Rusia acuză oficial Ucraina de asasinarea fiicei politologului Aleksandr Dughin

Externe Actualitate

Rusia acuză oficial Ucraina că ar fi planificat și executat atentatul de la Moscova, în care a murit sâmbătă noaptea Daria Dughina, fiica politologului Aleksandr Dughin, scrie The Guardian.

Potrivit unui comunicat al FSB, serviciul rus de informații ar fi identificat o ucraineancă ce ar fi venit, împreună cu fiica ei de 12 ani, în iulie, în Rusia, ar fi închiriat un apartament în imobilul în care locuia Daria Dughina și ar fi urmărit-o pe aceasta inclusiv la festivalul la care a fost înainte de explozia mașinii.

“Crima a fost pregătită și comisă de serviciile secrete ucrainene. Autorul crimei este cetățeanul ucrainean Natalia Vovk, născută în 1979, care a sosit în Rusia pe 23 iulie împreună cu fiica ei Sofia Shaban și a părăsit țara din regiunea Pskov, de unde a ajuns în Estonia”, se arată în comunicat.

FSB dă detalii despre pretinse autoturisme cu care ucraineanca ar fi circulat în Rusia, după atentat plecând în Estonia. Comunicatul arată că de planificarea și executarea atentatului s-ar fi ocupat serviciile secrete ucrainene, dar fără a oferi dovezi în acest sens.

Ținta ar fi fost Aleksandr Dughin, un politolog care susține recrearea unui imperiu eurasiatic și care l-a inspirat mult pe Vladimir Putin, fiind un apropiat al acestuia.
Daria Dughina, în vârstă de 30 de ani, se îndrepta sâmbătă seară spre casă când mașina sa a sărit în aer, relatează presa rusă, citată de BBC și CNN. Șeful mișcării sociale Russky Gorizont (Orizont rus), apropiat al familiei, a declarat pentru agenția rusă TASS că a fost un atac și că Aleksander Dughin era de fapt ținta sau poate chiar amândoi.
Ucraina a negat ferm implicarea în atac.

„Propaganda rusă trăiește în lumea ficțiunii: o femeie și fiica ei de 12 ani au fost „acuzate” că au aruncat în aer mașina propagandistului Dugina. În mod surprinzător, aceștia nu au găsit la fața locului „viza de Estonia. Viperele în serviciile speciale ruse au început o luptă internă” , a scris pe twitter consilierul președintelui ucrainean, Mikhailo Podolyak, referindu-se la presupusul zbor în Estonia al femeii identificate drept autorul atacului.

Daria Dughina, care era cunoscută şi sub numele de Platonova şi despre care presa de stat rusă scrie că susţinea pe larg ideile tatălui ei şi a apărut la televiziunea de stat pentru a-şi anunţa sprijinul pentru acţiunile Rusiei în Ucraina. Într-o declaraţie de presă difuzată în martie, Ministerul de Finanţe al SUA a transmis că Dughina, redactor-şef al site-ului United World International – calificat de SUA drept „un mijloc de dezinformare” -, care sugerase că Ucraina „va pieri” dacă va fi primită în NATO, a fost pusă pe lista de sancţiuni a Statelor Unite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *