Zadar – una dintre bijuteriile Croației

Actualitate Lifestyle Travel

Zadar este un frumos oraș din în Croația, o mică bijuterie unde istoria și natura s-au împletit mereu și care așteaptă să fie descoperite.

Peisajul superb în care se încadrează, cu vedere la Marea Adriatică și apusurile atât de sugestive l-au făcut pe regizorul și producătorul de filme, Alfred Hitchcock să declare că apusul din Zadar este cel mai frumos din lume.
Dar orașul croat, situat pe coasta Dalmației nu este caracterizat numai de natură ci și de frumuseți istorice, unice de la vechii romani, dar și de opere de artă moderne, biserci, muzee, monumente și galerii de artă care vă vor purta într-o călătorie înapoi în timp printre sugestii, descoperiri și tradiții.
Totodată, Zadar este centrul cultural și economic al Dalmației de nord, ce vă va uimi cu moștenirea sa artistică și arhitecturală.

Printre cele mai interesante atracții se numără:
Biserica San Donato –unul dintre simbolurile orașului, este o biserică în stil preromanic, construită în Evul Mediu la care s-au folosit parțial materiale din Forumul Roman. Cupola sa are o înălțime de 27 de metri. Biserica fost renovată de mai multe ori, mai întâi în secolul al XVII-lea. Pe latura de est se află trei abside, cu motive din arta bizantină. În 1798 au fost folosite ca depozite militare, până în 1887 când au devenit pentru o vreme sediul Muzeului de Arheologie. Astăzi sunt folosite ca loc pentru concerte și conferințe;

Orga Mării – cea mai spectaculoasă atracție din Zadar. Este o lucrare de mare ingeniozitate, alcătuită din șapte trepte care coboară spre mare( sub care sunt așezate 35 de țevi din polietilenă, diferite ca lungime, înclinare și diametru), care permit mării să creeze melodii surprinzătoare. Treptele se întind pe aproximativ 70 de metri de-a lungul mării și sunt împărțite în șapte secțiuni. Lucrarea, care poartă semnătura arhitectului croat Nikola Basic a primit mai multe premii internaționale. Orga Mării reprezintă principalul punct de întâlnire pentru tineri care vin aici, nu doar pentru a asculta sunetele, ci și pentru a admira apusul;

Monumentul Soarelui sau Salutul Soarelui (un monument dedicat Soarelui) – o altă lucrare minunată a arhitectului Nikola Basic care îmbine natura, tehnologia și arta. Monumentul este o lucrare compusă dintr-un cerc cu diametrul de 22 de metri, alcătuit din trei sute de panouri de sticlă stratificate(amplasate la același nivel cu faleza pavată cu piatră), prin care se creează o comunicare simbolică cu natura sub formă de lumină. Cantitatea de energie este suficientă pentru a alimenta întregul sistem de iluminat care este prezent pe malul mării. Salutul Soarelui se află la câțiva pași de Orga Mării, astfel, din zori până în amurg, se creează un frumos joc de lumini care parcă simulează mișcarea sistemului solar și îl integrează cu ritmul și sunetul orgii. Și acest monument, la fel ca și Orga Mării reprezintă un punct de întâlnire pentru tineri și localnici;

Muzeul Sticlei Vechi – acest muzeu spune povestea descoperirii sticlei si curiozitati despre inventarea și prelucrarea acesteia. Colecția cuprinde multe exemple de vase și ustensile antice din Egipt și Mesopotamia și este împărțită în mii de piese, inclusiv ulcioare, pahare, bijuterii, flacoane și amulete. Există, de asemenea și câteva obiecte găsite lângă Zadar, inclusiv câteva miniaturi folosite de femeile romane pentru a depozita uleiuri și parfumuri;

Forumul roman – construit între secolele I și III î.Hr. C., pe o întindere de 90 de metri este cel mai mare din toată Croația. Forumul a reușit să conserve podeaua originală și numeroase alte rămășițe. Forumul roman a găzduit și cel mai mare templu din oraș dedicat lui Jupiter. Din cauza unui cutremur, în jurul secolului al VI-lea d.Hr. C. multe clădiri au fost distruse. De-a lungul secolelor, diverse elemente și numeroase pietre au fost folosite pentru construcția altor clădiri;

Catedrala Sfânta Anastasia – a fost construită în stil romanic, între secolele al XII-lea și al XIII-lea pe rămășițele unei o biserici anterioare, dar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost grav avariată și a trebuit să fie reconstruită. Catedrala reprezintă principalul lăcaș de cult catolic din Zadar și este considerată una dintre cele mai frumoase din toată Dalmația. Papa Ioan Paul al II-lea a efectuat aici o vizită în 2003, în timpul uneia dintre călătoriile sale apostolice.

Fațada catedralei este caracterizată de decorațiuni bogate, în timp ce interiorul maiestuos se întinde pe trei nave și se remarcă prin prezența frescelor ce datează din secolul al XIII-lea. Pe altarul absidei, în partea stângă, se află moaștele Sfintei Anastasia, care se păstrează în interiorul unui sarcofag de marmură. Dacă urcați în vârful clopotniței vă puteți bucura de o priveliște unică a orașului;

Muzeul de Arheologie –muzeul găzduiește descoperiri care datează din perioada paleolitică, obiecte din epoca romană și lucrări artistice datând din 1100, precum și diverse obiecte din timpul liburnilor(înainte de a fi colonie romană, Zadar a fost sub stăpânirea liburnilor) iar în timpul săpăturilor arheologice au fost recuperate diverse mărturii despre această populație. Muzeul este găzduit în interiorul unei clădiri moderne și este întins pe trei etaje;

Piața celor 5 Fântâni – o piață pitorească cu, o lungime de 800 de metri unde se pot admira cel cinci fântâni care au fost construite în timpul asediului turcesc pentru a garanta alimentarea cu apă a orașului. În prima jumătate a secolului al XIX-lea, în această piață a fost construită prima grădină publică din Dalmația și este și astăzi unul dintre cele mai frumoase și emblematice locuri din întreaga Dalmație. În această piață au loc diverse specatacole și evenimente, mai ales vara.

Pe lângă bogățiile istorice, Zadar are și plaje frumoase, unele mai liniștite, înconjurate de păduri de pini, altele pline de animație și distracție, însă nu lipsesc nici plajele pentru familiile cu copii sau cele unde puteți încerca sporturi nautice. Plajele sunt dotate cu numeroase servicii, facilități de cazare și restaurante în care puteți degusta preparate tradiționale, dar și internaționale. Printre acestea se numără:

Kolvare – caracterizată printr-o plajă cu pietriș, înconjurată de o pădure de pini care găzduiește și un loc de joacă pentru copii; Borik – o plajă foarte populară în rândul familiilor, deoarece plaja are întinderi mari de nisip fin, precum și tobogane și parcuri acvatice. Și aici există un parc frumos unde puteți să vă adăpostiți la umbră, în cele mai fierbinți ore ale zilei; Vitrenjak – o plajă ideală pentru familii, unde găsiți un bar pentru a putea savura o băutură rece. Plaja este situată lângă portul de agrement Uskok și este accesibilă și persoanelor cu dizabilități; Zaton – o plajă caracterizată prin ape puțin adânci și o mare limpede; Puntamika – o plaja care se află lângă far, cu vedere la clopotnițele din Orașul Vechi.

Pentru a vedea orașul și împrejurimile din alte perspecctive, puteți face o excursie cu barca. Există multe agenții de turism care oferă diferite tipuri de excursii, de la cele de o zi, la excursii mai lungi sau cele de pescuit. Puteți vizita de asemenea, și insulele din apropiere, printre care Ugljan și Pašman – cele două perle ale Mării Adriatice, pentru că Zadar este portul de plecare pentru numeroase feriboturi către acestea.

De asemena, din Zadar puteți vizita cele mai frumoase parcuri naționale: Krka, insulele Kornati, Velebit și Paklenica.
În ceea ce privește gastronomia, fiind un oraș de pe litoral, bucătăria este gustoasă și bogată și se bazează în special pe pește proaspăt și fructe de mare, dar și specialități cu infulențe italiane, turcești și balcanice.

Printre pepratele tipice găsiți scoicile proaspete, preparate în diverse moduri și Scampi (un preparat din fructe de mare) însoțit de garnituri tradiționale dalmate, gătite la abur și asezonate cu ulei de măsline, rozmarin și busuioc.
Trufele sun prezente în diferite feluri de mâcare, de la supă cremă, la orez cu trufe sau paste cu trufe. Nu degeba Croația este denumită “Ţara trufelor sau a diamantelor negre”, cum li se mai spune popular.

Dintre delicoasele preparate din carne trebuie să gustați șunca și mielul fript, precum și pastele cu carne de vită marinată. Printre deserturile tradiționale se numără Rozata – un fel de crema de caramel pe bază de ou. Ca și băuturi, vinurile, atât cele albe cât și cele roșii sunt excelente. Printre cele albe se numără: Aenona, Maraština, iar printre cele roșii: Postup, Dingač, Faros, Babic și Bolski Plavac. De asemenea, lichioul local de cireșe – Maraschino este foarte bun și are o origine veche de secole.

Cât privește cazarea, în Zadar puteți găsi orice tip și categorie, de la camere și apartamente de închiriat, până la pesiuni și hoteluri de 5 stele cu spa și wellness, toate acestea la prețuri accesibile.
Pentru a ajunge în Zadar, cel mai simplu mod este cu avionul. Orașul dispune de un aeroport mic, dar modern, care se află la doar 9 km de centru și care este deservit de diverse companii aeriene low cost din multe țări europene. De la aeroport puteți lua autobuzul sau un taxi, pentru a ajunge la destinație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *