Trondheim – capitala istorică a Norvegiei

Actualitate Lifestyle Travel

Trondheim este al treilea oraș ca mărime din Norvegia, după capitala Oslo și orașul Bergen. Este un oraș foarte vechi, plin de clădiri antice fiind inclusiv cea mai mare structură medievală din toată Scandinavia.

Originile orașului, al cărui nume era Kaupangen datează din secolul al X-lea, a fost fondat de regele viking Olaf I al Norvegiei în 997. Ulterior, orașul a fost capitala Norvegiei până în 1217 și numele său a fost transformat în Nidaros, iar începând cu Evul Mediu orașul a căpătat numele pe care îl poartă în prezent.

Astăzi, se mândrește cu multe atracții de vizitat și este una dintre cele mai căutate destinații de vacanță mai ales pentru cei care își doresc să privească Aurora Boreală, precum și pentru cei care vor să descopere locuri unice.
Centrul istoric este caracterizat de străzi pietonale lungi, muzee și maiestuoasa Catedrală gotică, dar și de atmosfera intimă a casele sale din lemn colorate ce se reflectă în apele râului Nidelva care curge prin inima orașului.

Traversând străzile înguste și pietruite din cartierul Bakklandet, unde micile restaurante și cafenele alternează cu magazine și cluburi de jazz veți simți atmosfera altor vremuri .Unul dintre cele mai fotografiate locuri din oraș este podul de lemn care duce în această zonă.

Pe lângă istorie, artă, cultură, tradiții, tehnologie și peisajele fermecătoare, orașul oferă o mâncare exccelentă. Trondheim s-a impus drept capitala gastronomică a Norvegiei. Datorită bucătăriei sale tipice și a restaurantelor cu stele Michelin,Trondheim a fost nominalizat printre cele mai bune destinații culinare și a fost numit European Regions of Gastronomy – „Regiunea Europeană Gastronomie 2022”.

Dar, Trondheim este și un oraș universitar și capitală a științei norvegiene datorită prestigioasei Universități Norvegiene de Știință și Tehnologie unde studiază aproximativ 30.000 de studenți.

Printre cele mai interesante atracții se numără:
Catedrala Trondheim sau Nidaros Domkirke – cea mai importantă biserică din Norvegia și cea mai mare clădire medievală din Scandinavia. Construită începând cu anul 1066 pe mormântul Sfântului Olav(regele viking) lângă gura de vărsare a râului Nidelva, catedrala a fost devastată de mai multe ori de incendii.
Construcția este o combinație fascinantă de stiluri arhitecturale medievale. Cele mai vechi părți ale clădirii datează din secolul al XII-lea și sunt în stil romanic anglo-normand. Există, de asemenea multe elemente gotice prezente în presbiteriul octogonal, în cor și în naos. Fațada este înfrumusețată cu un număr mare de nișe care adăpostesc statui, o roză centrală mare și două turnuri impunătoare;

Erkebispegården – Palatul Arhiepiscopal, Erkebispegården (în norvegiană) este situat în spatele Catedralei Trondheim și este cea mai veche clădire din Scandinavia. Construit în a doua jumătate a secolului al XII-lea, palatul a fost reședința arhiepiscopului până la Reforma din 1537. Doar două dintre aripile de piatră și cărămidă sunt originale, în timp ce celelalte două au fost reconstruite după un incendiu. Aripa de vest găzduiește o serie de expoziții permanente, Ornamentele Regale Norvegiene, Muzeul Armelor și Muzeul Rezistenței, în timp ce aripa de sud adăpostește Muzeul Palatului Arhiepiscopal unde se pot admira sculpturi originale din Catedrala Nidaros;

Bakklandet – un cartier pitoresc situat pe malul est al râului Nidelva, plin de căsuțe minuscule din lemn (odinioară depozite) pictate în culori pastelate, diverse galerii, magazine, baruri și restaurante, toate împodobită cu plante și bănci și numeroase uși roșii, cunoscute sub numele de „portalul fericirii”, care duc pe străzi înguste pietruite, asemeni unui sat de poveste. Cartierul are o importanță istorică fundamentală, având în vedere că este prima suburbie din Trondheim (acum parte a orașului), născută în secolul al XVII-lea;

Festning Kristiansen (Cetatea Kristiansen) – o fortăreață fascinantă care se află în vârful unui deal de unde puteți admira o panoramă unică. A fost reconstruită după un mare incendiu, care a avut loc în 1681, care a devastat orașul. Cetatea a fost folosită de fapt o singură dată, în 1718 în plin Mare Război Nordic, iar danezii au folosit-o pentru a respinge atacul suedezilor conduși de generalul Carl Gusyav Armfeldt. În timpul celui de-al doilea război mondial, a fost folosită de germani ca închisoare și spânzurătoare pentru membrii rezistenței norvegiene;

Stiftsgården – cel mai mare palat din lemn din din Scandinavia. Palatul, care datează din epoca barocului târziu are 140 de camere și a fost construit ca reședință privată, iar astăzi este reședința oficială a familiei regale când vin în oraș. Palatul are și o frumoasă grădină publică, situată de-a lungul laturii de est a palatulu, considerată de mulți drept unul dintre cele mai încântătoare colțuri ale orașului;

Rockheim – muzeul muzicii contemporane. Dedicat muzicii pop și rock, în mare parte pentru artiști norvegieni, muzeul este un adevărat „templu al R&B”, găzduit într-un fost mare depozit situat de-a lungul portului. Îl puteți identifica cu ușurință deoarece acoperișul său este împodobit cu coperți de discuri;

Torvet – piața principală a orașului este un punct foarte interesant. În piață se află o o coloană foarte înaltă în vârful căreia se sprijină statuia lui Olav I Tryggvason, fondatorul Trondheim. Piața este foarte mare și plină de tarabe cu suveniruri, flori și bijuterii, dar și specialități alimentare. Aici se țin diverse târguri și evenimente publice;

Sinagoga din Trondheim (cea mai nordică din Europa) – un important lăcaș de cult născut în urma renovării unei vechi gări în 1864. În interior se află un mic muzeu care spune povestea comunității evreiești locale, decimată de Holocaust;
Sverresborg Trøndelag Folk Museum – un frumos muzeu în aer liber care include optzeci de clădiri istorice tipic norvegiene printre care ruinele Sverresborg Slot (Castelul Sverresborg) și morile și fermele „locuite” de voluntari care poartă haine tradiționale. Acest muzeu reprezintă una dintre cele mai mari și mai importante atracții nu numai din Trondheim, ci din toată Norvegia;

Ringvemuseet – pe un alt deal din Trondheim se află Muzeul Ringve, construit într-un splendid conac din secolul al XVIII-lea care permite, printre altele, să vedeți întregul oraș și fiordul său. Conacul a fost casa copilăriei nobilului Peter Tordenskjold, dar în 1878 a fost cumpărat la o licitație de familia Bachke, al cărei fiu cel mare, Christian Anker Bachke, l-a ales ca locuință pentru a locui cu soția sa de origine rusă, Victoria Rostin Bahcke.
De asemenea, la nord de Trondheim, veți găsi insule și golfuri adăpostite în mijlocul peisajelor montane superbe. Vara, din oră în oră (între 10:00 și 18:00 ) un feribot merge acolo și pleacă de de la debarcaderul Ravnkloa.

În ceea ce privește gastronomia, știm deja că Trondheim este capitala gastronomică a Norvegiei, fapt pentru care sunt multe preparatele care nu trebuie ratate în timpul unei călătorii pe aceste meleaguri. Datorită apelor reci și curate din Norvegia, fructele de mare sunt printre cele mai populare produse, iar Skrei-ul norvegian (un tip de cod arctic) este unul dintre cei mai apreciați pești și folosit în numeroase feluri de mâncare.

De asemenea, cea mai cunoscută brânză este Brunost, cu o aromă caramelizată. Totodată, carnea de ren, din nordul Norvegiei, este o altă specialitate care merită încercată. Printre mâncărurile tradiționale norvegiene se numără: Rakfisk – un preparat din pește pe bază de păstrăv fermentat mai ales în combinație cu lefse, ceapă roșie și smântână; Lutefisk – o mâncare de pește făcută de obicei cu cod, dar uneori se face și cu anghilă; Pinnekjøtt – un fel de mâncare făcut cu coaste de oaie sau miel coapte pe bețișoare de lemn, care în mod tradițional, acest fel de mâncare este servit cu cartofi;
cârnații norvegieni și svinekoteletter – cotletele de porc, ren și elan, adesea servite cu dulceață de ienupăr sau merișor.

Ca și desert tipic, găsim vafe, adesea în formă de inimă și acoperite cu gem, smântână sau brânză caramelizată, iar ca și băutură tipică Brandy este un rachiu cu aromă scandinavă distilat din cartof ce are in general un continut de alcool intre 42 si 47%. Rachiul poate varia ca aromă, în funcție de ierburile și condimentele folosite, precum și de culoare, în funcție de butoaiele folosite la învechirea băuturii.

Cât privește cazarea, Trondheim oferă multiple oportunități de cazare pentru toate buzunarele, de la structuri excelente, foarte centrale până la pensiuni și campinguri cu bungalouri. Hotelurile din zonele rezidențiale (precum zona Singsaker)sunt bine conectate cu centrul prin mijloacele de transport în comun. Pentru cei care doresc cu adevărat să se bucure de natură, atunci un hotel cu vedere la râu va fi cu adevărat o alegere bună.

Cel mai bun moment pentru a vizita orașul este în lunile iulie și august, care sunt cele mai calde luni ale anului, deși este posibil să prindeți și câteva zile ploioase. Dacă vreți să vedeți Aurora boreală în Trondheim, momentul potrivit este între sfârșitul lunii septembrie și sfârșitul lunii martie.

Aeroportul Trondheim (TRD) care se ocupă de zboruri internaționale și interne și este situat la 19 kilometri de oraș. Este ușor accesibil cu trenul sau autobuzul expres. De asemeena, din capital Oslo, puteți ajunge la Trondheim cu trenul în 7 ore sau cu autobuzul în 8 ore. Totodată, nu lipsesc rutele de autobuz sau tren care leagă Trondheim de celelalte orașe principale norvegiene în fiecare zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *