daea

Petre Daea – “cel mult cinci porci într-o gospodărie”

Social

Un ordin al Ministrului Agriculturii Petre Daea interzice, începând cu data de 18 martie anul acesta, creșterea în gospodării a mai mult de 5 capete de porci fără înregistrare la Registrul Comerțului. Noua reglementare a început deja să fie comunicată în țară, în special în județele unde au existat sau încă mai există focare de pestă porcină africană. Restricția, însă, nu are legătură directă cu răspândirea virusului, ci a fost inclusă într-un act normativ care reglementează clasificarea fermelor de porci din România.

Până la emiterea noului act, gospodarii puteau crește până la 20 de porci fără a fi nevoiţi să se înregistreze oficial.

”Începând cu data de 18.03.2019, numărul maxim de porcine ce pot fi crescute într-o exploatație nonprofesională, deținută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerţului, este de 5 animale”, se arată într-o informare a Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița. Astfel, crescătorii persoane fizice, adică gospodarii, mai pot crește cel mult 5 capete de porci, iar dacă doresc să aibă mai multe suine în gospodărie, sunt obligați să se înregistreze la registrul comerțului, adică să se fiscalizeze.

Potrivit Ordinului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 224/13.03.2019, pentru stabilirea dimensionării tipurilor de exploatații de suine pe teritoriul României, au fost stabilite dimensiunile exploatațiilor de creștere a suinelor, după cum urmează:

a) fermă de suine de subzistenţă – exploataţie agricolă cu un efectiv de maximum 5 capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg;

b) fermă de suine mică – exploataţie agricolă cu un efectiv cuprins între 6-20 de capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg;

c) fermă de suine medie – exploataţie agricolă cu un efectiv cuprins între 21-130 de capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg;

d) fermă de suine mare – exploataţie agricolă cu un efectiv de peste 130 de capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg.

Mai mult, crescătorii de porci din zonele care nu sunt supuse restricțiilor sanitare veterinare ca urmare a evoluției pestei porcine africane, sunt obligați să respecte unele măsuri.

Ei pot cumpăra porci doar din zonele unde nu a fost semnalată boala, animalele trebuie să fie înregistrate, verificate veterinar, iar vânzarea acestora se poate face doar dacă sunt crotaliate, înregistrate în BND și după obținerea documentelor sanitare veterinare de la medicul veterinar de liberă practică din localitatea de proveniență.

Mai mult, cetățenii care cresc porci trebuie să aibă salopetă și cizme, fiind interzisă intrarea în adăpostul porcilor cu haine de stradă. Potrivit reglementărilor care au intrat în vigoare în 18 martie, este strict interzisă hrănirea animalelor cu resturi alimentare, lături sau materiale vegetale, cât și lăsarea acestora în libertate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *