În tematica dedicată promovării educaţiei tineretului din România, Romfilatelia introduce în circulaţie joi, 20 aprilie a.c., emisiunea de mărci poştale Cercetaşii României, alcătuită din 2 mărci poştale cu valorile nominale de 2,90 Lei şi 11 Lei şi respectiv un plic prima zi şi un set de cărţi poştale maxime pentru iubitorii de maximafilie.
Cercetăşia (o activitate organizată sub coordonarea şi îndrumarea unei organizaţii a cercetaşilor), are o cunoscută şi evidenţiată tradiţie în România. Centenarul acestei activităţi a fost sărbătorit în ţara noastră în anul 2013, amintind faptul că în vara anului 1913, câţiva elevi de la Liceul „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti au constituit primele patrule de cercetaşi, experimentând cercetăşia în Munţii Bucegi.
Oficial, Asociaţia „Cercetaşii României” s-a înfiinţat la data de 12 mai 1914. Beneficiind de sprijinul nemijlocit al Regelui Carol I, al principilor Ferdinand şi Carol, organizaţia cunoaşte o dezvoltare vizibilă, reuşind ca în anul 1916 să însumeze peste 9.000 de cercetaşi grupaţi în 34 de legiuni şi 56 de cohorte.
Ghidat de cele 10 Legi ale Cercetaşului, fiecare membru trebuie să aibă în vedere, între altele, iubirea de ţară, ajutorarea semenilor, ocrotirea naturii şi faunei, respectul pentru părinţi şi profesori, dorinţa de a învăţa pentru sine şi a învăţa şi pe alţii, să aibă ca obiectiv permanent „cel puţin o faptă bună pe zi”.
De reţinut că deviza cercetaşilor români este GATA ORICAND! (adaptarea motto-ului Be prepared al lui Sir Robert Baden-Powell, fondatorul Mişcării Cercetaşilor).
Romfilatelia mulţumeşte reprezentanţilor Organizaţiei Cercetaşii României pentru sprijinul documentar şi fotografic acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.
Emisiunea va fi disponibilă de joi, 20 aprilie, în reţeaua magazinelor Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul nostru online: http://romfilatelia.ro/store/. – Biroul Relaţii Publice