Secretarul de stat pentru afaceri globale şi strategii diplomatice Cornel Feruţă a participat, la 24 mai 2021, la sesiunea de discuţii cu reprezentanţii instituţiilor francofone în România, cu tema România, „stat-far” al Francofoniei – perspective francofone în contextul UE, reuniune organizată la Parlamentul României. La reuniune a participat o delegaţie a Adunării Parlamentare a Francofoniei (APF), condusă de Secretarul general parlamentar al APF, deputatul francez Jacques Krabal, alături de membrii delegaţiei române la APF, de preşedinţi de comisii parlamentare şi de alţi senatori şi deputaţi, precum şi de reprezentanţi ai principalelor instituţii francofone din România.
În alocuţiunea sa, Cornel Feruţă a prezentat angajamentul şi rolul Ministerului Afacerilor Externe în consolidarea filonului tradiţional francofon al ţării noastre, s-a referit la proiectele concrete pe care le realizează MAE în cadrul mişcării francofone şi a subliniat oportunitatea pe care o reprezintă Preşedinţia franceză a UE, care se va derula în primul semestru al anului 2022, pentru promovarea multilingvismului şi a folosirii limbii franceze în cadrul instituţiilor UE.
Totodată, secretarul de stat pentru afaceri globale şi strategii diplomatice s-a referit la aşteptările României pentru Preşedinţia franceză a UE, care va fi o Preşedinţie de substanţă, activă, capabilă să promoveze interesele europene comune în perioada „post-pandemie”.
Informaţii suplimentare
Adunarea Parlamentară a Francofoniei (APF) este adunarea consultativă a Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei şi are rolul de a forma legătura democratică între guvernele şi popoarele francofone. Acest „Parlament al Parlamentelor Francofone” se constituie într-un forum de dezbateri şi de schimb de informaţii, care acţionează pentru promovarea păcii, democraţiei şi drepturilor omului, sprijină educaţia, cercetarea şi dezvoltarea durabilă, precum şi întărirea solidarităţii pe care folosirea limbii franceze o stabileşte între membrii săi, contribuind, astfel, la instaurarea unui veritabil dialog între culturi şi civilizaţii.
În prezent, APF este compusă din secţiuni membre, asociate sau cu statut de observator, reprezentând 85 de parlamente naţionale sau regionale din Africa, America, Asia-Pacific şi Europa şi 7 organizaţii internaţionale.
MAE cooperează îndeaproape cu delegaţia României la APF, atât în organizarea sau marcarea unor evenimente, cât şi în proiecte majore destinate consolidării francofoniei în România şi în Europa Centrală şi de Est.