Zilele Sculpturii Bucureşti, eveniment care va avea loc între 18 şi 29 aprilie, reuneşte 31 de artişti români, atât de renume, cât şi emergenţi, la Combinatul Fondului Plastic, anunţă Filiala de Sculptură Bucureşti a Uniunii Artiştilor Plastici din România.
Aflat la a treia ediţie, evenimentul este dedicat sculpturii cu toate aspectele pe care le cuprinde: de la diversitate şi relevanţă, la vulnerabilitate şi acţiuni de protecţie şi conservare.
„În viaţa şi lumea noastră atât de tulburată din punct de vedere tehnologic, politic, sociologic şi ecologic, „situarea” este un concept care ne-ar putea ajuta să ajungem la o empatie socială multiculturală şi universală, prin înţelegerea şi acceptarea valorilor şi a modului de viaţă ale celorlalţi, prin intermediul propriilor experienţe personale. Imaginea de bază pentru „situare” este figura mamei, eternul feminin, a cărei putere de a practica bunătatea şi înţelegerea faţă de toate problemele şi crizele societăţii şi ale vieţii, trebuie să fie o sursă de inspiraţie pentru noi toţi. Prin viziunea curatorială a unei expoziţii de sculptură variate, re#situăriafective aduce laolaltă atât artişti mainstream cât şi artişti emergenţi, în care nu toţi sunt neapărat sculptori profesionişti, dar drumul lor prin artele vizuale are legătură cu obiectul şi tridimensionalitatea”, spune Reka Csapo Dup, curator ZSB.
Expoziţia „re#situăriafective îşi propune să prezinte o radiografie a practicilor artistice bazate pe mediul sculpturii, relevante contextului post douămiist. Avansat ca o propunere deschisă, formatul expoziţional face apel la ideea colectivităţii, mai mult decât la cea care implică mitologia individuală a artistului – de tip frenohferian – lucru subliniat încă din titlul ales, care renunţă la alarmismul majusculei şi promovează ubicuitatea democratică a #-ului. Ca o condiţie specifică a multi-specializării din lumea modernă, alături de artişti a căror carieră este dedicată exclusiv mediului sculpturii, întâlnim şi autori a căror practică a fost decantată sau sintetizată, pentru a ajunge la soluţia obiectului tridimensional, sau cu volum.
Organizat sub egida Zilei Internaţionale a Sculpturii, cu sprijinul Ministerului Culturii, în parteneriat cu Institutul Naţional al Patrimoniului, Institutul Cultural Român, Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, Combinatul Fondului Plastic şi The Institute, Zilele Sculpturii Bucureşti promovează sculptura românească, prin expoziţia de sculptură contemporană „re#situăriafective” şi proiecţii de filme cu şi despre sculptură şi sculptori români, dezbate tema „Accesul în profesiile specializate de restaurare: mentorship, atestare, educaţie teoretică şi practică” în cadrul mesei rotunde şi promovează artiştii în formare, prin concursul de modelaj „Sculptori pentru viitor”, dedicat elevilor de la licee de profil.
Zilele Sculpturii Bucureşti debutează marţi, 18 aprilie, când este celebrată Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor – eveniment instituit de UNESCO şi organizat anual de Comitetul International al Monumentelor şi Siturilor (ICOMOS) – şi se încheie sâmbătă, 29 aprilie, când se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Sculpturii – eveniment instituit de Centrul Internaţional al Sculpturii din Statele Unite ale Americii.
Prin expoziţii, conferinţe şi dezbateri, ateliere şi concursuri, creăm premisele unei colaborări pentru patrimoniu – între instituţiile publice şi organizaţiile profesionale, între public şi creatorii de artă, între artiştii consacraţi şi generaţiile emergente, şi oferim o platformă de promovare internaţională a sculpturii româneşti.
Expoziţia re#situăriafective poate fi vizitată în fiecare zi, între orele 12.00 şi 18.00. Intrarea este liberă.