Academia de Ştiinţe, Litere şi Inscripţii din Toulouse;
Muzeul de istorie naturală, care cu colecțiile și exponatele sale este al doilea ca mărime din Franța, după Muzeul de istorie naturală din Paris;
Hotel Assézat este în schimb un grandios complex arhitectural din secolul al XVI-lea, care anterior adăpostea nobilii domni ai vremii. Astăzi a devenit un hotel – așa cum sugerează și numele – și un muzeu frumos.
Colecțiile din interior sunt atât artistice, cât și științifice.
Hotelul d’Assezat este considerat una dintre cele mai frumoase clădiri renascentiste din Franța. Își ia numele de la Pierre d’Assézat care în 1500 și-a făcut avere prin comerțul cu pasteluri și a reușit să își permită construirea acestui palat privat inspirat din curtea pătrată a Luvrului.
Nu puteți rata o plimbare de-a lungul Canalului Midi – Canal du Midi care face legătura între fluviul Garonne și Marea Mediterană. Acest curs de apă creat de munca umană, exploatează apele fluviului Garonne pentru a ajunge, după o călătorie de 240 km, la coasta mediteraneană. Acest lucru i-a permis orașului Toulouse să facă comerț cu restul lumii timp de secole, în ciuda faptului că a fost departe de mare. Astăzi este un traseu turistic foarte sugestiv, înconjurat de verdeață.
Această lucrare extraordinară de inginerie este o destinație turistică unică și de neratat: veți avea ocazia să faceți plimbări lungi, să faceți o plimbare cu bicicleta de-a lungul malurilor sale sau să navigați pe calea apei datorită companiilor care organizează excursii de o zi. Este o destinație înregistrată pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO din 1996.
În ceea ce privește gastronomia,regiunea occitană este renumită pentru brânzeturi, vinuri și vânat. De fapt, acestea sunt cele trei cuvinte de ordine legate de ce să mănânci în Toulouse. Specialitățile care trebuie gustate neapărat in Touluse sunt:
Foie gras, un fel de mâncare tipic franțuzească făcută cu ficat de gâscă sau de rață; Magret(piept de rață); Cassoulet, un fel de mâncare tipică pe bază de carne de porc, rață și cârnați, însoțită de fasole albă, gătită și servită într-o caserolă de lut; Rocamadour( brânză de capră). La desert găsiți celebrele Macarons, renumite în toată țara. Vinurile din Toulouse, printre cele mai fabuloase pe care le veți găsi în Franța, dintre cele mai tipice avem Gaillac, servit roșu, roz, alb sau spumant.
Toulouse nu este un oraș aglomerat de turismul de masă, ci mai degrabă un oraș în pas cu vremurile și în continuă expansiune, extrem de sigur, la scară umană și oferă posibilitatea de a avea o experiență la îndemâna tuturor bugetelor.
Viața nu este prea scumpă, iar transportul public este destul de eficient. Pentru cei care sosesc cu avionul, centrul este bine deservit atât de autobuze, cât și de metrou . Datorită climatului blând pentru cea mai mare parte a anului, puteți să închiriați o bicicletă pentru a vă bucura pe deplin de frumusețea sa.
Seara, în Toulouse nu vă veți plictisi. Puteți să experimentați pe deplin dorința de a trăi și de a petrece. Acest lucru poate avea loc în pub-uri, unde puteți asculta muzică live sau puteți bea o bere cu prietenii ori în cluburi, cu muzica celor mai renumiți DJ locali.