Guvernul ucrainean a aprobat reglementări care interzic temporar bărbaţilor de vârstă militară să solicite paşapoarte în străinătate, înăsprind şi mai mult restricţiile în încercarea de a rezolva problema lipsei de trupe, potrivit Reuters.
Noile prevederi şi o clarificare ulterioară din partea Ministerului ucrainean de Externe au fost anunţate miercuri, la o zi după ce ministrul de externe Dmitro Kuleba a suspendat până la 18 mai serviciile consulare pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, transmite sursa.
El i-a criticat pe ucrainenii din străinătate pentru că nu servesc în războiul de 26 de luni al ţării sale împotriva Rusiei, conform sursei citate.
Ministerul de Externe a precizat că solicitanţii care vor să obţină un certificat special prin care să declare că doresc să se întoarcă în Ucraina vor putea obţine ajutor la ambasade şi consulate. Serviciile obişnuite, a menţionat acesta, vor fi reluate pe 18 mai, iar cererile primite după 23 aprilie vor fi tratate atunci. Tot atunci va intra în vigoare o nouă lege privind mobilizarea, care are ca scop creşterea numărului de trupe prin stimulente pentru voluntari şi pedepse pentru cei care se sustrag de la recrutare, scrie Reuters.
Sute de mii de bărbaţi ucraineni de vârstă militară trăiesc în străinătate, inclusiv aproximativ 860.000 în Uniunea Europeană, iar ţara se confruntă cu un deficit de trupe în campania împotriva armatei mai bine echipate şi mai mari a Rusiei, adaugă sursa. Ministerul de Externe de la Kiev a precizat că agenţiile private nu se vor mai putea ocupa de cererile de paşapoarte, ci doar misiunile guvernamentale, informează agenţia de presă menţionată.
Noile restricţii nu se aplică cetăţenilor cărora li se permite în prezent, în timp ce legea marţială este în vigoare, să treacă graniţele de stat, inclusiv celor cu dizabilităţi, relatează sursa.
În comentariile sale de marţi privind suspendarea serviciilor consulare, Kuleba a argumentat că este o incompatibilitate între faptul că bărbaţii ce pot fi recrutaţi trăiesc în străinătate şi totuşi doresc să beneficieze de serviciile statului. „Şederea în străinătate nu scuteşte un cetăţean de îndatoririle sale faţă de patrie”, a scris el pe X, conform Reuters.