USR solicită chemarea Elisabetei Lipă în Parlament pentru explicaţii pe tema premiilor de la Federaţia Română de Canotaj

Politica

Deputaţii USR din Comisia pentru tineret şi sport solicită chemarea preşedintei Agenţiei Naţionale pentru Sport (ANS), Elisabeta Lipă, pentru a da explicaţii pe tema premiilor de la Federaţia Română de Canotaj, în contextul informaţiilor potrivit cărora angajaţi ai Federaţiei au încasat premii de peste 160.000 de euro, cu mult peste nivelul unora dintre sportivii medialiaţi la Jocurile Olimpice de la Paris.

„Pentru trei medalii de aur şi două medalii de argint la canotaj, statul plăteşte, prin Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, în baza unei hotărâri de guvern din august, suma de 8,75 milioane de euro. Din aceşti bani, circa 3 milioane de euro au ajuns la sportivi. Restul la antrenori, specialişti, tehnicieni, dar şi la contabila şi secretarul general al Federaţiei. Doamna Lipă, candidat PSD la alegerile parlamentare, vicepreşedinte COSR, şefa Agenţiei Naţionale pentru Sport şi chestor al MAI, trebuie să vină cu nişte explicaţii. Mai ales că trăim într-o ţară prea ‘săracă’ pentru a investi în sportul juvenil, în care copiii fac performanţă în baze sportive degradate, iar părinţii plătesc din buzunar pentru asta”, declară deputatul USR Tudor Pop, membru al Comisiei pentru tineret şi sport din Camera Deputaţilor.

Solicitarea USR pentru chemarea în Parlament a Elisabetei Lipă a fost înaintată preşedintelui Comisiei pentru tineret şi sport. Este de datoria Comisiei să analizeze situaţia creată, una cu impact major în percepţia publică asupra premierii inechitabile a performanţei sportive, precum şi potenţialul conflict de interese între influenţa politică şi resursele alocate federaţiilor, o situaţie incompatibilă cu imperativele etice sau cu morala publică.

În ceea ce priveşte afirmaţiile preşedintei ANS potrivit cărora banii încasaţi de contabila şi secretarul general al Federaţiei Române de Canotaj s-ar împărţi, de fapt, la 60 de persoane, acestea ridică mai multe semne de întrebare la care doamna Lipă trebuie să ofere răspunsuri. De ce nu sunt respectate regulile privind transparenţa? Sub ce formă s-au plătit banii respectivi? Cum s-au calculat şi încasat taxele aferente? La o firmă, dacă primeşte contabila bani în cont de la patron, ca să-i împartă mai departe salariaţilor, se numeşte evaziune fiscală şi muncă la negru.

„România are un sistem sportiv sufocat de corupţie, lipsă de transparenţă şi responsabilitate. Federaţia de Canotaj primeşte cele mai mari fonduri din bugetul Agenţiei Naţionale pentru Sport, însă cine o controlează rămâne un mister. De fapt, Elisabeta Lipă gestionează din umbră această federaţie, folosind interpuşi. Ce vedem astăzi, cu premii acordate netransparent, după criterii discutabile, care fac ca birocraţii să fie mai bine recompensaţi decât sportivii ce duc România pe podiumurile internaţionale, este doar una dintre multiplele faţete ale unui sistem corupt, alimentat de PSD şi PNL”, afirmă deputatul USR Brian Cristian, vicepreşedinte al Comisiei pentru tineret şi sport.

Reamintim că lipsa banilor la buget este motivul pentru care, de doi ani de zile, coaliţia PSD-PNL prorogă aplicarea legii prin care copiii şi juniorii care fac sport de performanţă ar primi 150 de lei pe lună pentru echipamente, deplasări, nutriţie sau recuperare medicală. Comunicat de presă – Uniunea Salvaţi România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *