Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a participat, joi la Conferința Internațională „Francofonia viitorului: educație pentru dezvoltare durabilă”, organizată de Ministerul Afacerilor Externe, sub înaltul patronaj al președintelui Klaus Iohannis, informează Executivul într-un comunicat.
“Sunt onorat să particip la acest eveniment dedicat Francofoniei și educației.
Momentul aniversar al marcării celor 30 de ani de prezență a României – ca membru deplin – la Francofonia instituțională este și un bun prilej pentru a discuta despre viitor. Decizia de a ne concentra asupra educației este, în context, justificată de rolul său esențial pentru populația tânără, precum cea a spațiului francofon. Acești tineri sunt interesați să aibă un loc de muncă, acces la educație și să trăiască într-un mediu sănătos, așa cum este recunoscut și în Cadrul strategic al Francofoniei pentru 2023-2030.
Fie că ne referim la educația de bază, fie la cea continuă, pe tot parcursul vieții, calitatea informației primite, a infrastructurii, a relației procesului educațional cu realitatea socială și economică, sunt aspecte extrem de importante în dezvoltarea durabilă. Sunt aspecte foarte relevante pentru maniera în care modelăm viitorul prin cunoaștere, cercetare, știință, participare civică.
Pentru un copil, școala este prima sa interacțiune structurată cu societatea. Acest lucru îi influențează comportamentul, comunicarea, atitudinea.
Pentru un adult, formarea continuă îl va ajuta să se adapteze unei piețe a muncii și unei economii într-o transformare accelerată.
Educația are și un rol primordial în dezvoltarea societăților deschise, democratice, căci un cetățean care are o solidă gândire critică este un cetățean care va rezista manipulării și dezinformării.
Prin educație, putem facilita echilibrul necesar dezvoltării durabile, fundamentată pe armonia între dezvoltarea economică, socială și protecția mediului. În această logică, Guvernul României pregătește pachetul de legi ale educației și a aprobat, la începutul acestui an Strategia națională privind educația pentru mediu și schimbări climatice 2023 – 2030. Astfel, pentru prima dată, România a adoptat o strategie națională care stabilește acțiuni clare pentru creșterea gradului de educație și de conștientizare, în rândul copiilor și tinerilor, privind dezvoltarea sustenabilă și responsabilizarea față de mediu.
Doamnelor și domnilor,
Durabilitatea dezvoltării societăților noastre este intrinsec legată de pace, stabilitate și domnia legii la nivel național și internațional. De aceea, doresc să salut rolul Organizației Internaționale a Francofoniei în susținerea celor mai vulnerabile categorii ale populației, mai ales în contextul internațional marcat de crize multiple, printre care războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă în Ucraina, instabilitatea crescută în Sahel, provocările climatice sau cele hibride.
România a condamnat în cei mai fermi termeni agresiunea militară ilegală, neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei, cu încălcarea flagrantă a suveranității și integrității teritoriale a acesteia, și care expune alte state din regiune, precum Republica Moldova și Georgia, la riscuri economice, de securitate și politice majore.
Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a declanșat o criză umanitară și alimentară extrem de gravă, punând în pericol exportul de cereale ucrainene către țările de destinație din întreaga lume, în special către Orientul Mijlociu și Africa, deja afectate de insecuritate alimentară.
România a acționat și continuă să ia măsuri pentru a facilita tranzitul milioanelor de tone de cereale și a altor produse din Ucraina, ca parte a efortului nostru de a sprijini statul vecin și de a contribui la eforturile globale în domeniul securității alimentare.
Continuăm, totodată, să susținem partenerii noștri din Sahel, într-un spirit de responsabilitate reciprocă, să își asigure propria securitate și să pună în aplicare condițiile necesare încetării activităților teroriste și violenței. Ne preocupă și ne îngrijorează activitățile și abuzurile comise în regiune de Grupul Wagner, în paralel cu campania de dezinformare desfășurată de Moscova.
Fenomenul dezinformării reprezintă una dintre tacticile războiului hibrid purtat de Rusia, care vizează nu doar destabilizarea regională, cât și manipularea la nivel global. Observăm că multe state sunt ținte și victime ale dezinformării. Aceasta este o provocare comună și o responsabilitate comună, care necesită mobilizarea tuturor. Organizația Internațională a Francofoniei, care reprezintă vocea a 88 de state și guverne, constituie un cadru excelent de acțiune comună în fața acestei provocări care ne privește pe toți. Este necesară, așadar, elaborarea unui plan de acțiuni contra dezinformării în spațiul francofon.
Trebuie să continuăm să investim în educație și este nevoie, de aceea, ca Francofonia să meargă și mai departe în mobilizarea deplină a femeilor și tinerilor în ceea ce privește prevenirea și reducerea violenței împotriva femeilor, educația fetelor, participarea femeilor și tinerilor la procesele decizionale sau chiar accesul la locuri de muncă pentru aceste grupuri vulnerabile.
Prin urmare, avem multiple provocări de gestionat, în spațiul francofon, la nivel național, dar educația constituie un vector incontestabil de potențare a eforturilor pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă la orizontul 2030. Vă mulțumesc!”,a declarat premierul Ciucă.