În ultimele luni, facturile scumpe au devenit o preocupare majoră a italienilor și același lucru se poate spune despre toată Europa. „Sărăcia energetică” a familiilor este în creștere, deoarece acestea nu își permit să-și încălzească sau să-și lumineze suficient casele. În timp ce unele companii (în special cele angajate în sectoarele cele mai consumatoare de energie, cum ar fi oțelul și produsele chimice) sunt constrânse să suspende producția sau să schimbe orele de lucru în perioadele orare în care costul energiei este mai mic, potrivit site-ului Istituto per gli Studi di Politica Internazionale.
În Italia, prețul net al energiei electrice pentru industrie, în ianuarie a fost al doilea cel mai mare din Europa: 225 de euro pe megawat oră. Puțin mai scăzut decât cel spaniol (243 €/MWh) și nu departe de cel francez (211 €/MWh), dar cu 34% mai mare decât prețurile din Germania.
Dar există și cifre care reprezintă amploarea problemei – prețul gazului din Amsterdam a urcat la 283 de euro pe MWh după noua oprire a gazoductului Nord Stream, anunțată vinerea trecută de Gazprom.
Din cauza creșterilor de preț acumulate până acum ( care sunt deja nesustenabile) și evoluția situației din Ucraina care nu permite nicio îmbunătățire, în Italia politica energetică se află în centrul campaniei electorale. Toate partidele politice urmăresc obiectivele pe termen scurt în ceea ce privește limitarea prețurilor, efectele directe și indirecte ale secetei, dificultățile unor sectoare industriale, dar și problemele pe termen lung: urgența climatică, tranziția ecologică, transformarea sistemelor energetice.
Potrivti presei italiene, pentru a aborda situația de urgență a costurilor energetice în creștere, o propunere în 5 puncte a fost ilustrată de secretarul Partidului Democrat, Enrico Letta, invitat la Radio 24:
1. „La nivel național un plafon al prețului energiei în Italia, introducând un sistem de prețuri administrate cu dezalinierea între prețurile la gaze și cele regenerabile va permite firmelor și familiilor să aibă un preț controlat și să nu sufere de pe urma acestor creșteri.
2. Un nou contract „lumină socială” pentru întreprinderile mici și mijlocii și familii.
3. Dublarea intensității creditului fiscal pentru a compensa costurile suplimentare pentru firme -prețurile administrate au efect în viitor, problema sunt costurile suplimentare la care s-a ajuns acum.
4. Plan național de economisire a energiei, pentru că vine o iarnă foarte complicată.
5. Continuarea acestor politici pentru a atinge un plafon european al prețului gazului și pentru a stimula instalațiile de energie regenerabilă – este adevărata urgență națională a țării noastre”, a explicat Enrico Letta.
„Este tema principală a campaniei electorale, altfel ne vom întâlni cu companii închise , șomajul și pierderea competitivității”. – Enrico Letta