Vaduz este capitala Principatului Liechtenstein, un mic stat între Austria și Elveția, situat de-a lungul râului Rin.
Deși este un oraș cu dimensiuni mici (care poate fi vizitat într-un weekend), Vaduz este o destinație fascinantă ce oferă multe atracții culturale, naturale și istorice.
Acest oraș elegant își întâmpină vizitatorii cu un centru istoric unde arhitectura modernă și clădirile tradiționale coexistă în perfectă armonie, dar și cu împrejurimi caracterizate de castele medievale și natură luxuriantă.
Din punct de vedere istoric, Vaduz a fost menționat în mai multe manuscrise din secolul al XII-lea, dar, totuși se crede că orașul a fost fondat în 1322 de către conții de Werdenberg.
Astăzi, micul oraș este un loc bogat și exclusivit, cu clădiri de înaltă clasă și unități comerciale de lux, ceea ce îl fac o bijuterie europeană unică în lume.
Printre cele mai interesante atracții se numără:
Castelul Vaduz (principala atracție a orașului) – reședința oficială a prinților din Liechtenstein, situată pe un platou care se bucură de o splendidă priveliște panoramică. Castelul a fost construit de conții de Werdenberg-Sargans în secolul al XII-lea, în scop defensiv și, a fost folosit ca reședință începând cu anul 1285. Din 1712, castelul este deținut de Casa Regală și, din acest motiv interiorul său nu poate fi vizitat, însă vă puteți plimba prin perimetrul superbelor grădini, admirând de aproape atât castelul cât și pădurile care îl înconjoară bucurându-vă de un cadru de basm.
De asemenea, colecția de vinuri a prințului este deschisă vizitatorilor la „Hofkellerie” unde este posibil să participați la o degustare de vinuri locale.
În perioada sărbătorii naționale, Vaduz se transformă într-un mare festival în aer liber, iar aceste grădini sunt deschise publicului, pentru o vizită gratuită și un bufet gratuit, în timpul căruia s-ar putea chiar să-l întâlniți pe Prinț;
Muzeul Național Liechtenstein – clădirea în care se află muzeul a fost construită în 1438 și găzduiește câteva colecții antice care povestesc istoria Principatului încă din epoca romană, precum și expoziții de istorie naturală;
Muzeul Kunstmuseum – este un muzeul de artă modernă, proiectat de arhitecții elvețieni Morger, Degelo și Kerez ( clădirea modernă a muzeului a fost inaugurată în anul 2000). La exterior are o structură deosebită, în timp ce în interior găzduiește multe expoziții, printre care și colecția de artă a statului Liechtenstein;
Muzeul Poștal (situat în centrul capitalei) – este un muzeu mic care conține toate timbrele naționale până în prezent, un paradis pentru pasionații de filatelie. Muzeul a fost fondat în 1930 și este deschis publicului din 1936;
Catedrala „Sfântul Florian” (singura biserică din oraș și sediul Arhiepiscopiei Vaduzului) – este o clădire splendidă în stil neogotic, cu trei nave, construită în anul 1873 după planurile arhitectului Friedrich von Schmidt. Biserica este dedicată Sfântul Florian din Matsch, un sfânt din secolul al VII-lea. În interior se află, printre altele, o criptă în care se păstrează trupurile ultimilor prinți ai Liechtensteinului;
Piața principală din Vaduz, foarte ordonată și curată – situată în centrul capitalei Liechtenstein;
Clădirea Guvernului Liechtenstein – finalizată în 1905;
Rotes Haus – o casă de o importanță istorică și artistică notabilă care datează din epoca Renașterii, caracterizată printr-un fronton cu acoperiș în trepte, construită de familia Vaistli ;
Grădinile formale din Vaduz, situate în capitala Liechtensteinului – o altă atracție interesantă de vizitat;
Stadionul Rheinpark din Vaduz (stadionul național al Liechtensteinului) – cei care sunt fanii fotbalului pot vizita acest stadion care este casa principală a clubului de fotbal FC Vaduz. Stadionul are o capacitate de aproximativ 6.100 de spectatori și găzduiește mai multe meciuri de fotbal pe tot parcursul anului.
Dar, Vaduz are mult mai multe de oferit, cum ar fi frumusețea naturală și traseele de drumeții, ideale pentru cei care doresc să se bucure de splendida natură din jur. Cel mai bun loc pentru a face acest lucru este de-a lungul Rinului (granita naturală, care desparte principatul de vecina Elvetie) – un traseu excelent pentru drumeții sau ciclism, cu o vedere splendidă a munților.
Vaduz este, de asemenea, punctul de plecare pentru numeroase excursii în Alpii principatului și către zonele de schi. Un exemplu ar fi și o excursie la Stausee Steg – un lac artificial situat în apropierea satului Steg, situat la câțiva kilometri la vest de Vaduz. Este un loc perfect pentru o plimbare la munte si în mijlocul naturii alpine. Lacul este situat la 1300 de metri deasupra nivelului mării.
De asemenea, puteți traversa Podul Vechi al Rinului pentru a vă găsi direct în Elveția. Podul Vechi al Rinului este un pod situat la sud de centrul istoric al orașului Vaduz care leagă capitala Liechtensteinului de Sevelen, un municipiu elvețian din cantonul St. Gallen. Podul are 135 de metri lungime și a fost construit în 1900 după sistemul Howe care combină elemente diagonale din lemn cu elemente metalice verticale. Podul este acoperit și poate fi folosit doar de pietoni și bicicliști.
În ceea ce privește gastronomia, bucătăria locală este rafinată și delicioasă și reflectă, evident, multă influență elvețiană și austriacă. De fapt, produsele tipice care se găsesc aici sunt brânzeturile, carnea și unele soiuri de ciocolată și dulciuri. Printre principalele feluri de mâncare tipice se numără: Käsknöpfle – un fel de găluște cu brânză; Wurstel – cremvuști serviți alături de diferite garnituri; Schwartenmagen – un fel de tobă făcută din organe de porc; Schnitzel, Rösti, sparanghel și Geschnetzelte sunt preparate delicioase de savurat la prânz sau la cină;
Kratzete – o variantă de clătite englezești; Ștrudel – un desert excelent, originar din Austria; Muesli – fulgi de ovăz și alte cereale cu fructe pentru micul dejun. Restaurantul Gotthard-Keller( situat pe una dintre străzile din centrul orașului) este un restaurant tradițional care servește preparate din bucătăria elvețiană și din Liechtenstein, unde vă puteți bucura de de mâncarea tipică si autentică, toate acestea servite alături de o bere, deoarece berea este produsă local în Liechtenstein, așa că este o experiență unică să vizitați berăriile locale și să încercați soiurile tipice.
Cât privește cazarea, Vaduz oferă hoteluri, pensiuni, apartamente și case de vacanță. Majoritatea hotelurilor sunt situate în centrul orașului, aproape de principalele puncte de interes. Pentru cei care optează pentru locuri mai liniștite și mai pitorești în apropierea orașului, există zona Triesenberg sau Malbun, la care se poate ajunge cu mașina sau cu autobuzul. Alternativ, este posibil să vă cazați într-unul dintre satele din principat sau din Elveția și Austria din apropiere.
Clima din Vaduz este oceanică continentală, dar destul de blândă. Având în având în vedere poziția sa geografică, orașul se bucură de o climă care variază de la maxim 25 de grade și o medie minimă de 14 grade. Cea mai rece lună este ianuarie, cu temperaturi între 3 și -3 °C.
Cel mai bun mod de a ajunge în Liechtenstein este cu avionul. Se poate ajunge de la aeroportul internațional Zürich din Elveția, la aproximativ 110 km de Vaduz, sau de la aeroportul Altenrehim, care se află la aproximativ 50 km distanță, sau Aeroportul Innsbruck din Austria. De acolo, puteți lua un tren sau o mașină de închiriat pentru a ajunge la Vaduz.
De asemenea, există autobuze din Elveția și Austria care circulă către și dinspre Vaduz, timpul de călătorie este în medie de câteva ore. Cu trenul, cea mai apropiată gară de Vaduz este Sargans (Elveția) la aproximativ 10 km. Din Sargans se poate lua un autobuz spre Vaduz.