Statele membre ale UE nu au ajuns la un acord asupra unui mecanism de acţiune în faţa crizelor migratorii, ultima componentă din propunerea de revizuire a politicii europene privind migraţia înaintea negocierilor cu Parlamentul European pentru un Pact european privind migraţia şi azilul, relatează agenţia DPA.
Un acord european convenit la începutul lunii iunie la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne înăspreşte regulile privind dreptul de azil în UE, dar include şi cote obligatorii de refugiaţi pentru statele membre. Acordul prevede astfel că statele UE vor trebui să preia un anumit număr de migranţi din ţările membre aflate sub presiune migratorie, precum Italia, sau să plătească o contribuţie financiară de circa 20.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat.
Polonia şi Ungaria au votat împotriva acestui acord, afirmând că nu vor aplica prevederile privind relocările obligatorii de migranţi şi contribuţiile financiare, iar Bulgaria, Lituania, Malta şi Slovacia s-au abţinut, dar textul a fost adoptat prin majoritate calificată şi va fi baza negocierilor viitoare cu Parlamentul European pentru adoptarea unui Pact european privind migraţia şi azilul.