Aliaţilor occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii privind sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat în exclusivitate luni pentru Reuters la Kiev.
El a descris livrarea de ajutor militar, în special de sisteme de apărare antiaeriană precum sistemele Patriot, pe care Ucraina se bazează foarte mult în războiul său cu Rusia, drept „un mare pas înainte, dar înainte de asta, doi paşi înapoi”, conform sursei.
„Fiecare decizie la care ajungem noi, apoi mai târziu toţi împreună, este întârziată cu aproximativ un an”, a spus el, purtând tricou şi pantaloni kaki şi ridicând din când în când vocea, transmite agenţia de presă menţionată.
Remarcile sale dure vin într-un moment periculos pentru forţele sale, care sunt depăşite de armata Moscovei atât ca număr de personal, cât şi ca înzestrare militară, pierzând teritoriu în nord-estul şi estul ţării, conform sursei.
În mod clar frustrat de ceea ce el vede ca întârzieri şi ezitări din partea partenerilor din Occident, Zelenski a sugerat modalităţi prin care aliaţii ar putea ajuta mai direct, inclusiv prin doborârea rachetelor ruseşti deasupra teritoriului ucrainean în anumite circumstanţe, informează Reuters.
Potrivit preşedintelui ucrainean, situaţia pe câmpul de luptă din nord-estul ţării se află acum sub control, după ce forţele Moscovei au trecut graniţa şi au lansat incursiuni spre oraşul Harkov, centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume din nord-estul Ucrainei, conform aceleiaşi surse.
„Rușii folosesc 300 de avioane pe teritoriul Ucrainei”, a spus el. „Avem nevoie de cel puțin 120, 130 de avioane pentru a rezista pe cer”, a adăugat Zelenski, referindu-se la avioanele F-16 de concepție americană, dintre care speră că unele vor fi folosite în curând în luptă.
„Nu puteți furniza asta chiar acum? OK … revenind la avioanele pe care le aveți pe teritoriul țărilor NATO vecine: ridicați-le … doborâți ținte, protejați civilii”.
„Pot face acest lucru? Sunt sigur că da. Este vorba de un atac al țărilor NATO, de implicare? Nu.”
Liderul ucrainean a mai spus că Kievul negociază cu partenerii internaționali pentru a folosi armele lor pentru a lovi echipamentele militare rusești la graniță și mai departe în interiorul teritoriului rusesc.
„Până în prezent, nu există nimic pozitiv”, a spus el.
Statele Unite au rezistat apelurilor ucrainene de a-și folosi rachetele împotriva teritoriului rusesc recunoscut la nivel internațional, reflectând preocupările din Occident cu privire la riscul de escaladare, încercând în același timp să se asigure că Kievul iese victorios.
Potrivit acestuia, situația de pe câmpul de luptă din nord-estul țării este acum sub control, după ce forțele Moscovei au trecut granița și au lansat incursiuni spre orașul Harkov.
El a spus că lumea nu trebuie să uite că Rusia face presiuni puternice și în estul țării. Forțele ucrainene sunt deja întinse de-a lungul liniilor de front de peste 1.000 de kilometri, dar va fi nevoie de timp pentru a pregăti noi recruți în cadrul unei noi campanii de mobilizare pentru luptă, a declarat Zelenski.
În ceea ce privește politica americană, el a declarat că nu vede „riscuri maxime” în cazul unei schimbări de administrație la alegerile din noiembrie, chiar dacă candidatul republican Donald Trump este un sceptic în privința ajutorului pentru Ucraina.
„Nu cred că republicanii sunt împotriva sprijinului pentru Ucraina, dar unele mesaje care vin din partea lor ridică îngrijorări”.