Până la sfârşitul acestui an, cea mai mare bancă de alimente din România îşi va deschide porţile în Sectorul 6.
Realizată de Primăria Sectorului 6, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, banca de alimente este cel mai amplu program de acest tip din ţara noastră. Proiectul se află în faza finală a construcţiei, urmând să devină locul în care alimentele pot fi donate, colectate, depozitate şi distribuite celor care au nevoie de ele.
Pentru prima dată în România
Proiectul este unic la nivel naţional prin valoarea investiţiei şi anvergură, urmând să aşeze România pe harta ţărilor civilizate, care implementează de ani buni programe de combatere a risipei alimentare şi reducere a costurilor cu asistenţa socială.
Va fi prima bancă de alimente înfiinţată de o autoritate locală din România, în conformitate cu principiile Federaţiei Europene a Băncilor de Alimente – o platformă a Uniunii Europene, ce reuneşte 70 de organizaţii.
Proiectul beneficiază de experienţa Băncii Americane Feeding South Florida.
De ce o bancă de alimente?
Două mari probleme cu care se confruntă România pot fi rezolvate cu ajutorul acestui sistem de colectare şi distribuire a alimentelor:
– Problema categoriilor sociale afectate de lipsa alimentelor de bază: în România, ponderea persoanelor ameninţate de sărăcie sau excluziune socială este de 41,7%. Tot în ţara noastră, 29,9% din totalul populaţiei se confruntă cu lipsuri materiale severe, iar 23,6% dintre aceştia nu îşi pot permite, printre altele, să consume carne, peşte sau proteine echivalente la fiecare două zile. Un procent de 41,7% dintre şomerii tineri aflaţi în grupa de vârstă între 18 şi 24 de ani erau raportaţi ca fiind afectaţi de deprivare materială severă. Persoanele vârstnice sunt de asemenea afectate de fenomenul sărăciei, 28,7% dintre ele fiind în stare de deprivare materială severă. De asemenea, există minorităţi, precum cea romă, care trăiesc în pragul sărăciei.
– Problema risipei alimentare, care afectează în mod grav mediul înconjurător: din datele publicate la nivel mondial se estimează că cele aproximativ 1,3 mld. tone de alimente care sunt irosite anual, la nivel mondial, din care Europa este responsabilă de milioane de tone, ar fi de 3 ori mai mult pentru a furniza hrană tuturor oamenilor care mor de foame pe Pământ. Valoarea risipei alimentare este estimată la cca 750 miliarde de dolari; Risipa alimentară generează de două ori mai multă încălzire globală decât tot traficul aerian la nivel mondial. În ţara noastră, peste 80% din români declară că aruncă mâncare, arată un studiu coordonat de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj Napoca.
Parteneriatul, cheia succesului
Banca Locală de Alimente Sector 6 este rodul unui parteneriat public-privat între Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 şi Asociaţia Diaconia, în cadrul căruia autorităţile locale sunt iniţiatorul şi promotorul programului. Proiectul prevede posibilitatea implicării unor asociaţii de binefacere, organizaţii nonguvernamentale din domeniul social sau ecologic, alte instituţii publice, firme, voluntari, în cadrul unor acorduri de colaborare cu responsabilităţi precise.
Un singur proiect, mai multe programe
Banca Locală de Alimente Sector 6 urmăreşte susţinerea tuturor categoriilor sociale aflate în pericol de marginalizare, fiind împărţită în mai multe programe:
1. Hrană pentru persoane defavorizate, inclusiv prin aprovizionarea cantinelor sociale din Sectorul 6,
2. Pachetul pentru weekend şi vacanţe – destinat copiilor din familii sărace, înscrişi la centrele de zi,
3. Bucătăria socială – o nouă cantină socială se va deschide în incinta băncii de alimente,
4. Hrană pentru seniori – alimente de bază pentru persoanele în vârstă din Sectorul 6, care se confruntă cu dificultăţi financiare,
5. O nutriţie sănătoasă pentru toţi – programul va adapta tipul alimentelor donate la nevoile nutritive ale persoanelor sau grupurilor, fie că e vorba de mame, copii, bătrâni sau persoane cu dizabilităţi,
6. Fresh Market – pieţe mobile cu fructe şi legume, amplasate în zone defavorizate ale sectorului, acolo unde acest tip de alimente lipseşte din meniul zilnic al persoanelor şi familiilor.
Impact
Impactul socio-economic al Băncii Locale de Alimente Sector 6 poate fi rezumat astfel:
– O transformare profundă a obiceiurilor de consum;
– O paradigmă modernă de satisfacere a nevoilor de bază ale persoanelor dezavantajate;
– O structură socială ce limitează efectele nocive ale consumului asupra mediului.
Este o nouă viziune privind economia, sistemul de asistenţă socială şi protejarea mediului înconjurător în România, care va deveni un model de bună practică la nivel local.
Comunicat de presă – Primăria Sectorului 6